Därför ska du inte skälla på bråkiga barn
Ett av de vanligaste fel som vuxna gör i bemötandet mot barn är att ge utskällningar. Det hävdar den svenska psykologen Bo Hejlskov Elvén, som skrivit boken Barn som bråkar: Att hantera känslostarka barn i vardagen tillsammans med journalisten Tina Wiman.
Att skälla ut barn som inte uppför sig som de vuxna vill gör bara att barnen känner sig utsatta, skriver DN.se. Istället måste vi inse att barns hjärnor är omogna – och utgå ifrån barnets egen förmåga.
– Just för att det rör sig om barn måste du anpassa åtgärden ännu mer och inse att det inte hjälper att skrika, säger Bo Hejlskov Elvén till DN.se.
Många anser att föräldrar idag har blivit mer slapphänta, men forskning visar snarare att vi skäller mer på barnen i dag än vad tidigare generationer har gjort.
– Förr var det vanligare att vi tog tag i barnet. Men för vissa barn kan det faktiskt vara värre med en utskällning, säger han till DN.se.
Istället för att förändra ett oönskat beteende gör utskällningar att barnen i fortsättningen blir bättre på att dölja sitt beteende, menar psykologen.
Även om det kan verka svårt, är det bättre att försöka resonera på barnets nivå, för att försöka förhandla fram en kompromiss.
FOTO COLOURBOX