Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Bob Dylan får Nobelpriset i litteratur – detta säger vår bokexpert om valet

13 okt, 2016
AvJoel Linde
Bob Dylan tilldelas Nobelpriset i litteratur!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
111

Spekulationerna går alltid heta inför nobelprisutdelningen, och det är kanske inte så ofta vi gissar rätt. Men denna gång var det nog färre än vanligt som prickade in rätt pristagare för Nobels litteraturpris.

Det är nämligen den amerikanska musiklegendaren, Bob Dylan, som kammar hem priset. Spekulationerna gick ofta mellan bland andra Anne Carson, Joyce Carol Oates, Ngugi wa Thiong’o, Adonis, Haruki Murakami.

Läs även: Hon är kvinnan som inspirerat Bob Dylan

Pristagaren presenterades av Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius vid 13-tiden i dag. Hon hade då ännu inte varit i kontakt med Bob Dylan.

– Han har skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen, förklarade Danius under presskonferensen.

Annons

Vår bokexpert Kenneth Gysing är förvånad över valet samtidigt som han tycker att det är en värdig vinnare.

– Jag tycker att han är en underbar låtskrivare, med texter som är både mystiska och vackert poetiska. Han skapar bilder som sätter sig, om kärlek, liv och död, ofta bortom det förnuftsmässigt gripbara, där ”the answer my friend is blowin’ in the wind”, säger han.

Prissumman ligger på åtta miljoner kronor och priset delas som vanligt ut i Stadshuset i Stockholm den 10 december. Bob Dylan blir den första amerikanen på 23 år att vinna Nobelpriset i litteratur.

Grattis, Bob Dylan!

Läs även!

5 böcker från Nobelpristagare du bör läsa!

Annons