Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Därför bunkrar folk toapapper – psykologen svarar

16 mar, 2020
AvNina Nyström
Kvinna med toalettpapper och tomma hyllor
Hyllorna i affärerna gapar tomma – framför allt på toalettpapper. Vad hände? Ingen vet varför och vi skämtar om det, samtidigt som vi (tydligen) alla köper på oss – för ingen vill ju bli utan. Psykologen Anna Bennich förklarar varför vi agerar så här.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Toalettpappershamstring är ett av de tydligaste globala femomenen mitt i corona-krisen. Hyllorna står tomma världen över, och vi ser videoklipp där folk bråkar om toalettpappersförpackningar. Men varför är det just toapapper vi hamstrar?  

Förklaringen: Därför köper vi på oss just toapapper

I Nyhetsmorgon förklarar Anna Bennich psykologin bakom bunkrandet av toalettpapper.

– Vi går faktiskt ju på toaletten flera gånger varje dag, och så tänker vi oss scenariot att ”tänk om vi blir hemma flera veckor i karantän, hela familjen, dygnet runt.” Så det är inte så konstigt egentligen. Det finns någon sorts logik i det, ändå.

Att det går så långt som att vi till och med bråkar om toalettpapper förklarar hon med att vi helt enkelt inte blir våra bästa jag när vi känner hög oro och ångest.

Därför hamstrar vi i coronakrisen

Anna Bennich förklarar också hamstringen ur ett större perspektiv:

– Det är framför allt två psykologiska fenomen som är väldigt intressanta. Tider av oro och ovisshet skapar känslor av kontrollförlust på ett ganska obehagligt sätt. För att försöka hitta någon form av kontroll i allt det här vill vi agera, vara handlingskraftiga. Att handla på sig så man klarar sig är en del av det. Det får det att kännas bättre på kort sikt, men på lång sikt är vi ofta lite mer irrationella.

Annons

Den andra förklaringen är att vi flockdjur.

– Vi gör som andra gör. När vi ser att det sjunker i hyllorna vill vi också handla på oss.

Anna Bennich ger också ett välmenande tips så här i kristider.

– Visst kan det behövas lite extra om man ska vara hemma mycket, men ifrågasätt om du verkligen behöver så här mycket av en vara, panikköp inte. Lyft blicken till ett samhällsperspektiv – värna om varandra. Tänk på hur ska vi som samhälle och grannskap ska klara oss under längre tid, inte bara du själv och din familj. Det mår vi på sikt bättre av.

Foto: Unsplash/TT

LÄS MER:

10 av de roligaste tweetsen om att jobba hemma

Här är virusfilmen som alla vill se under coronapandemin

Agnes Wold avlivar myter om corona

 

 

Annons