Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Anna, 33, har steriliserat sig: ”Jag vill inte ha barn”

24 sep, 2020
AvFrida Funemyr
FotografFrida Funemyr/Privat
Anna var 28 år när hon valde att sterilisera sig. I dag är hon frivilligt barnfri och lycklig.
– Jag vill inte förväntas bli mamma bara för att jag råkar vara född kvinna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
TV: Relationsexperten: Så får du relationen att hållaBrand logo
TV: Relationsexperten: Så får du relationen att hålla

Som barn minns Anna Zetterholm, 33, att hon hade svårt att relatera till jämnåriga och tyckte i stället om att diskutera med de vuxna när familjen bjöd eller bjöds på festligheter. Men hon har även minnen av att hon lekte dinosaurier och andra lekar med sina syskon hemma i vardagsrummet.

– Jag var nog ett helt vanligt barn i mångt och mycket. Men jag intresserade mig tidigt för den värld som de vuxna pratade om – politik, vetenskap och religion – och ställde mycket frågor och gav min åsikt där jag tyckte att jag kunde något.

Som tonåring funderade Anna kring huruvida hon skulle vara villig att ta på sig ansvaret att en dag bli mamma eller inte. Hon säger att hon aldrig känt en vilja att bli mor och aldrig har tittat på bebisar med samma längtan som hennes syster eller vissa av hennes vänner gjort.

Annons

– Eftersom jag inte har haft den emotionella dragningen så har jag sett på föräldraskap rätt så logiskt och sett hur det skulle kunna påverka mitt liv både positivt och negativt, och jag har alltid lagt stor vikt vid ansvarsfrågan och hur begränsande föräldraskap kan vara, säger Anna och fortsätter:

Jag har absolut mött rätt man då han respekterar mina val

– Är man inte villig att ta på sig det ansvaret och det fokuset så anser jag inte att man ska vara förälder, och jag är inte villig att göra det. Detta är något jag har reflekterat över sedan jag var 15 år.

I en relation som barnfri

Anna var 28 år när hon steriliserade sig. Eftersom det är en ståndpunkt hon inte är villig att kompromissa med så var Anna väldigt rak om vart hon stod i frågan redan i början av sin och sambon Aidin Fannis relation.

– Hade min sambo inte varit ok med min åsikt så hade vi inte varit tillsammans i dag, menar Anna och fortsätter:

Anna berättade tidigt för Aidin om att hon inte ville ha barn.

– Att bli förälder är enligt mig ett stort beslut som alla måste ta själva, och jag tror att det är mycket svårt att fortsätta en relation om man inte önskar samma sak i denna fråga. Aidin vill inte heller ha barn så detta är ingen stor grej som på något vis påverkade vår relation, säger Anna och menar att detta faktum i stället cementerade att de båda passade bra ihop.

Annons

De har nu varit ett par i fem år.

– Jag har absolut mött rätt man då han respekterar mina val och delar dem, och jag var tydlig med min ståndpunkt från början och bad honom leta vidare om barn fanns med i hans livsplan.

Innan Anna genomgick operationen för sterilisering var hon tvungen att tala med en kurator innan remissen skickades till kirurgen. Själva ingreppet är en titthålsoperation som tar ett par timmar från sövning till uppvakning, samt ett par dagar med magont. Anna beskriver smärtan som kraftig mensvärk.

– Läkarna brände ihop mina äggledare vilket förhindrar spermiernas väg från livmodern in till äggledarna, vilket förhindrar en graviditet. Jag har inte tagit bort livmodern så jag har fortfarande mens och kan rent tekniskt fortfarande bli gravid och genomföra en graviditet men i sådana fall endast via IVF.

Inte förvånande med sterilisering

Eftersom Anna varit öppen om hur hon känner inför barnfrågan blev hennes omgivning inte särskilt förvånad när hon till slut tog steget till sterilisering.

Annons

– Min familj och nära vänner var inte förvånade då jag inte har varit speciellt tyst om min åsikt i ämnet. Min mor var med vid operationen som stöd och det kändes väldigt bra.

Att andra inte visar mig samma respekt sårar mer än något annat

Störst reaktioner har Annas arbetskollegor och mindre nära bekanta stått för. Med dem har Anna känt att hon har fått försvara sitt val och svara på väldigt intima frågor.

– Jag är förvånad över hur många som har tagit sig rätten att både ifrågasätta mig och mina val och enkelt avfärdar mina argument. Även om jag tror att många menar väl känns det ibland om ett intrång på mig som person.

Anna påpekar att hon i sin tur inte försöker övertala någon att ändra åsikt om att skaffa barn, eftersom hon inte anser sig ha rätten att informera andra om något så personligt.

Anna har aldrig känt någon längtan att skaffa barn, till skillnad från syskon och kompisar.

– Att andra inte visar mig samma respekt sårar mer än något annat. Jag vill inte ha egna barn, men det betyder inte att jag hatar barn.

Annons

Hon säger att hon väljer att svara för att hon vill försöka tvätta bort stigmat kring detta val och betona att det är ett val som kanske inte passar alla, men att de som gör valet inte ska känna sig obekväma med det.

– Vissa beskriver att utan barn skulle de ha ett hål i sitt liv som inget annat kan fylla, men så har jag aldrig känt. Jag har dock flera gånger blivit förvånad av att människor trott att jag hamnat i klimakteriet efter operationen, vilket inte är fallet.

Liten chans att bli gravid

Anna kände länge en enorm oro för att bli gravid trots att hon inte ville ha barn.

– Eftersom jag aldrig har haft en regelbunden mens så var jag ofta var orolig när den var sen då preventivmedel inte skyddar till 100 procent. Trots att jag vet att jag skulle ha gjort en abort om jag blev gravid så ville jag inte behöva göra det. Efter steriliseringen vet jag att det är en mycket liten chans att jag blir gravid så oron har försvunnit.

Annons

Skulle Anna mot all förmodan ångra sig i framtiden så finns alternativen adoption eller IVF. Men att ångra sig är inget hon förväntar sig göra. Anna menar att barn är individer precis som vuxna, vilket gör att hon tycker om att interagera mer med vissa och mindre med andra.

Hon har däremot svårt att relatera till små barn utan föredrar de barn hon kan ha en diskussion med eller svara på frågor från.

– De barn jag har en bra relation med försöker jag skämma bort lite och jag ser fram emot att kunna göra det med vänners och syskons barn i framtiden.

Hur var din relation till dina föräldrar?

– Jag älskar min familj och varje individ som går under den benämningen. Vi har haft bra och mindre bra stunder genom livet men de har alltid ställt sig bakom vad jag har velat göra och stöttat även om vi inte alltid har haft samma åsikt. Gällande sterilisering så ställde de ett par frågor om varför och om eventuella risker med operationen, men de respekterade mina svar och det har inte påverkat vår relation överhuvudtaget.

Annons

Många fördelar med barnfrihet

Vilka fördelar samt nackdelar finns det med att inte bilda en familj med barn?

– Fördelarna för mig är i huvudsak friheten som vardagen har när den inte innehåller hämta/lämna på dagis och VAB till exempel. Och att jag har möjlighet att lägga pengar på sånt jag troligen inte haft möjlighet till om jag hade varit förälder.

Det är dags att lägga ytterligare en gammalmodig åsikt bakom oss

Huvudfördelen för barnet tycker Anna är att de inte har en förälder som inte är intresserad av att vara det.

– Jag kan inte se några nackdelar, men detta skiljer så klart beroende på vem man frågar. Bara för att jag inte upplever några så betyder inte det att det inte finns några, bara att jag inte har stött på några.

Det här är Anna

  • Namn: Anna Zetterholm
  • Ålder: 33 år.
  • Familj: Sambon Aidin Fanni, katt, mor, far, syster och bror.
  • Bor: Göteborg.
  • Yrke: Marknadsförare, digital specialist.

Hur tänker du kring att inte ha något barn som tar hand om en när man bli gammal?

– Ensamhet är ett samhällsproblem som troligen är anledningen varför vissa känner så här. Min åsikt är att vi bör arbeta med samhället i stället för att förlita oss på att ett barn ska ta hand om oss när vi är äldre. För vi vet inte om barnet har kapacitet eller vilja att vara där för sina föräldrar i slutet av livet.

Annons

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Jag vill vara lycklig, och leva det liv jag vill leva utan att behöva anpassa mig till någon speciell roll. Jag vill inte förväntas bli mamma bara för att jag råkar vara född kvinna. Det är dags att lägga ytterligare en gammalmodig åsikt bakom oss – alla vill inte ha barn och det är okej. I dag är jag frivilligt barnfri och jag är lycklig.

Vad innebär sterilisering?

Sexlusten försvinner inte vid en sterilisering, varken för kvinnor eller för män.
  • Sterilisering innebär att du genom en operation tar bort möjligheten att bli eller göra någon gravid. Varken sexlusten eller förmågan till ett aktivt sexliv påverkas av att du steriliserar dig.
  • Efter en sterilisering fortsätter hormoner, spermier eller ägg att produceras som vanligt. Att sterilisera sig är inte samma sak som att bli kastrerad, vilket betyder att testiklarna eller äggstockarna opereras bort.
  • Du måste ha fyllt 25 år för att få sterilisera dig.
  • Operationen utförs av gynekolog eller urolog.
  • I vissa landsting får du själv betala steriliseringen, medan det på andra håll i landet kostar som ett vanligt läkarbesök.
  • Fler män än tidigare har steriliserat sig de senaste åren. Trenden är tydligast i Stockholm, där antalet som genomgått ingreppet mer än fördubblats på fem år.

Sterilisering för kvinnor:

En sterilisering av en kvinna görs i narkos och med titthålskirurgi. Äggledarna skärs av eller blockeras genom att de löds ihop. Detta gör att ägg och spermier inte längre kan mötas i äggledaren och du kan inte bli gravid.

Livmodern eller äggstockarna tas inte bort och du fortsätter därför att producera ägg och hormoner som vanligt. Du får mens som vanligt och din sexuella lust påverkas inte.

Sterilisering för män:

Syftet med manlig sterilisering, vasektomi, är att göra mannen permanent ofruktsam genom att i lokalbedövning eller under narkos, skära av sädesledarna. Spermierna kan då inte blandas med sädesvätskan.

Ingreppet påverkar inte produktionen av det manliga könshormonet testosteron. Därför kvarstår samma mentala egenskaper, sexlust, utlösning, potens, kroppsbehåring och röst som innan ingreppet.

Annons

Läs mer:

Lotta Engbergs döttrar har vuxit upp – så ser de ut i dag!

5 vanliga former av demens – håll koll på de här 5 symtomen

Bilden på Greta Thunberg som liten – får följarna att reagera

Annons