Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Debatten om ”Kvinnorna på fröken Frimans tid” – Kattis Ahlström svarar på kritiken

04 jan, 2017
AvIda Gustafsson
SVT:s serie "Kvinnorna på fröken Frimans tid" har anklagats för att ha stulit fakta från kvinnohistoriker utan att ha tackat dem. I ett inlägg på Linkedin svarar nu programledaren Kattis Ahlström på kritiken.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Kvinnorna på fröken Frimans tid

Dokumentärserien om personerna i den svenska kvinnliga rösträttsrörelsen har i veckan debatterats i Expressen och Sveriges Radio.

Debattörerna  menar att redaktionen bakom programmet använt sig av historieforskare utan att hänvisa eller nämna dem i eftertexterna. Professorn i historia, Kjell Östergren, skriver i sin debattartikel på Expressen Kultur att programledaren Kattis Ahlström tagit åt sig hela äran utan att hänvisa till det arbete som forskarna Josefin Strömbäck och Christina Florin genomfört kring rösträttsrörelsen.

I går debatterades frågan i Sveriges Radios Studio Ett, där Gunnela Björk, docent i historia, anklagade produktionen för att osynliggöra forskarnas arbete som ligger till grund för programmet.

Annons

Produktionsbolaget Mediebruket tillbakavisade kritiken och sa att de inte fått lov för SVT att lyfta forskarna i eftertexterna samt att de valde att intervjua på kvinnornas barnbarn i stället.

Hör programmet här:

Nu har Kattis Ahlström svarat på kritiken på sin Linkedinprofil.

I ett inlägg skriver programledaren att det pågår ett ”Twitterkrig” där hon anklagas för att ha stulit från forskarna.

”Vill säga att den hjälp vi fått av forskare i ämnet har varit ovärderlig.

Man rasar även över att jag har sagt att vi har ‘grävt i arkiv’ och att det inte gjorts något om det här tidigare. Att söka i arkiv ingår i det journalistiska arbetet. Och vad jag menar är att det inte gjorts i tv i någon större utsträckning och att de här kvinnornas bedrifter fått långt mindre utrymme än många andra historiska samhälleliga förflyttningar fått utförda av män.

Tacksam för de hundratals mejl vi fått av glada tittare som upplever att de fått lära sig något nytt!”

Annons