Därför behöver du vara mer självisk för att bli lycklig – experternas knep
Men att bli mer självisk är faktiskt något som både gynnar en själv och ens omgivning i längden.
– Man måste fylla på energi för att kunna ge vidare, säger Maria Stenvinkel, som driver Fearless minds.
Att känna att man inte har tid för sig själv är något som många kan känna igen sig i. Framförallt som kvinna är det lätt att hamna i att hem, familj, barn, jobb och vänner går före ens eget välmående.
Sophie Rosén-Hellström och Maria Stenvinkel är experter på personlig utveckling och driver företaget Fearless minds, och de vill att kvinnor ska bli bättre på att vara själviska.
– Det vi pratar om när vi säger att vara ”självisk” så är det inte att sätta sina egen behov först och skita i alla andra, men att möta sina behov. Om glaset bara är halvfullt kan man inte ge vidare – man måste fylla på energi för att kunna ge vidare, säger Maria Stenvinkel.
Bättre för alla att prioritera sig själv
Om vi inte själva tar hand om vårt eget välmående, så kommer det ansvaret i det långa loppet läggas på omgivningens axlar.
– Prioriterar vi inte oss själva så kommer vi indirekt kräva av andra att de ska möta våra behov, i stället för att vi gör det själva. Det blir ett sätt att ta bort ansvaret från andra personer, menar Maria.
För Sophie Rosén-Hellström har det varit en utmaning att våga prioritera sig själv, men hon har faktiskt hjälpts av sina barn. Eftersom hon inte vill att de ska bli personer som inte tänker på sitt eget mående, har hon insett att hon inte kan vara sådan heller.
– Man vill vara förebild för sina barn. Dina barn gör som du gör, och allt man gör som förälder blir ett budskap till dem. Jag har tre barn och brukar tänka själv på hur jag beter mig. Jag hoppas de ser att jag tar hand om mig själv, och att de också gör det.
Vill stoppa kvinnofällan
Att som kvinna ta hand om sin omgivning är något som förts vidare från generation till generation – men som Sophie och Maria nu jobbar på att sätta stopp för.
– Det är något nedärvt med att vara den omhändertagande kvinnan, att det varit något fint att sätta alla före sig själv, och att man är sämre om man inte gör det. I generationen över oss har man inte fått lära sig det här, man ger och ger.
Sophie Rosén-Hellström har helt förändrat hur hon ser på sin egen tid – en inbokad dag av återhämtning kan vara lika orubblig i kalendern som ett viktigt möte eller en kompismiddag.
– För mig har det behövts en medvetenhet för att göra en förändring. Det som hjälpte mig var när jag ändrade definitionen när någon får ta min tid. Jag har ändrat så jag planerar in tid för återhämtning och spontana dagar. Sätt upp en egen standard som passar dig, och planera in egentid om du behöver.
Fearless minds
Sophie Rosén-Hellström och Maria Stenvinkel driver företaget Fearless minds där de jobbar med personlig utveckling och ledarskap. Duon, som har bakgrund som prestationsprinsessor på prestigefulla toppjobb, vill nu hjälpa andra att utvecklas.
De startade nyligen podcasten Fearless minds ihop också, som finns där poddar finns.