Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Alexandra Pascalidou: ”Mamma har lärt mig att aldrig ge upp”

29 maj, 2020
AvAlexandra Andersson
I samband med Mors dag uppmärksammar Femina tre mor- och dotterrelationer i serien "Inte utan min mamma".
Alexandra Pascalidou och mamman Hrisula Damianidou flyttade från Grekland till Sverige i mitten av 70-talet.
– Hon var ensam mamma och skulle klara sig i ett främmande land, utan att kunna språket. Snacka om att inte få ihop livspusslet, säger hon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

73-åriga Hrisula Damianidou har gjort ny karriär på äldre dar. Fram till i mars spelade hon under flera år rollen som ”grekisk farmor” i föreställningen Mamma Mia! The Party på Djurgården.

– De blev som en andra familj, berättar hon.

Nu befinner sig Hrisula i karantän hemma i Rinkeby i Stockholm dit hon flyttade i mitten av 70-talet. När dottern Alexandra Pascalidou, 49, tillbringade sina första år tillsammans med morföräldrarna i den grekiska hembyn arbetade Hrisula på en garnfabrik i Thessaloniki. Åren under den dåvarande militärdiktaturen var hårda när Alexandra var fem år sökte sig familjen från Grekland till det nybyggda miljonprogrammet i Rinkeby dit många grekiska arbetskraftsinvandrare flyttade, däribland Hrisulas svägerska.

För Alexandra var förorten, med sina färgglada hus, lekparker och gungor, en fantastisk plats att komma till som barn.

pascalidou
Hrisula tillsammans med döttrarna Alexandra och Sofia i mitten av 1970-talet.

– Jag hade lämnat en utarmad miljö utan varken böcker eller tv. Men här fanns allting: kylskåp och varmt rinnande vatten. Det var som en saga, berättar Alexandra som har skrivit om sina upplevelser i den självbiografiska romanen ”Bortom mammas gata” från 2001.

Annons

Även för Hrisula var Rinkeby ”ett litet paradis”.

– Allt var perfekt. Jag läste svenska för utan språk kan man inte klara sig i ett land, berättar Hrisula som började arbeta så snart uppehållstillståndet beviljades – först som städerska och därefter inom hemtjänsten.

Enligt Alexandra var hon redan som barn väl medveten om hur hårt hennes mamma slet och kämpade för att skapa ett bättre liv för sina tre döttrar.

– Jag har alltid varit väldigt imponerad av henne. Hon var ensam mamma och skulle klara sig i ett främmande land, utan att kunna språket. Snacka om att inte få ihop livspusslet, säger hon.

En självständighet som gått i arv

Till skillnad från många av de andra grekiska familjerna i Rinkeby var Alexandras pappa frånvarande under stora delar av hennes uppväxt, och så småningom skilde sig föräldrarna. Efter uppbrottet utbildade sig Hrisula till förskolelärare och tog även körkort. Då var hon 40 år.

Annons

– Jag ville uppfylla mina drömmar. Jag ville bli mer självständig, berättar hon.

Enligt Alexandra kan hon inte minnas att hennes mamma någonsin vilade, slappade i soffan eller tog det lugnt i fåtöljen med en bok – Hrisula var alltid uppe tidigt och igång hela dagen, egenskaper Alexandra själv tagit med sig i sitt eget liv.

– Jag har fått ärva jättemycket eftersom min pappa var väldigt frånvarande under hela min uppväxt, en skuggfigur. Jag är väldigt målmedveten och disciplinerad. Jag har blivit lika pedantisk. Jag har blivit lika självständig, berättar Alexandra, och tillägger:

– Eftersom jag såg en mamma som inte kunde förlita sig på någon annan har jag också känt att det inte finns någon annan att luta sig mot. Jag måste ta hand om allting själv. Vilket också är väldigt sorgligt.

Och självständigheten har gått i arv sedan flera generationer. Även Alexandras mormor och alltså Hrisulas mamma – som förlorade två barn i andra världskriget och det grekiska inbördeskriget, och levde under väldigt fattiga förhållanden i sin hemby – var en kvinna som inte tog någonting för givet. Att förlita sig på sig själv var det enda sättet att överleva.

Annons

– Det är väldigt hårda kvinnor vi snackar om, och den hårdheten har jag också fått med mig – även om jag tror att vi alla under ytan är väldigt, väldigt känsliga, säger Alexandra.

”Mamma klarade sig”

Alexandra Pascalidou har själv dottern, 11-åriga Melina Lindskog Pascalidou, och har under de senaste åren fått en ännu större respekt för sin mamma.

– Jag har insett hur svårt och faktiskt plågsamt det kan vara med uppfostran, hur mycket trauman och sår man själv bär med sig från sitt liv.

När Alexandra har fullt upp med föräldraskapet slås hon ofta av att hennes egen mamma ensam såg efter hela tre barn. Det ger perspektiv.

– Under kriser, som till exempel nu under corona då alla inkomster och jobb försvinner, tänker jag på min mamma som ändå klarade sig och kokade stora grönsaksgrytor som räckte i flera dagar. Det bär jag med mig, att man aldrig ska ge upp.

Vem är Alexandra Pascalidou?

Namn: Alexandra Pascalidou
Ålder: 49 år
Gör: Journalist, författare och föreläsare
Bor: Stockholm
Familj: 11-åriga dottern Melina.

Annons

Namn: Hrisula Damianidou
Ålder: 73 år
Gör: Pensionär
Bor: Rinkeby i Stockholm

Läs även:

Margaux Dietz om mammans stöd under skilsmässan

Penny och Mia Parnevik: ”Ibland kunde jag få dåligt samvete”

Annons