Cissi Wallin fälls för grovt förtal – detta innebär domen
I slutet av november inleddes rättegången mellan Cissi Wallin och Fredrik Virtanen där hon stod åtalad för grovt förtal. Anledningen är att hon 2017 namngav honom på Instagram, som den medieprofil som ska ha drogat och våldtagit henne 2006.
Idag, måndagen den 9 december, kom domen och Cissi Wallin döms för grovt förtal. Hon döms även till 100 dagsböter på 50 kronor och ska betala ett skadestånd till Virtanen på 90 000 kronor. Åklagaren yrkade på villkorlig dom och böter och Virtanen hade begärt 240 000 kronor i skadestånd.
Detta har hänt innan rättegången mellan Cissi Wallin och Fredrik Virtanen
Rättegången mellan Cissi Wallin och Fredrik Virtanen inleddes torsdagen den 21 november och förhandlingarna pågick även under måndagen den 25 november. Det är nästan två år efter att Cissi Wallin namngav Fredrik Virtanen på Instagram.
Samma månad, 2017, hände flera saker:
- Svenska Dagbladet publicerade en artikel där flera kvinnor anklagade Virtanen.
- Virtanen själv uttalade sig och sa att han betett sig ”tölpigt och skitstövligt” men nekade till anklagelserna.
- Virtanen fick ta timeout från sitt jobb på Aftonbladet och fick inte längre jobba kvar på ledarsidan.
Uppdrag granskning fälldes
I början av december 2017 fick Virtanen sluta på Aftonbladet och anmälde i början av 2018 Cissi Wallin för grovt förtal. Uppdrag Gransknings omtalade avsnitt med titeln #metoo och Fredrik Virtanen sändes i slutet av maj. Cissi Wallin kritiserade på förhand avsnittet och skrev att hon känt sig jagad och att hon upplever programmet är vinklat till Virtanens fördel. Virtanen berömde programmet.
I september i år fälldes Uppdrag Granskning för intrång i Cissi Wallins privatliv. Däremot friades programmet på alla andra punkter. Till exempel saklighet och opartiskhet.
I slutet av augusti i år åtalades Cissi Wallin för grovt förtal, till vilket hon nu döms.
Var är förtal?
Förtal innebär att någon utpekas som brottslig, klandervärd i sitt levnadssätt eller på annat sätt utsätts för andras missaktning.
Det spelar ingen roll om uppgifterna är sanna eller inte. Du kan dömas för förtal trots att du sagt något som är helt sant ifall det ändå gör att någon genom det utpekandet verkar klandervärd eller anses ha gjort något brottsligt.
Det finns dock fall då det är försvarligt att utpeka något på det sättet. Det kan röra exempelvis allmänhetens rätt att få veta att folkvalda politiker gjort något klandervärt. Då kan det finnas skälig grund för förtalet ändå.
Normalt är straffet för förtal böter men om brottet anses som grovt kan även förtalet rubriceras som grovt förtal. Då kan påföljden bli fängelse i högst två år.
Läs mer: