Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Därför blir ditt hem dammigt – trots att du städar ofta

17 maj, 2023
AvEbba S. Dahlman
Fotografshutterstock
Upplever du att du städar ofta och väl, men att dammet (likt förbaskat) är tillbaka på nolltid ändå? Då är du inte ensam!
Här är några vanliga orsaker bakom problemet – och minst lika många lösningar!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecialBrand logo
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial

Envist damm kan ha många olika orsaker. Här nedan är fem potentiella anledningar till att det blir dammigt ”extra snabbt” hemma, trots att du nyss storstädat.

Därför blir ditt hem dammigt – trots att du städer ofta

Damm är inte bara smuts som dras in utifrån, även om det är en bidragande faktor till att damm uppstår. Nej, damm består av en sammansättning av många typer av partiklar, så som hår, död hud, mjäll, pollen, efterlämningar av kvalster och till och med mikroplaster.

1. Mattorna

matta dammsugare

Mattor, speciellt fluffiga sådana, är som riktiga magneter för damm. Att dammsuga ofta hjälper till viss del, men kan även resultera i att dammet flyttas runt i hemmet om du har en dammsugare av lägre kvalitet. Investera i en dammsugare med ett så kallat hepa-filter (high efficiency particulate arresting). Det finns en hel del på marknaden som inte är allt för dyra. Om du har en heltäckningsmatta, kan det vara värt att fundera på att byta till trägolv.

2. Möbler och gardiner

soffa dammsugare

Allt tyg drar till sig damm. Detta innefattar dina tygbeklädda möbler (så som en soffa, en sittpuff, matsalsstolar eller en fåtölj) och dina gardiner – två områden man ofta inte tänker på när man städar. Du rekommenderas tvätta dina gardiner och möbelklädslar åtminstone en gång om året.

3. Ditt husdjur

katt dammsugare

Är du en stolt ägare av en (eller flera) fyrbent och hårig kompis? Då vet du troligtvis mer än väl att hemmet kräver lite mer frekvent städning ... främst av hår. Både exempelvis katter och hundar avger även mjäll, som är en vanlig anledning till att du får det mer dammigt hemma.

Annons

Om du borstar ditt husdjur noggrant minst en gång i veckan, kan du förebygga det värsta. En dyrare lösning är att investera i en robotdammsugare, förutsatt att ditt husdjur kan samexistera med den.

4. Fönster och dörrar

Små glipor i tätningen av dina fönster och dörrar innebär att luft utifrån letar sig in. Detta leder inte bara till att din energiförbrukning går upp – det bidrar också till mer damm hemma då exempelvis damm från grusiga vägar och pollen kommer in. Lösningen är således att täta fönster och dörrar.

5. Hög luftfuktighet

En hyfsat okänd anledning till mycket damm hemma är en hög luftfuktighet. Detta kan nämligen bidra till att dammpartiklar ”fastnar” lättare på ytor i stället för att finnas i luften.

Annons

Dessvärre kan det vara relativt svårt att påverka luftfuktigheten inomhus eftersom det beror till stor del på vilket klimatet utanför bostaden. Men det finns två saker du kan göra: håll fönster och dörrar stängda på ”extra fuktiga” dagar eller investera i en så kallad avfuktare.

Städa rätt för att bli av med det envisa dammet

Ja, kampen mot det envisa dammet är dessvärre en evighetsaffär och oavsett hur många gånger du städar så kan du ge dig på att det kommer tillbaka. Det är oundvikligt.

Men det finns, tack och lov, några smarta grejer att tänka på när du städer, som göra att du kanske inte behöver städa lika ofta. Sådana tips gillar man ju!

1. Använd microfiber

Materialet på dina städprylar har stor betydelse. Använd en microfiberduk eller en dammvippa som drar åt sig damm. Risken är annars stor att du bara ”sprider omkring” dammet och därmed snart behöver städa igen – trots att det kanske ser rent ut för stunden. Om du vill använda en vanlig trasa kan du fukta den lite för att få samma effekt som microfiber.

Annons

2. Uppifrån och ner

Städa uppifrån och ner. Börja med att damma av listerna i taker, därefter hyllor, tavlor, höga möbler och så vidare tills du kommer till hemmets lägre ytor. Soffbord, sidobord eller krukor. Om du går nerifrån och upp så är risken större att du sprider dammet.

3. Rätt sak har sin tid

Sist men inte minst, gör rätt sak i rätt tid. Börja med att damma innan du sopar, moppar och dammsuger. Det motverkar syftet helt att göra tvärtom.

Källa: Bob Vila

Annons