Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Därför har många med psykisk ohälsa börjat må bättre under pandemin

08 jun, 2021
FotografJONATHAN BORBA/PEXELS
Coronapandemin har påverkat världen på många sätt, och många uppger att de mår sämre psykiskt av den stress som pandemin fört med sig.
Samtidigt så visar nu forskning att personer som hade psykisk ohälsa före pandemin i stor utsträckning faktiskt mår bättre av den.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så blir du lycklig i pandemin– "Lura hjärnan"Brand logo
Så blir du lycklig i pandemin– "Lura hjärnan"

Personer diagnostiserade med psykiska sjukdomer har upplevt att de mått bättre under coronapandemin. Det visar nu flera studier.

En av forskningsstudierna har gjorts vid Århus universitet i Danmark, där man testat 2000 personer som lider av bland annat ångest, adhd, bipolär sjukdom och shizofreni. Huvudforskaren Gitte Vandborg Rasmussen drar slutsatsen att majoriteten av de testade personerna mår bättre under pandemin.

– Det visar sig att många har upplevt stängningen av samhället som en stor lättnad. Det gäller naturligtvis inte alla. Men för många är detta den dominerande upplevelsen, säger Rasmussen till den danska tidningen Kristeligt Dagblad.

Då många personer med psykiska sjukdomar och diagnoser mår bra av struktur och förutsägbarhet i vardagen så har många experter trott att gruppen ska må sämre i stort under pandemin, som ju får ses som en krissituation i världen. Men i stället ser forskarna att det nu blivit det motsatta, då flera beskriver en ny vardag med mindre förväntningar och prestationsångest när samhället rör sig långsammare.

Annons

Majoriteten med psykisk ohälsa mår bättre

Rasmussen säger att flera av testpersonerna beskriver sina liv som ett hamsterhjul, som under coronapandemin inte har gått lika fort. Forskarna ser att rädslan över att inte leva ett tillräckligt meningsfullt liv har minskat hos personer med psykisk ohälsa under pandemin.

I en annan undersökning, även den gjord i Danmark, så pekar resultaten i samma riktning. Där uppger 60 procent av personer med psykisk ohälsa att de mådde bättre när samhället stängdes ner, medan mindre än 30 procent uppgav att coronapandemin främst påverkat dem negativt.

Många tror att de har haft bra verktyg från sina egna erfarenheter med psykisk ohälsa för att kunna hantera den speciella situationen.

– De vi tyckte var svaga har visat sig kunna ha lite extra resurser, säger Gitte Vandborg Rasmussen.

Källa: Forskning.no

Annons