Därför firar vi Valborg i Sverige – allt du behöver veta om högtiden
Traditionen att fira Valborg är mycket gammal. Högtiden kom till Sverige från Tyskland redan under medeltiden. Ursprunget är katolskt, och Valborg firas till minne av det tyska helgonet Walpurgis, också kallad Valborg.
Då firar vi Valborg – datum
Kärt barn har många namn brukar man ju säga. Och då det kommer till Valborg stämmer det verkligen. Högtiden går under namnen valborgsmässoafton, sista april eller, helt enkelt, det mer vardagliga, och korta, namnet Valborg. På finlandssvenska kallar man Valborg för Vappen. Högtiden äger rum samma datum varje år i Sverige, den 30 april. Den 30 april är det också är allmän flaggdag i landet eftersom det är kung Carl XVI Gustafs födelsedag.
Varför firar vi Valborg?
Valborg är, som sagt, en gammal tradition. Den har rötterna i en förkristen, tysk, tradition men har ända sedan 1400-talet firas till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis. Walpurgis, eller Valborg på svenska, blev helgonförklarad den 1 maj (som sedan firades som valborgsmässan, Walpurgistag). Nordiska museet skriver att Carl von Linné, under en resa i Västmanland, skrivit en anteckning om hur valborgsfiranden i Sverige såg ut under 1749.
”ty lantmannen har för sed alltifrån Hedenhös, att natten före Valborgsmässodagen upptända eldar på marken, att däromkring dansa och fägna sig åt den kommande sommaren, vilket alltså är relikvier av de gamlas Floralia, som endast är kvarhållne i Uppland och de nästgränsande socknarna men näppeligen i andra svenska provinser”, lyder anteckningen, enligt Nordiska museet.
Vad händer på Valborg?
Under valborgsmässoafton brukar många ta tillfället i akt att samla släkt och eller vänner, att äta en god middag och fira att våren är i antågande. Många besöker också brasor, eller så kallade majeldar, majbrasor. Eldarna har hängt med länge, förr användes de för att skydda boskap och djur från rovdjur och magiska krafter. Och på tal om magiska krafter... för länge sedan trodde man att häxorna under valborgsmässonatten mellan den 30 april och den 1 maj red på kvastar, eller getabockar, till gamla offerplatser. Eldarna har också använts för att elda gammalt ris och torkade höstlöv, efter vårstädning och krattning av gårdar. Men man får se upp innan man tänder sin brasa, i många rishögar bor igelkottar. Majbrasan är en dödsfälla för det lilla taggiga djuret.
– Olika djur gillar olika ställen att gotta in sig i. Rishögar är igelkottens naturliga ställe att sova på, både under vinterdvalan och under våren, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen till SVT.
Så, hur gör man för att skydda igelkottarna. Det finns några knep att ta till.
– Är det en större brasa kan man försöka lyfta på riset och ruska om med en lång pinne eller kratta. Man kan försöka skrämmas lite så att djuren ger sig av.
Här hittar du offentliga majbrasor
Att värma sig vid en eld och välkomna våren är en både fin och mysig tradition. Under pandemin har många offentliga majbrasor ställts in. Men 2022 äger flera olika firanden rum. Ett av Stockholms absolut äldsta firanden hittar man på Skansen. Firandet bjuder på studentkör, spex och tal till våren. Vill man istället ha skärgårdstema på valborgsmässoafton kan man bege sig till Grinda. Andra brasor i Stockholmsområdet finner du här. Majbrasor sker över hela landet. På respektive kommuns hemsida brukar det finnas listor, guider och kartor.
Är Valborg en röd dag?
Nej, valborgsmässoafton är ingen röd dag. Däremot är dagen efter Valborg, den 1 maj, en röd dag. Att den 1 maj är ”röd” innebär att många svenskar arbetar halvdag dagen innan valborgsmässoafton, om dagen infinner dig på en vardag.
Valborg och kvalborg i Uppsala
Valborgsfirandet är också en akademisk tradition. Särskilt i Uppsala. Redan år 1842 fastslog Upsala studenters sångförening (Allmänna Sången) att Valborg den 30 april skulle vara en av fyra årliga högtider som studenterna särskilt skulle fira. Både i Uppsala och Lund har firandet förlängts till att omfatta hela fyra dagar: skvalborg, kvalborg, valborg och finalborg.
Vad äter man på Valborg
På valborgsmässoafton är det många som inviger grillen för säsongen. Att ha picknick i vårgrönskan är också populärt. Festmat dukas upp och många äter, precis som på påsk, olika varianter på lamm. Man brukar också satsa på olika vårprimörer. Behöver du tips på mat till Valborg? Kika här.
Varför firas 1 maj – dagen efter Valborg?
Den 1 maj, dagen efter Valborg, firas arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Dagen är, som sagt, en röd dag. Runtom i Sverige anordnas olika första maj-tåg av politiska partier och andra organisationer.
Vem har namnsdag på Valborg?
Sedan 1901 är det Valborg som har namnsdag den första maj och numera firar vi henne redan dagen innan, på valborgsmässoaftonen. Den 30 april har Mariana namnsdag.