Coronaviruset: Trebarnsmammans kamp för att ha råd med lunchen
Potatisarna faller sönder när Susanne Ek, 45, stompar dem till mos i sitt kök i Linköping. För några dagar sedan meddelade regeringen att all gymnasieundervisning ska hållas på distans för att minska spridningen av coronaviruset.
Susanne är sjukskriven och ensamstående med tre barn. Äldsta sonen går i första ring och behöver få lunch hemma varje dag nu, vilket direkt märks på Susannes ekonomi.
Hans två småsystrar går i grundskolan – som det också talas om kan stänga för att minska smittspridningen. Många länder i världen har redan tagit till åtgärden, bland andra grannländerna Danmark, Norge och Finland.
– Det säger sig självt, en extra måltid varje dag för alla tre barn skulle bli ekonomiskt tuff, det är så tajt jag har det. Jag lever på minsta lilla krona normalt, säger Susanne.
I veckan blev det extra mycket potatismos till fisken så att sonen som satt hemma och pluggade och mellandottern som var hemma med förkylningssymtom skulle ha ordentlig – och billig – mat att äta till lunch.
”Får bli mer skinka och korv”
Susanne vill inte nämna någon exakt summa på frågan hur mycket pengar hon har att röra sig med, men beskriver att barnbidraget är en viktig inkomstkälla. Sista veckan innan det kommer är det svårt att få pengarna att räcka till.
Hon är sjukskruven sen åtta år tillbaka för en skelettskada i båda armarna.
– Frukt att ha med till skolan varje dag till alla tre barnen brukar vara en tuff grej i slutet av månaden. Då handlar det mycket om att fundera på vad jag nu kan handla hem.
Hon försöker att inte oroa sig för vad som skulle hända om även grundskolorna stänger. Bättre att utgå från det som är nu, resonerar hon.
– Men skulle det bli så får man ju se till att handla hem mer än man brukar för att fixa den extra måltiden varje dag till barnen. Då handlar det om att jag måste planera mycket, mycket bättre än innan.
Hur skulle du få anpassa maten?
– Det får bli mer billighetsmat, stora grytor, skinka, korv och sådana saker. Jag brukar ofta göra en stor kycklinggryta när det finns bra priser. Ost- och skinksås är också en sådan sak som det går att göra mycket och billigt av till middag. Det kan man ju ha som lunch till barnen dagen efter i så fall .
Hon är tydlig med att hon är van att göra anpassningar och inte kommer att stå utan lunch till barnen om de måste vara hemma.
– Det är absolut något jag kommer fixa, jag har fixat det innan när det varit ännu tightare och det kommer jag göra den här gången med, säger hon och fortsätter:
– Så är det: Har man kass ekonomi lär man sig leva efter den oavsett till slut. Man lär sig handla efter plånbok. Det får jag alltid göra, det är så det ser ut.
Corona riskerar sätta människor i fattigdom
Susanne är inte ensam.
Vart fjärde hushåll i Sverige klarar inte en oförutsedd utgift på 10 000 kronor enligt en undersökning som Swedbank och Sifo gjort (2018).
Den visade också att 17 procent av alla kvinnor har mindre än 5 000 kronor i sparbuffert.
Förutom att barn kan behöva äta fler måltider hemma, är en annan av coronas effekter att stora grupper varslas från sina jobb eller permitteras med lägre lön. Dessutom måste många föräldrar vabba mer än vanligt eftersom barn som uppvisar minsta förkylningssymptom ska vara hemma från skola och förskola.
Det här kan bli utgifter som sätter stora grupper i ren fattigdom nu, menar Jonas Wihlstrand som är socialchef på Stadsmissionen i Stockholm.
– Det är en väldigt stor grupp människor som har pengar så att man precis klarar sig i vardagen, där det dessutom är vanligt att man jobbar inom de yrkesgrupper där det börjar varslas nu, som service, transport och turism, säger Jonas Wihlstrand.
Än har ingen hört av sig till Stockholms Stadsmission och bett om hjälp för att man inte klarar ekonomin på grund av coronaeffekter. Men det är antagligen bara en tidsfråga, säger han.
– Fortsätter utvecklingen med varsel vi ser nu finns en stor risk att många i den här gruppen rentav riskerar att hamna i fattigdom. Så tyvärr räknar vi med att få personer som hör av sig redan inom en eller ett par veckor.
Att stänga även grundskolor kan få drastiska följder för de elever som behöver mest stöd.
– Då kommer vi att behövas ännu mer eftersom barn från fattiga familjer drabbas. I dag vet vi att de får näringsriktig mat i skolan, försvinner det behövs vår hjälp ännu mer.
– Vi ser redan nu att ungdomar som går i gymnasieskolan kommer till oss för att äta lunch hellre än att äta hemma så det problemet har redan uppstått, säger Jonas Wihlstrand.
Forskare varnar: Stora klasseffekter kan komma
Flera forskare ger honom medhåll i att corona drabbar över klass. Dels är vissa riskfaktorer som kan innebära hälsomässigt större risk för att drabbas hårt av coronaviruset, mer utbredda i grupper med låg socioekonomisk status, skriver Dagens Arena.
Och bortser man från dem finns även den ekonomiska effekten, säger Peter Allebeck, professor i socialmedicin vid Karolinska Institutet.
– Det handlar om att man blir arbetslös, eller att ens inkomst uteblir, och där är det ju i stor del timanställda, tillfällighetsarbetande och många ungdomar som drabbas. Så de stora klasseffekterna kommer vi kanske få se längre fram, säger han till tidningen.
Kan bli tufft för socialt utsatta barn
Samtidigt som ekonomin blir en utmaning för många, riskerar också barn som lever med sociala problem hemma att få det svårare nu.
Organisationen Bris (Barnens rätt i samhället) märker ett ökat tryck från barn som ringer in och vill prata, eller chattar med dem, om ämnen kopplade till corona.
– Vi vet att för barn som lever med bråk eller missbruk hemma, eller med psykisk ohälsa, så blir de här sakerna mer påtagliga när det är lov från skolan och man är hemma mer. Här finns en möjlig risk framöver för barn som lever i utsatthet – att är man isolerad kan det bli värre, säger Maria-Pia Cabero som är presstalesperson på organisationen.
Vissa av barnen som hör av sig i deras kanaler nu bor i familjer där det finns våld, missbruk eller psykisk ohälsa och vill fråga eller prata om oro för vad som kan hända nu.
– Det handlar om oro för vad som kan hända om man inte kan gå till skolan och blir mer hemma, till exempel ensam med en psykiskt sjuk förälder, eller där det finns våld mellan de vuxna, säger Maria-Pia Cabero.
För barn som lever i en utsatt situation finns vissa risker som växer i tider av kris, förklarar hon. Till exempel att föräldrar blir mer stressade för ekonomin om man förlorar jobbet eller liknande.
Samtidigt hör också många barn av sig som känner mer allmän oro för corona. Till exempel för att familj, släkt eller man själv ska bli smittad och vad som händer om skolorna stänger.
– Det finns också frågor med allmän oro för framtiden, vad som händer med världen nu, om vi alla ska dö. Och vad som kommer hända i vardagen framåt, säger Maria-Pia Cabero.
”Viktigt att dela med sig”
Susanne Ek i Linköping tycker att kommunen skulle kunna ta ännu större ansvar när gymnasieskolan stängt. Hennes son har i vanliga fall ett klippkort som gör att han får äta skollunch på restaurangerna nära skolan, men nu när undervisningen sker på distans är kortet inaktiverat.
– Vi pratade om det, att det i och för sig hade varit krångligt för mig att skjutsa honom till stan för att äta varje dag. Men som princip förstår jag inte riktigt att de har gjort så, det ska vara gratis att gå i skolan så då kunde han få chansen till skollunch även nu.
Trebarnsmamman är rädd för att få negativa reaktioner för att hon ställer upp och berättar om sin ekonomi i den här artikeln. Efter att hon medverkat i en artikel i Expressen tidigare i år där hon delade med sig om att det var svårt att ha råd att låta barnen gå i idrotter på fritiden, skrev personer negativa kommentarer på Facebook med påståenden om att hon hon själv hört av sig till tidningen och klagat på sin livssituation.
Hon vill därför att vi är transparenta med att det var vi som hörde av oss till henne med frågan om hon ville berätta hur det är att leva med redan begränsad ekonomi under coronakrisen. Precis som det den gången var Expressens reporter som letade upp Susanne.
Hon påpekar att det känns viktigt att tacka ja till intervjun och berätta om sin situation nu eftersom många andra kan ha det likadant – eller ännu svårare.
Kanske kan coronakrisen bli ett tillfälle för människor att hjälpa varandra, hoppas hon.
– Det finns människor av alla genrer men jag tror att majoriteten är sådana som vill varandra väl, som vill hjälpa till nu. Sen finns den lilla klicken som gillar att döma och de är jag fortfarande rädd för när jag sitter i den här intervjun med dig.
Foto: TT, Stadsmissionen, privat, Bris/Nisse Hvidfeldt
LÄS MER:
Ny studie: Här är de vanligaste symtomen av coronaviruset