8 vanliga tvättmyter – som är helt fel!
Vi kontaktade Ellinor Niit på Textilhögskolan i Borås för att reda ut hur det egentligen ligger till med några av de vanligaste antagandena gällande tvätt.
1. ”Plagg som innehåller både vitt och andra färger ska tvättas som färg – för att inte färga det vita”
– Är det ett bra märke och av bra kvalitet så har företaget förmodligen testat så att färgen inte blöder över på det vita. Men se vad som anges i tvättrådet och använd ett tvättmedel utan blekmedel.
Läs mer: Så tvättar du kashmirtröjan
2. ”Bakterier försvinner i 60 grader”
– Bakterier finns överallt. Om vi menar hälsoskadliga bakterier så finns det de som överlever så länge det finns mat för dem, alltså smuts och fukt. Så det är bättre att satsa på att verkligen tvätta bort smutsen och då använda den temperatur som tvättmedlet är anpassat för. Vatten i sig innehåller ju också bakterier som kan växa till sig om man inte torkar tvätten snabbt och effektivt. Torktumling har visat sig ha betydligt bättre effekt på att ta livet av eventuella bakterier än höga tvättemperaturer.
3. ”Handduken börjar lukta gott igen om man tvättar den i 60 grader eller mer”
– En sur handduk är inte lätt att få tillbaks i ursprungligt skick. Har ett plagg väl börjat lukta på det sättet hjälper det inte att tvätta varmare. Prova med en sköljning i utspädd ättika och citronsyra, och torka sedan i torktumlare.
Läs mer: Tvättmissarna som förstör dina kläder
4. ”Gula fläckar i ärmhålan är svettrester”
– Gula fläckar i ärmhålan beror på att tyget är vitt och kanske även behandlat med något optiskt vitmedel. Vissa deodoranter innehåller bakteriedödande kemikalier som också har en nedbrytande effekt på det optiska färgämnet, då går det inte att återställa. Alternativt kan svett i sig ha en gulaktig ton men försvinner då vid tvätt.
5. ”Man ska inte tvätta jeans i maskinen”
– Jo, man ska definitivt tvätta jeans i tvättmaskinen. Gärna med avigan ut för att undvika brytveck.
6. ”Man ska använda sköljmedel till handdukar”
– Sköljmedel är inte bra för miljön, den största delen hamnar i avloppet. Den del som sitter kvar på textilmaterialet ger en lite mer hydrofob effekt (och binder vatten) vilket gör att handduken suger vatten sämre efteråt. Men den känns mjukare och fylligare.
Läs mer: 5 saker att tänka på innan du tvättar dina jeans
7. ”Ju mer tvättmedel desto renare tvätt”
– Ungefär 80 av Sverige har mjukt vatten vilket gör att mindre tvättmedel krävs (klicka här för karta). För mycket tvättmedel skummar mycket och då tvättar det sämre eftersom det inte finns något vatten för smutsen at vandra över till och det blir också svårt att skölja efteråt. Sköljning för att bli av med smuts och kemikalierester är minst lika viktigt för en bra tvättprocess.
Ytterligare anledningar att inte överdosera tvättmedel: det kan leda till allergier och snabbare slitage av kläderna – och dessutom är det dåligt för miljön.
8. ”Svettiga träningskläder ska tvättas separat för att inte smutsa ner annat”
– Nej, men däremot arbetskläder som har olja, fett eller annan smuts som inte är vattenlöslig utan fördelar ut sig istället.
Läs mer: Så ofta ska du tvätta dina träningskläder – egentligen
Foto: Shutterstock
Läs mer:
Hollywoodfrisören: Sluta tvätta håret så ofta!
Tvätta borstarna rätt
15 saker du måste rensa ut ur din garderob i år
Få mer av Femina – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook
[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/femina.se/” layout=”standard” action=”like” showfaces=”true” share=”false” width=”320″]