Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Dags för nytt läsår – vi har valt ut 5 böcker att ha koll på!

19 dec, 2016
AvFemina
Ett nytt bokår är här och det finns all anledning att vara förväntansfull. Feminas skribent Elin Persson har valt ut fem titlar som det definitivt kommer pratas om.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

De här fem titlarna är vitt skilda från varandra, men de har gemensamt att de förmodligen kommer att pratas mycket om i början av året. Se till att vara först på bollen … vi menar boken!

1. Skönhet som inte blommar över

OMSLAG_Botanicum

TITEL: Botanicum
FÖRFATTARE: Katie Scott och Kathy Willis.
FÖRLAG: Rabén & Sjögren.
UTKOMMER: Mars 2017.

Kan man kalla en bok ”Instagram-vänlig” utan att förminska den?

Hur som helst har Jenny Brooms och Katie Scotts Animalium (Rabén och Sjögren) synts på otaliga Instagramkonton. Och det är sannerligen inte konstigt, då boken är så bildmässig som något rimligen kan vara. Illustrationerna är som gammaldags skolplanscher i den allra bästa bemärkelsen.

I mars kommer Botanicum, precis som före­gångaren upplagd som ett museibesök, där läsaren vandrar mellan olika rum och tar del av information om fler än 200 växter. Den har gången har illustratören Katie Scott samarbetat med Kathy Willis.

Annons

Här finns alla chanser till värdefull förkovran (och en glad påminnelse om hur vetgiriga barn är när man läser högt!). Dessutom är förstås boken ett smycke i vilken bokhylla som helst, faktiskt alldeles oemotståndlig. Och drabbas du av ett stort sug att försiktigt riva ut några av de vackraste sidorna och rama in dem så finns det i stället en webbshop med prints från boken. Betänk detta innan du begår ärkesynden att riva sönder en bok!

Till Animalium gavs det även ut en tillhörande aktivitetsbok för barnen samt en bok med posters av motiven. Kanske har vi sådan tur att det kommer en sådan även den här gången?

2. Öppet för oväntade samarbeten

Omslag_Dan-Wolgers-Lena-Andersson

TITEL: Egentligheter.
FÖRFATTARE: Lena Andersson och Dan Wolgers.
FÖRLAG: Albert Bonniers förlag.
UTKOMMER: Januari 2017.

Annons

En rolig sak att sitta och fundera på under till exempel sömniga tågresor är olika kreatörer som man tror skulle skapa intressanta projekt tillsammans. Ungefär som när man sitter med några vänner och för tionde gången frågar sig vilka som borde ha valts ut till att medverka i Så mycket bättre.

Det finns så många kombinationer där summan borde kunna bli ännu större än delarna, så att säga. Vill man göra det lätt för sig när det kommer till text och samtal kan man dock säga: Sätt ihop vem som helst med Lena Andersson och det kommer att bli intressant.

Därför var det enkelt att jubla högt när hon och konstnären Dan Wolgers tillkännagav sitt samarbete. Det som från början var ett resonemang de två emellan om konstsynen och världsbilden som återspeglas i Dan Wolgers konst blev till slut utställningen Egentligheter, som visas på Spritmuseum i Stockholm till och med den 17 april 2017.

Den innehåller ett trettiotal verk av Wolgers som Andersson skrivit texter till. Vad som förenar dem? Bland annat strävan efter klarhet. I januari kommer boken med samma namn och innehåll ut. Presentationstexten innehåller en bra formulering: att Andersson och Wolgers har ställt sina respektive färdigheter till den andres förfogande.

Annons

Det är något som vi alla borde göra mycket mer, eller hur? Hoppas att 2017 går i bräschen för oväntade samarbeten över genregränserna.

3. En ständigt pågående berättelse om vår tid

Omslag-poliserna

TITEL: De ensamma poliserna.
FÖRFATTARE: Katia Wagner.
FÖRLAG: Natur & Kultur.
UTKOMMER: Februari 2017.

Det är en på många sätt orolig och skrämmande tid vi lever i. Under 2016 kom ett antal böcker som vågade syna, diskutera och komplicera hur extremismen, terrorismen och rasismen påverkar den offentliga debatten såväl som allas våra liv. Böckerna var bland andra Niklas Orrenius Skotten i Köpenhamn (Albert Bonniers förlag) och Gellert Tamas Det svenska hatet (Natur & Kultur).

Även om man ska se upp med att klumpa ihop komplexa ämnen under samma etikett så hamnar Katia Wagners De ensamma poliserna (Natur & Kultur) i samma kategori. Genom att belysa vad som till en början ser ut att vara ett problem i skymundan – pojkar som kommit ensamma till Sverige och sover på gatan mitt i Stockholm – för att sedan följa hur gatubarnen blir en stor och infekterad debattfråga, rör sig berättelsen på flera nivåer samtidigt.

Annons

I många enskilda fenomen rymmer sig en större berättelse och detta stämmer absolut i det här fallet.

Poliserna Christian och Mikael kallas ”mr Ensamkommande” av kollegerna i polishuset. Med överseende betraktas deras engagemang för de mest utsatta. Katia Wagner har under två år följt Christian och Mikael samt – inte minst viktigt – fyra ungdomar som lever utanför systemet. Hur ser deras verklighet ut?

Katia Wagner har tidigare skrivit bland annat böckerna Alexandramannen (Atlas) och De förlorade barnen (med Jens Mikkelsen) (Natur & Kultur). I den här boken har hon samarbetat med journalisten Federico Moreno.

4. Ett modigt litterärt experiment

Omslag_Curtis-Sittenfeld

TITEL: Sanning och skvaller.
FÖRFATTARE: Curtis Sittenfeld.
FÖRLAG: Wahlström & Widstrand.
UTKOMMER: Januari 2017.

Annons

Tokhyllade Curtis Sittenfeld som främst gjort sig känd för sin succédebut I en klass för sig och även skrivit hyllade Presidentens hustru och Systerland kommer i januari med en ny bok, och det väcker omedelbart vårt intresse.
Sanning och skvaller (Wahlström & Widstrand) är en ganska ovanlig bok, experimentartad till sin form. Det som händer mellan pärmarna här är nämligen att författaren flyttar Jane Austens klassiska drama Stolthet och fördom till ett nutida USA.

I Sittenfelds Sanning och skvaller (Wahlström & Widstrand) hittar vi i stället för gods och danser nutidsmarkörer som crossfit-pass och paleo-dieter, men frågorna om kön, klass och familj är förstås eviga och återkommande.

Låter det lite knäppt och sökt? Inte med Curtis Sittenfeld som avsändare. Våga prova, det är ju trots allt nytt år och tid att prova nytt.

5. Nödvändiga frågor i romanens skepnad

Omslag-Jonathan Safran Foer

TITEL: Här är jag.
FÖRFATTARE: Jonathan Safran Foer.
FÖRLAG: Norstedts.
UTKOMMER: April 2017.

Okej, vissa saker ska man kanske inte erkänna (särskilt inte i tidningar med hög upplaga och bevisat smarta läsare) men det kan ha varit så att undertecknad till den här artikeln tillbringade en stunds avsatt researchtid med att klicka runt bland bilder av Jonathan Safran Foers och exhustrun Nicole Krauss exklusiva hem i Park Slope i Brooklyn.

Annons

En sökning på Safran Foer i kombination med nya partnern Michelle Williams kan eventuellt också ha hunnits med. Varför då ens nämna detta? Kanske för att med lite humor konstatera att intresset för andra – ibland kända – personer nog är tämligen allmänmänskligt. Vad bygger annars hela sociala medier-hysterin på om inte möjligheten att få kika in i andras fysiska och mentala rum?

Och för egen del måste det sägas att det är något fascinerande med dessa litterära superpar, mycket mer spännande än valfri medlem av Kardashian-familjen, om du frågar undertecknad. Men till det viktigaste: Nu kommer Jonathan Safran Foers nya roman och den är efterlängtad av många.

Redan i titeln Här är jag (Norstedts) är anslaget direkt och omedelbart. Boken är en familjehistoria som utspelar sig under tre intensiva veckor i Washington. Romanen har hyllats världen över och utpekas som det mest personliga Safran Foer skrivit hittills. Den ställer frågor om identitet och livets olika roller.

Vi får vänta ytterligare några månader, i april finns den svenska översättningen i handeln. Längtar! (Och vill du inte vänta så ta tillfället i akt att fräscha upp engelskan.)

Läs även

Boktips – här är 5 böcker att ge bort

Annons