8 smarta sätt att fira en miljövänligare jul
Allt fler börjar tänka på sin konsumtion och hur den påverkar miljön och med den stundande julhandeln framför oss kan det vara läge för många att tänka efter före man handlar mer än man verkligen behöver.
Enligt en Sifo-undersökning som gjordes på uppdrag av Tradera och Avfall Sverige handlar en tredjedel av svenskarna mindre nytt i dag jämfört med för tre år sedan, medan var femte handlar mer begagnat än för två år sedan. Sofia Hagelin, presschef på Tradera, tror på ett skifte i synen på konsumtion.
– Vi är trötta på massproduktion från Kina, känner oss mätta och nästan illamående när vi tänker på hur ohållbar vår konsumtion är och allt fler börjar därför se över sina inköp, säger hon.
Oavsett om det handlar om inredning, juldekorationer eller julklappar så går det att applicera ett miljötänk, bland annat genom att tänka på material, ursprung och att välja återbruk istället för nyproducerat.
Vill du fira en miljövänligare jul i år? Här följer åtta tips för att lyckas:
1. Dekorera med det du har
Dekorera hemmet med pynt du redan har istället för att köpa nytt. Om du vill addera till din samling av juldekorationer kan du välja second hand genom att besöka loppisar, second hand-butiker eller köpa av privatpersoner via Facebook Marketplace, Tradera, Blocket och liknande tjänster.
I år är det särskilt trendigt med halmdekorationer, något som går att hitta second hand och spraymåla för att få till en ny dekoration, tipsar trendexperten Stefan Nilsson.
Du kan även ta naturen till hjälp när du pyntar. Såväl kottar och granris som traditionella apelsiner med nejlikor är vackra dekorationer vid jul.
2. Tänk på material
Ifall du handlar nytt är det viktigt att tänka på material och resurser som gått åt till produktionen. Välj gärna ekologiska produkter och naturmaterial som går att återvinna. Köper du nytt bör du även tänka på att välja produkter med en lång livslängd för att undvika köp- och slängfällan.
Du kan även tänka på material när det kommer till att slå in julklapparna. Slå in klapparna med tidningspapper, tyg- eller tapetrester som blivit över istället för att handla nytt presentpapper.
3. Begränsa klapparna och shoppa second hand
Tänk kvalitet före kvantitet när du handlar julklappar. Är ni många som ska fira tillsammans kan det dessutom bli dyrt att köpa julklappar till alla. Föreslå en julklappslek eller att alla köper och får en julklapp var.
Förutom juldekorationer går det även att köpa julklappar second hand. Det blir mer personligt och särskilt på inredningsfronten är det enkelt att hitta vackra inredningsdetaljer som är så gott som oanvända.
4. Välj rätt ljus
Levande ljus är mysiga vid juletid, men här gäller det att välja rätt för såväl miljön som för din egen hälsas skull. Svanenmärkta stearinljus innehåller inte paraffin, en restprodukt från oljeindustrin, och släpper inte lika mycket sotpartiklar.
När det gäller övrig belysning är LED-belysning energisnålast, vilket gör det till det självklara valet för både miljöns och plånbokens skull.
5. Välj rätt julgran
I dag är inte längre svårt att veta vilken gran man bör välja på julen. Kravmärkta granar är det bästa alternativet, men om det inte finns är en närodlad rödgran att föredra. En kungsgran som inte är kravmärkt har enligt Naturskyddsföreningen sannolikt odlats med såväl gödsel som bekämpningsmedel och är därför ett sämre alternativ. Dock är det ett bättre alternativ om du väljer mellan en närodlad kungsgran och en importerad gran.
Har du lyxen att äga mark eller känna någon som gör det är vilda granar även ett alternativ. Plastgranar är alltid det sämsta alternativet, även om du har den i flera år, eftersom utsläpp från produktion och transport är så stora redan innan den når ditt hem.
6. Välj godare mat
Gott för såväl munnen som miljön – välj ekologisk och närproducerad mat till julbordet. För att göra ytterligare en insats för miljön kan du välja lite mer grönt på bordet som tillbehör till julklassikerna. Kanske kan du prova en helt ny, vegetarisk rätt?
7. Ta vara på all mat
Ingen vill att maten ska ta slut halvvägs in i middagen, men faktum är att vi slänger stora mängder mat i soporna under julhelgen. Planera dina matinköp noggrannare i år, ta tid för att frysa in rester eller använd dem i nya rätter under mellandagarna.
8. Sortera julen rätt
När julen väl är över gäller det att sortera det som blir över rätt. Julklappspappret sorteras som pappersförpackningar, medan snören läggs i soporna. Frigolit hamnar bland plastförpackningar, medan julgranen åker till återvinningscentralen tillsammans med små lampor från ljusslingan, julgranen och elljusstaken.
Källor: Naturskyddsföreningen, Sifoundersökning på uppdrag av Avfall Sverige och Tradera, Svanen
Foto: Unsplash, via Juno PR