Därför slutar du lyssna på ny musik efter 30
Gillar du att upptäcka ny musik eller lyssnar du helst på ditt favoritband? Det beror helt på din ålder – i alla fall enligt en ny undersökning från musiksajten Deezer. Enligt den slutar vi nämligen helt upptäcka ny musik när vi är 30 år och sex månader.
Undersökningen gick till så att streamingtjänsten frågade 1 000 britter om deras musikvanor – det vill säga vad de lyssnade på för musik och hur ofta de lyssnade. 60 procent av testdeltagarna avslöjade att de befann sig i ett slags musikaliskt ekorrhjul, de föredrog att lyssna på samma låtar om och om igen. 25 procent uppgav också att det inte var särskilt troligt att de skulle lyssna på låtar som låg utanför den musikaliska genre de gillade mest.
Läs mer: Musikalisk? Grattis! Då är du lite smartare än andra
Åldern då flest upptäckte ny musik var 24 år – hela 75 procent av deltagarna lyssnade på mer än tio nya låtar varje vecka, och 64 procent upptäckte fem nya artister varje månad. Äldre deltagare var däremot inte lika måna om att leta reda på ny musik och de främsta anledningarna till det var bland annat att de tyckte att utbudet på artister och band var för stort eller att de helt enkelt inte hann upptäcka ny musik på grund av att de antingen hade ett för krävande jobb eller var upptagna med att ta hand om familj och barn. Nästan hälften av deltagarna önskade att de hade mer tid över för att upptäcka ny musik.
— Eftersom det finns så mycket briljant musik är det lätt att känna sig överväldigad. Det resulterar ofta i att många av oss fastnar i den slags ”musikalisk paralys” när vi fyller 30 år, säger Adam Read, musikansvarig på Deezer, om studien.
Tidsbrist är inte den enda anledningen till att personer över 30 lyssnar på samma låtar om och om igen. Enligt tidigare forskning är många av oss nostalgiska och föredrar att lyssna på musik som påminner oss om starka minnen och alla slags känslor.
En studie från Duke University, publicerad i Memory & Cognition, visade till exempel att musik framkallar minnen och känslor – särskilt hos vuxna som fick lyssna på låtar från sin ungdom. Bloggen Skynet & Ebert studerade data från amerikanska Spotify-användare 2015 och kunde konstatera personer som har fyllt 33 år helt slutar att lyssna på ny musik. Enligt journalisten Seth Stephens-Davidowitz, som analyserade Spotify-data i New York tidigare i år, kommer också den låt som var populär i dina tidiga tonår att vara mest populär i din åldersgrupp även över tio år senare.
Läs mer: Forskare: Vid den här åldern är du som lyckligast
Det finns också en annan förklaring till varför vi inte upptäcker ny musik i lika stor utsträckning när vi är äldre enligt Business Insider. När vi är mellan 12 och 22 år går våra hjärnor igenom stora förändringar och enkelt uttryckt är vi mer mottagliga för de låtar vi lyssnar på. När vi lyssnar på en låt vi tycker om frigörs ämnen som dopamin, serotonin och oxytocin i kroppen, enligt en studie vid McGill University, Montreal, QC, Canada. Det händer för alla, men när vi är mellan 12 och 22 år är vi särskilt mottagliga för det. Låtarna vi lyssnar på, och gillar, i den åldern skapar ett stort avtryck och stannar troligtvis i våra hjärtan för alltid.
Om dina mest spelade låtar är de som var populära när du var tonåring är det med andra ord inte så konstigt – det är förmodligen bara din hjärnas sätt att få dig, och din kropp, att må extra bra!
Källa: Nordic.businessinsider.com Foto: IBL
Artikeln publicerades först på MåBra.