Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Anna Perlestam, 57, är äldre kroppspositivist: "Jag var opassande"

21 feb, 2020
AvLisa Nilsson
äldre kroppspositivist
Kroppspositivisen Anna Perlestam, 57, hade bokat in bukplastik för att operera bort överflödig hud på magen. Men för att genomföra operationen var hon tvungen att gå ner ytterligare 10 kilo. På uppmaning av sin dotter började Anna följa kroppspositiva konton på sociala medier.
– Hade jag inte hittat kroppspositivismen hade jag nog genomgått bukplastiken, berättar Anna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Som så många andra hade Anna Perlestam länge levt med ett missnöje över sin kropp. Ständigt jobbade hon för att förbättra sitt utseende genom att gå på dieter och träna: för att bli smal – inte för att må bra. I koppspositivismen hittade Anna ett nytt sammanhang.

– Det gör något med en när man börjar lägga ut bilder på sin kropp och när man följer andra som ser ut som en själv, säger Anna Perlestam.

Kroppspositivisten Anna Perlestam
Anna Perlestam, 57, blev kroppspositivist, något hon fick hat för var att hennes ålder var opassande. Foto: Privat

Opassande för min ålder

Trots att hennes konto var litet var det inte helt friktionsfritt att lägga ut bilder på sin kropp, då hon hade så mycket komplex för magen. Och det dröjde inte länge förrän Anna fick sin första hatkommentar, som hatade på mer än hennes kropp:

– Det handlade om att jag främjade ohälsa, men också att det var opassande för min ålder, som både mamma och mormor, att lägga ut bilder på mig själv. Att det var äckligt. Den kommentaren tog väldigt hårt på mig.

I dag jobbar Anna mycket för att visa upp att åldrande inte är något som varken är fult eller farligt. Det är något som är naturligt. För hon upplever att samhället inte riktigt tycker att det är okej att vara äldre.

Annons

– Du ska inte ha rynkor och du ska inte visa att huden hänger. Om den gör det ska det skäras bort. Att dessutom vara tjock och gammal verkar upplevas som något skämmigt, säger Anna.

Smal inte samma som hälsosam

Hon anser att det finns en underrepresentation av äldre i medier och om ett klädföretag riktar sig till äldre använder de ändå sig av unga smala modeller. Anna tror att det kan handla om att flickor i en tidig ålder får lära sig att utseendet är det som spelar roll. Och att vara smal är hälsosamt:

– Hälsosam är verkligen inte samma sak som smal, men det är något som sitter djupt rotat i oss. Vi måste sluta kommentera utseendet och släppa fixeringen kring det.

Men kroppspositivismen ska heller inte handla om att älska sig själv, Anna tycker snarare att man borde ha en mer neutral inställning till sin kropp, att det bara är en kropp. Den måste inte vara snygg, för det blir bara ytterligare en press på sig själv.

Annons

– Det finns en skillnad i acceptera sig själv och i att älska sig själv – den pressen kan leda till att man faller tillbaka i en utseendefixering och blir missnöjd med sig själv.

Anna Perlestam sträcker ut armarna
Anna välkomnar fler äldre till kroppspositivismen på sociala medier.

Dagligen är det kvinnor som hör av sig till Anna och berättar att de uppskattar hennes konto. Några har berättat att de för första gången, på 15 – 20 år, vågat gå till stranden för att bada, tack vare hennes och andras konton.

– Det är fruktansvärt och ledsamt att så många skäms över hur de ser ut, att man inte vågar gå och bada i stekhet värme på grund av det. Många vill, men vågar inte ta steget – för att de är fast i att kroppen bara får lov att se ut på ett visst sätt, berättar Anna.

Välkomnar äldre kroppspositivister

Anna hoppas att synen på tjocka kroppar förändras, enligt henne verkar folk fortfarande tycka att det är okej att skamma tjocka människor. Att det är för många som tycker att tjocka uppmuntrar till ohälsa, att man är ful och fel som tjock..

Annons

– Förändringen kommer ta lång tid, förhoppningsvis händer det något litet, det hoppas jag. Det är en ständig kamp och man blir trött, men det är bara att ta nya tag och fortsätta.

I dag känner Anna att hon har en annan styrka, hon vågar stå upp för sig själv och vågar prova nya saker. Som att byta karriär och bli särbo efter en 40 år lång relation. Och med öppna armar välkomnar hon äldre till kroppspositivismen:

– Det hade varit hemskt kul med fler äldre kroppspositivister, jag vill se fler ansikten som åldras. Jag vill följa fler personer som jag kan identifiera mig med.

Tips på hur du kan bli mer kroppspositiv:

1. Tänk på hur du pratar om din kropp framför andra, inför barnen och barnbarnen.

2. Ta kort på dig själv – försök hitta en bekväm känsla i din egen kropp.

3. Våga ta steget som tjock och äldre!

Läs mer:

Experten: Vanliga misstagen föräldrar gör när de pratar om kroppen

Kroppspositivismen utmanar smalidealet: ”Det brinner i knutarna”

Linda-Marie, 28, om hatkommentarerna: ”Folk tror jag vill göra dem tjocka”

Annons