Därför ska du gå mer barfota - och skippa platta skor
Man bara måste ju älska den härliga känslan av att gå barfota på mjukt gräs eller varm sand! Det finns egentligen bara en nackdel med sommarens barfotaliv – den estetiska. När vi går barfota blir det småskador på huden som repareras med grövre hud. Fördelen är att ju grövre fotsula du har, desto mindre ont gör det att gå på skrovliga underlag som grusgångar, het asfalt och stickiga gräsmattor. Men det är ju inte så snyggt. Ibland tar det bara några dagar sedan senaste fixen, så är fötterna torra, hårda och skrovliga igen. Men – det vägs upp av alla fördelar med att gå barfota!
Fördelar med att gå barfota:
Starkare fötter och bättre balans
När du går barfota använder du mycket fler små muskler i foten, vilket ger ett mycket starkare, effektivare steg och bättre balans. Starkare fötter förebygger skador och gör dig både snabbare i löpspåret och starkare på gymmet eftersom det kan förbättra din teknik så du kan lyfta både bättre och tyngre.
Naturligare gångstil som ger färre skador
När vi går med hårda skor med rejäl sula tar vi längre steg och landar med hälen först. Men när vi går barfota landar vi mer mitt på foten och rullar över på framfoten för ett rejält frånskjut vilket ger ett både mjukare och mer effektivt steg. Den mjukare landningen är också mer skonsam för knän och rygg.
Bättre immunförsvar
När vi har direktkontakt med markens alla mikroorganismer utvecklas vårt immunförsvar och vi blir mindre mottagliga för sjukdomar och allergier.
Ökar välbefinnandet och motverkar stress och ångest
I fötterna sitter massor av nervändar och förutom att det är allmänt härligt att känna sommarens gräs, sand och grusgångar under fötterna, så gör den naturliga markkontakten att stress och ångest att lämnar kroppen lättare.
Bättre blodcirkulation
Genom att fötterna och dess nerver och celler får arbeta mer, så ökar blodcirkulationen och syresättningen. Ökad blodcirkulation underlättar för kroppen att göra sig av med slaggprodukter vilket bland annat ger klarare hy. Dessutom är det bra för alla som tampas med celluliter.
Nackdelar med platta skor som flipflops, sandaler, träskor och ballerinas:
Platta skor ger ont i rygg, knän och fötter
Suck! Alla fina sommarskor ratas av experterna. Det finns till och med ett ord för det: Conversesjukan. Skor som helt saknar klack gör att vinkeln på foten blir fel – man lutar nästan bakåt med hälen och faller lätt inåt i pronation, vilket är dåligt för både fötterna och knäna. Hälsporre, plattfot och ont i knän, rygg och höfter är inte ovanliga resultat av dåliga skor. Våra fötter är ju faktiskt skapta för att gå i kuperad terräng, inte hårda platta underlag som till exempel asfalt och betong som i dagens samhälle, så vi behöver lite stöd och stuns i skorna.
Onaturligt steg
Många av de här skorna sitter sämre och är lättare att snubbla i. Sitter skorna dåligt är det dessutom större risk att du går och kniper med tårna och belastar foten på ett onaturligt sätt, vilket kan leda till skador och obalanser om det sker regelbundet hela sommaren.
Svett och skavsår
Sandaler och ballerinas är en vanlig källa till skavsår – framför allt när det är riktigt varmt ute. Svullna och svettiga bara fötter är sällan en bra kombo med sandaler och ballerinas.
Så undviker du sommarens skoproblem och onda fötter
- Byt skor ofta under sommaren. Ta finsandalerna eller pumpsen till fest, men låt dem stå om du ska gå på stan en hel dag. Flipflopsen passar bäst till baddagarna eller kortare ärenden och spara dina ballerinas till de dagar det inte är så varmt.
- Ta chansen att gå barfota så ofta du kan!
- Skäm bort dig med ett fotbad en regnig kväll och håll efter och fila ofta så att du inte får sprickor (aj!).
- Köp till en lite uppbyggd sula om det får plats i skon, de som säljs i vanliga skoaffärer räcker långt. Och nej, det är inte tantigt – det är smart!
- För bästa fotmiljö – för både fossingarna och alla runtomkring – välj bort de billigaste skorna som är gjorda i plast och syntet och snart gör att du badar i svett.
Bildkälla IBL
Artikeln publicerades först på MåBra.