Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

8 proffstips för dig som vill börja skriva

28 aug, 2019
AvFemina
skrivarkurs
Har tankar och känslor hunnit ikapp dig under ledigheten? Känner du en längtan efter att sätta orden på pränt? Gör det! Att skriva är ett fantastiskt sätt att få syn på både sig själv och andra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Om du bara börjar med att googla på ”kreativt skrivande” får du garanterat massor av träffar bara i trakten där du bor. För är det något som har exploderat på senare år så är det människors vilja att uttrycka sig i skrift. Studieförbunden och folkhögskolorna har ett enormt utbud av allt från klassiskt novell- och romanskriveri till mer terapeutiska kurser i att skriva för att ta sig igenom en kris eller för att berätta sin livshistoria.

Skrivarboomen bekräftas av författaren och skrivpedagogen Therése Granwald som är aktuell med boken ANNONS Kreativt skrivande – grundbok i litterärt skapande (Studentlitteratur).

– Jag skulle säga att intresset för kreativt skrivande är större än någonsin, något som förmodligen hänger samman med att synen på skrivande har förändrats. Det har gått från att ha varit något för ensamma genier, till att bli något man kan lära sig, dela med andra och göra för sin egen skull, som ett sätt att lära känna sig själv djupare.

Annons

Drivkraften bakom människors vilja att uttrycka sig är ofta nyfikenhet, tror Therése Granwald.

– Vi vill upptäcka och förstå oss själva och andra och den värld vi lever i. Skrivandet är en väg till den typen av inre och yttre utforskande.

På semestern har vi ofta haft lite mer av något vi annars ofta lider brist på, nämligen tid. Tid att stanna upp och reflektera. Tid att uppleva nya miljöer och att ägna våra relationer större uppmärksamhet. Tid att fantisera och drömma oss bort. Men att det skulle behövas en lång ledighet för att skriva, det tycker inte Therése Granwald.

– Det vanligaste misstaget när man börjar skriva är att man går ut för hårt. Och då är det lätt att tro att man behöver massor av sammanhållen, avskuren tid. Men sådan tid är extremt svår att få till. Därför är det bättre att göra som vid fysisk träning: Börja försiktigt! Skriv lite varje dag. Hellre en kvart om dagen än ett tretimmarspass varannan vecka. Ha ett öppet sinne och försök att inte tänka på resultatet för tidigt. Tänk att du skapar en värld, inte en text. Skriv och se var du hamnar, bestäm inte för tidigt hur det ”måste bli”. Skapar du en sådan rutin är chansen stor att du kommer att vilja fortsätta skriva – även när vardagen gör tiden knapp.

Annons

 

Ta hjälp av de bästa tipsen från skrivarproffsens egna handböcker!

1 Få en kickstart

Ta en poesibok. Slå upp en sida på måfå, välj en versrad, skriv ner den och fortsätt med egna ord. Ju originellare citat, desto bättre lyft i anslaget. Till exempel: ”Jag vill dö i Paris en regnig dag … Helst en torsdag”, av skalden Cesar Vallejo. Varje gång man kör fast behöver man bara upprepa första raden och sedan skriva på.

Ur Skriva med kropp och själ. Befria författaren i dig av Natalie Goldberg (Norstedts Akademiska Förlag)

2 Skriv musiken

Lyssna på en låt som du känner väl igen, eller någon som du aldrig har lyssnat på förut. Blunda och föreställ dig någonting med hjälp av musiken – en miljö, en händelse eller ett ansikte. Beskriv det du ser, känner eller minns. Skriv en dikt eller en kort berättelse.

3 Flödesskriv

Utgå från en halvfärdig mening och bara skriv på, till exempel under en, tre eller fem minuter. Det spelar ingen roll om stavningen eller grammatiken blir fel. Skiljetecken behövs inte. Självkritik är förbjuden, liksom strykningar och ändringar.

Annons

– Jag skulle bara …

– Allt hade gått bra, om inte …

– Jag vaknade av att …

– Plötsligt insåg jag …

– När jag vände mig om …

Nummer 2 & 3 kommer ur boken ANNONS Skrivet om skrivande. Skrivfrämjande böcker, övningar och aktiviteter av Sebastian Lönnlöv (BTJ Förlag)

4 Lyssna utan att höra

Besök en matbutik, ett kafé eller en gågata. Ställ dig utom hörhåll och betrakta två eller flera människor som talar med varandra. Försök inte höra vad de säger. Koncentrera dig på deras ansiktsuttryck, kroppshållning och gester och beskriv vad du ser. Vilken sinnesstämning tror du att de befinner sig i? Vad tror du att de talar om? Skriv en dialog om vad du tror de säger. Foga in beskrivningar av utseenden, gester och ansiktsuttryck.

5 Skriv det oväntade

Du är sjuk och hemma från jobbet. Det ringer på dörren. Där står en äldre kvinna som säger att hon är konstnär och vill sälja tavlor, men hon har inga tavlor med sig. Innan du hinner reagera tränger hon sig in. Mellan er utspelar sig ett märkligt samtal som förändrar ditt liv för alltid.

Annons

Övningarna 4 & 5 är hämtade ur Dina ord, dina berättelser. Handbok för vana och ovana skrivare av Susanne Holmgren (Kabusa Böcker)

6 Var uppmärksam

Gå inte i sömnen.

Se allt, lyssna på allt, känn på allt, testa, lukta på det.

Smaka på allt.

Gå in i allt.

Stå utanför.

Behåll din förundran.

Var förvånad.

Så det kan vara.

Så det kan bli.

Inspirationstexten ”Till den som skriver” är hämtad ur ANNONS Så gör jag. Konsten att skriva av Bodil Malmsten (Modernista)

7 Sluta på topp

Jag brukar avsluta min arbetsdag innan jag kört mig trött, medan det ännu känns roligt, medan jag ännu vet hur jag ska fortsätta. Jag brukar anteckna hur jag ska fortsätta för då är det lättare att komma igång följande dag, då längtar jag efter att fortsätta.

8 Gräv där du står

Jag skriver utifrån mitt perspektiv, utifrån det liv som varit mitt, med alla de begränsningar det innebär: jag kan inte skriva om att vara klassresenär eller om att vara invandrare eller flykting. Var och en måste skriva utifrån sitt perspektiv. Människor som gärna vill skriva sitt liv frågar sig ofta: ”Vad har jag varit med om som är så märkvärdigt att det skulle vara värt att berätta?” Eller kanske: ”Försöker jag inte bara göra mig märkvärdig genom att försöka berätta?” Det är frågor som kommer från den förfärliga Jante-lagen, den som börjar: ”Du ska inte tro att du är något.” Vi är alla något och har rätt att berätta vad vi är.

Annons

Nummer 7 & 8 är inspirationstexter hämtade ur ANNONS Att berätta sig själv. Inspirationsbok för den som vill skriva om sitt liv av Merete Mazzarella (Forum)

AV LINDA UNNHEM

FOTO SHUTTERSTOCK/TT

Läs mer:

Minska stressen och må bättre – med skrivterapi!

8 kloka böcker att inspireras av

Nu startar Feminas bokgrupp på Facebook

Annons