Därför kan man få grått hår på kort tid – forskaren: ”Skadan är permanent”
Forskare på Harvard visar nu på sambandet mellan intensiv stress och grått hår.
– Efter några dagar var alla pigmentproducerande stamceller döda, och när de väl är borta kan du inte längre producera pigment och skadan är permanent, förklarar professor Ya-Chieh Hsu.
När Marie Antoinette försökte fly undan folkets ilska under den franska revolutionen så misslyckades hon – tillsammans med familjen blev hon tillfångatagen och förd till Paris. Rykten säger att hon dagen därpå vaknade upp med helt kritvitt hår. Hennes hår hade alltså ändrat färg och åldrats över natten.
Oavsett om ryktena stämmer eller inte så har det fått fäste – i dag kallas det Marie Antionettes syndrom att få grått hår på kort tid. Nu har forskare vid Harvard forskat i vad som ligger bakom syndromet, och om extrem stress – som den prinsessan minst sagt utsattes för innan sin död – kan ge upphov till grått hår.
Det de har kommit fram till är att stress verkligen kan göra håret grått, genom att förstöra de pigmentproducerande stamceller som ger håret sin vanliga färg när det växer ut.
– De flesta som har upplevt stress kan berätta om hur det också har påverkat deras hud och hår, och vi skulle därför undersöka om det finns ett samband mellan stress och grått hår. Vi var faktiskt väldigt nyfikna på att se vad stress betyder för håret, säger professor Ya-Chieh Hsu, som bland annat forskar i stamceller vid Harvard universitet.
Testade på möss – som blev gråhåriga
Forskarna har i olika experiment utsatt möss för stressiga situationer, vilket resulterade i att deras päls färgades grå. Man spårade effekten till kroppens nervsystem, som är den som bestämmer om man ska få en fly eller fäkta-reaktion i en stressande situation.
Nerverna grenar ut sig i varje hårsäck, och när kroppen utsätts för stress släpper nerverna ut hormonet noradrenalin, som i sin tur absorberas upp av de pigmentproducerande stamcellerna – och överbelastar dem.
– Efter några dagar var alla pigmentproducerande stamceller döda, och när de väl är borta kan du inte längre producera pigment och skadan är permanent, förklarar professor Hsu, och fortsätter:
– När vi förstår hur våra celler förändras under stress, kan vi också ta de första stegen mot en behandling som kan stoppa de skadliga effekter som stress har.
Källa: The Telegraph.