Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

7 vackra dagsturer runt om Göteborg

20 maj, 2020
AvMikaela Alex
Bor du i Göteborg eller omnejd och vill upptäcka mer av Västkusten? Här har vi samlat sju spännande dagsturer där du kan vandra och se det bästa av svensk natur nära dig!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi älskar att vara utomhus året runt – få frisk luft, solsken och dagsljus, blandat med doften av hav eller mossa. I Sverige har vi dessutom fantastisk natur, och inte mindre än 4500 naturreservat och 30 nationalparker att upptäcka!

Vill du vandra i sommar? Upptäcka mer av vårt vackra land till fots, sova i tält eller på vandrarhem eller i fjällstugor, laga mat i stormkök eller på lokala gårdar? Här är Sveriges 12 vackraste vandringsleder!

Men det går lika bra att vandra över dagen! Och du behöver sällan åka långt – oavsett var du startar din vandringstur. MåBra har här listat sju härliga dagsturer du kan göra med Göteborg som utgångspunkt.

Bokedalen

Bokedalen
Vackra Bokedalen är en fin tur året runt.

Bokedalen utanför Partille är ett naturreservat sedan 1998. Här finns som namnet avslöjar stora, gamla bokträd, men också hundraåriga ekar, alm, lind och ask.

Annons

Men det är också ett gammalt kulturlandskap, och du kan upptäcka odlingsmark, gamla alléer, Jonsereds herrgård och trädgård i reservatet.

Bokedalens naturstig är inte mer än 4 kilometer lång, men terrängen kan vara utmanande så räkna med att det tar längre tid än vanligt. Vill du ta en längre promenad kan du gå den långa slingan via torpet Freden och runda stora Ramsjön, gå ned genom Kvarnedalen till Humlebadet. Det blir ungefär 7–8 kilometer. Den rundan kan du läsa mer om hos bloggaren Ronny von Frankeinstein!

Bra att veta:

 

 

 

Bokedalen
275 hektar är Bokedalens naturreservat. Se större karta här.

 

 

 

Längd: 4-8 km.

Svårighetsgrad: Medel-svår. Området är väldigt kuperat och inte alltid bra uppmärkt.

Kollektivt: Pendeltåget stannar i Jonsered som ligger precis intill Bokedalen och är ett utmärkt alternativ till bilen.

Annons

Med bil: Från E20: Ta avfart 82 mot Jonsered. Fortsätt genom Jonsered samhälle. Ta vänster över bron in på Fabriksstråket och fortsätt på William Gibsons väg (den går in genom det gamla fabriksområde) Följ skyltningen mot ”Naturreservat”. Parkering finns på höger sida.

Torrekulla naturområde

 

Torrekullaleden är en fin vandringsled med tydlig vildmarkskänsla i de djupa skogarna. Endast små inslag av bebyggelse och civilisation gör att det känns som om man är långt ute i vildmarken. I korsningar och vägskäl följer du  träpinnarna med en orange romb, så bör du inte gå vilse.

Skyltar pekar mot ledens start från Torrekulla vandrarhem, men man kan även starta från Sisjöns badplats eller från Oxsjön.

Bra att veta:

Torrekullaleden
En 17 kilometer lång led. Se en större karta här.

Längd: 17 kilometer.

Svårighetsgrad: Medel.

Kollektivt: Ta tåget från Göteborg C till Kållered station, sen blir det en promenad på 1,6 kilometer till Torrekulla fridluftsområde.

Annons

Med bil: Kör E6:an söderut. Vid korsning 65-Torrekullamotet, kör i högerfilen och följ skyltarna mot Kållered N C/Balltorp. Fortsätt på Ekenleden. Kör mot Nyhagenvägen, och du är strax framme!

Sandsjöbackaleden

Sandsjöbackaleden

En härlig dagsvandring som tar dig genom hela Sandsjöbackareservatet. Vandringen går för det mesta på mindre stigar och motionsspår genom olika naturtyper.

Upptäck fantastiska bergsformationer och märkliga naturtyper, här råder stor variation. I norr dominerar barrskogen, myrmarker samt breda grusvägar. Mellersta delen är en blandning av småstigar i lövskog, sjöar och odlade slätter. Längst i söder blir terrängen brantare dalstråk med nakna klippor, blomstrande ljunghedar och en utsikt som sträcker sig ända till havet.

Annons

Här finns också ett rikt fågelliv, med över 80 olika fågelarter och rovfåglar som häckar inom reservatets gränser. Ta med kikare om du ha en!

Detta är inte en rundtur, utan du går från punkt A till punkt B. Tänk därför ett extra varv kring logistiken.

Bra att veta:

Sandsjöbackaleden
Det finns parkeringar i start och slut. Se större karta här.

Längd: 22 kilometer.

Svårighetsgrad: Medel. Kan vara lerigt och blött efter perioder av regn.

Kollektivt: Från Nordstan i Göteborg tar du buss Rosa X till Radiomotet, där du byter till buss 84 som du åker till Askims Svartmosse. Därifrån är det ca 10 minuter till Sisjön.

Med bil: Kör E6 söderut och kör mot Söderleden i Mölndal. Vid korsning Fässbergsmotet, kör i högerfilen och följ skyltarna mot Toltorpsdalen/Eklanda/Balltorp V/Riskulla. Parkera vid Sisjöns badplats.

Annons

Tillbaka: Till Sisjön – ta buss 703 från stationen Ekenäs, vid Särö centrum byter du till buss Blå Ex till Radiomotet där du byter till buss 83 till Askims Svartmosse. Till Göteborg – Ta buss 703 till Kungsbacka station, där hoppar du på tåglinje 3603 till Göteborg centralstation.

Stora Amundön

Stora Amundö
Vandra genom hästhagar på Amundö.

Stora Amundön förknippas av många göteborgare med sol och bad på släta klippor. Här finns däremot mycket mer än så. Att vandra på ön är en resa genom historien från inlandsisens dagar då berggrunden slipades till de bekväma badklipporna.

Ön har en rik och varierad flora, som går från kala klippstränder och ljunghedar, till enbuskar och frodiga lövskogslundar med ek, lind, ask och alm. På träden finns även sällsynta lavar.

Annons

På nordöstra sidan betar hästar för att strandängen inte skall växa igen. Utan bete skulle vass och havssäv ta över hela stranden.

Runt Amundön finns också Göteborgs första snorklingsled – en naturstig under ytan där du kan lära mer om djur- och växtlivet i vattnet utanför ön.

Bra att veta:

Stora Amundö
Glöm int badkläder och picknick! Se större karta här.

Längd: 4,5 kilometer.

Svårighetsgrad: Medel.

Kollektivt: Buss Rosa X från Nordstan till Göteborg Marklnadsgatan, byt till buss 82 till Ugglegården.

Med bil: Kör Västerleden till Västra Frölunda, där du tar av till väg 158. Ta höger vid Hovås Allé och sedan Brottskärrsvägen till Stora Amundön.

Ramsvikslandet runt

Ramsvikslandet
Dramatiska klippor runt Ramsvik.

Att vandra längs med kusten på de röda granitklipporna i naturreservatet Ramsvikslandet är en riktig västkustklassiker.

Annons

Ramsvikslandet är en del av Sotenäset och var en halvö fram till 1930-talet, då den delvis sprängda och grävda Sotenkanalen anlades. En svängbro förbinder idag ön med fastlandet. Området blev naturreservat 2006.

Sedan sommaren 2019 finns en led som går hela Ramsvik runt. Den är en delsträcka av Soteleden/Kuststigen, är 15 km och markerad med blått. Längtar du efter en härlig vandring i omväxlande natur är Ramsvik runt den perfekta leden. Vandringen går att göra på cirka 5-6 timmar, men med fika och bad blir det lätt en dagstur.

Bra att veta:

Ramsvikslandet
Vandra längs Västkusten. Se större karta här.

Längd: 15 kilometer.

Svårighetsgrad: Medel-svår. Det kan bli en del klättring!

Kollektivt: Det är svårt att ta sig ut på Ramsvik kollektivt. Närmaste busshållplats ligger 5 km från stugbyn.

Annons

Med bil: Kör E6 norrut. Ta avfart 101-Gläborgmotet från E6, och fortsätt på väg 162 mot Ramsviks Camping.

Delsjöarna runt

Stora Delsjön.
Delsjön är ett populärt besöksmål.

Delsjöområdets naturreservat är förmodligen ett av Göteborgs mest populära naturområden. Du går här runt stora och lilla Delsjön, kan stanna och bada vid antingen en större sandstrand eller på valfri stenklippa och stanna för picknick på flera mysiga platser.

Stora Delsjön är cirka 7,5 kilometer runt, och Lilla Delsjön cirka 4 kilometer, så du kan lätta kombinera en promenad och vandra i en 8 runt de två sjöarna och få ihop cirka 12 kilometers vandring.

Bra att veta:

Delsjöarna.
Kombinera sjöarna till en skön heldag. Se större karta här.

Längd: 12 kilometer.

Svårighetsgrad: Lätt-medel.

Kollektivt: Delsjöområdet ligger öster om centrala Göteborg, cirka 2 kilometer från Götaplatsen. Buss: Studiegången, Stabbetorget, Trätorget, Spåntorget (Härlanda tjärn), Kallebäck (Gustafs källa), Skårsplatsen (Skår). Spårvagn: Bögatan (Stora Torp och Stora Delsjöns badplats).

Annons

Med bil: Parkera här: Skatås motionscentral, Brudaremossen, Delsjö koloniområde, Delsjöbadet, Delsjö Golfklubb eller Delsjökärr.

Härskogen-Flodaspåret

 

Härskogen är ett stort fridluftsområde söder om Lerum. Här finns det inte mycket som stör, bara de plan som då och då lyfter eller landar från Landvetter. Du hittar massor av fina skogsvandringar och soldränkta badklippor. Det finns flera vandringsleder av olika längd och vindskydd att övernatta i.

Härskogen-Flodaspåret är en lättvandrad led. Den går mellan Berghult i södra Floda och Härskogens friluftsgård. Slingan startar vid Berghultsskolan. I mitten av vandringen rundar man den vackra Stensjön. Nära Härskogens friluftsgård finns Lilla Härsjön med fina rast- och utsiktsplatser som passar utmärkt för en paus.

Bra att veta:

Härskogen.
Det finns många leder att välja mellan i Härskogen. Se större karta här.

Längd: 10 kilometer.

Svårighetsgrad: Lätt-medel.

Kollektivt: Åk från Göteborg C med tåglinje 3603 till Floda Station, där byter du till buss 531 till Berghultsskolan där vandringen börjar.

Med bil: Följ E20 mot Alingsås, i Floda tar du av mot Floda Allé åt höger, sedan första avfart i rondellen till Berghultsskolan.

Foto: TT, Instagram

Läs mer:

 

 

 

Bästa ställena för somrig medelhavskänsla i Stockholm

Maxa semesterkänslan på Sveriges bästa beachhotell

Semester i Sverige? Här är 17 pärlor att uppleva i sommar

Annons