Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Dejta en hubot – och 9 andra roller som snart sköts av robotar

11 jun, 2018
AvFemina
Roller som snart tas över av robotar
Artificiell intelligens och mänskliga robotar tar plats i våra liv på allvar. Men frågan är vilka uppgifter vi verkligen vill ha dem till? Feminas Staffan Wilsson framtidsspanar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Går det att skapa en mänsklig maskin som har tankar och känslor? Funderingen har sysselsatt författare och filmare i hundra år och nu är vi snart där. Den digitala utvecklingen går i överljudsfart och även rent mekaniskt börjar robotarna koppla grepp.

Ordet robot betyder ursprungligen arbetare eller träl. Och det var just för de tunga och farliga jobben som de första industrirobotarna togs i bruk i början av 1960-talet. De var knappast intelligenta, men de väckte fantasier om framtida teknomänniskor. Vid samma tid myntades begreppet AI, artificiell intelligens, en luddig term som omfattar forskning kring och utveckling av intelligenta maskiner. Med intelligens avses system som inte bara bearbetar de uppgifter som matas in utan faktiskt visar förståelse och kan utveckla sig själva.

Läs även: Äntligen! Nu kommer roboten som sorterar och viker din tvätt!

Intelligensen kan kombineras med en fysisk apparatur. En robot med kroppsform som en människa kallas en humanoid, en mer människoliknande med hud och ansikte kallas android.

Annons

I vår vardag kan vi redan i dag möta AI och robotar exempelvis i form av webbens chatbottar som hälsar artigt, tar emot våra frågor och ger relevanta svar. Och smarta hemtjänster som Alexa från Amazon och Homepod från Apple kommer att låta oss styra våra hem med hjälp av rösten, så snart produkterna lanseras i Sverige. I det man kallar ”sakernas internet” (Internet of things) är de flesta vardagsföremål uppkopplade mot webben eller andra nätverk.

De här verktygen har en enorm kapacitet – men i grunden är de bara maskiner som hanterar inmatad information. De kan ännu inte matcha människans förmåga att hämta intryck, som bygger på impulser från miljarder hjärnceller. En android kan aldrig få en motorik och plastik i nivå med människans. Och det är svårt att lära en AI-enhet att kommunicera som med en människa, med alla de lager av ironier och undertexter som vi ständigt odlar.

Läs även: Robotar kan göra mäns jobb – men inte kvinnors!

Men utvecklingen skrämmer ändå många. Fysikern Stephen Hawking hävdade att fullt utvecklad AI kan leda till slutet för människosläktet.

Annons

Som med all teknisk utveckling är vi själva ansvariga för hur den används. AI och robotar kommer att kunna göra fantastiska saker inom medicin och miljösanering. Men när robotarna gör jobbet, kommer vi vanliga dödliga då att förvandlas till soffhängande zombier? Hur mycket tid ska vi lägga på att svära över uppdateringar och inställningar? Vad händer med alla jobb som försvinner? Vi människor är bra på olika saker och alla kan inte bli AI-ingenjörer. Det gäller bara att vi sätter oss i förarsätet längs vägen till framtiden.

Här följer en högst personlig analys av vilka roller som snart sköts av robotar:

KOCK
STATUS: 75 %

Ge robotkocken en drös med råvaror så väljer den ett recept ur databasen, rensar och hackar med sina knivhänder och fräser löken perfekt gyllenbrun. Det låter som en framtidsvision, men robotköken når faktiskt marknaden redan i höst (med en prislapp på 600 000 kr). Blir det pengar över, satsa dem på mänsklig serveringspersonal. Robotar är ännu inte så bra på att skapa skön stämning.

KOMPIS
STATUS: 50 %

Kan man vara vän med en app? Ja, redan nu finns chatbottar som Replika och Shim, som lär sig ditt beteende och blir en digital samtalspartner. Riktigt intelligenta är de inte än men upplägget har potential: tänk dig en supertrevlig röst som bara pratar om saker du gillar, häcklar dina ovänner och ger dig komplimanger. Tekniken är som sagt inte där riktigt än men kan säkert bli viktig inom coaching och terapi.

Annons

PARTNER
STATUS: 50 %

De flesta hittar sin partner via nätet, så snart kan vi väl dejta androider? För män med begränsade krav finns redan kärleksroboten Harmony, en talande och blinkande sexdocka som kan fem miljoner ord och hela Wikipedia. Trots sin begränsade mimik och diktion har hon fått mycket uppmärksamhet, och en fullt utrustad manlig motsvarighet lanseras under året. Om vi nöjer oss med en virtuell partner har vi helt andra möjligheter – en romantisk bot skulle aldrig glömma bort en namnsdag.

Läs även: Facebook utmanar Tinder med ny dejtingtjänst

JOURNALIST
STATUS: 50 %

Även om just denna artikel är skriven av människohand är robotjournalistiken på frammarsch. Kortare börsnotiser och sportreferat sköts redan nu maskinellt. Om man däremot vill läsa längre artiklar med resonemang och analys så är det en bit kvar. Att utveckla maskinell personlighet och kreativitet är som sagt forskningens stora utmaning.

Segways Loomo är både ett fordon och en passopp.

CHAUFFÖR
STATUS: 75 %

Förarlösa tåg har funnits i decennier och självkörande bussar rullar redan i Stockholm. För privattrafikanter lanserar Segway sin transportbutler Loomo som styr och navigerar på egen hand. Och när den sista dagen är kommen hämtas vi av likbilen Robo-corpse. Det kan låta lite skrämmande, men med tanke på hur vissa mänskliga trafikanter agerar kan man ha lika stort förtroende för robotförarna.

Annons

MUSIKER
STATUS: 90 %

Populärmusiken har länge strävat mot digitalisering. Främst inom teknikdyrkande genrer som synt och techno, men även den traditionella rocken blir alltmer robotisk. Compressorhead är ett gäng tyska humanoider som levererar Motorhead-covers med omänsklig precision. Den marimbaspelande roboten Shimon kan även komponera på egen hand, en mix av klassiskt och jazz. Och det låter riktigt bra, även om framförandet är lite mekaniskt.

POLITIKER
STATUS: 40 %

Kan en robotpolitiker ge Kristersson och Löfvén en match? Det senaste USA-valet visade att datorerna redan intagit vågmästarrollen och snart kan vi kanske rösta på en leende android med överlägsen faktakunskap och analysförmåga, som snabbt kan byta strategi och programmeras att undvika skandaler. Visserligen är viss karisma av vikt inom politiken, men teflonpersonlighet och inprogrammerade oneliners kan räcka långt i debatterna.

LÄKARE
STATUS: 75 %

Vården är redan beroende av smarta hjälpmedel för lyft, transporter och även hela operationer. Redan i dag kan robotar operera bättre än mänskliga kirurger, och med hjälp av AI kan man ställa säkrare cancerdiagnoser. Framöver kommer troligen robotar att kunna användas som stöd, till exempel inom äldrevården. Med åldrande befolkning och brist på vårdpersonal

Annons

kan vi alla räkna med att vårdas av robotar.

POLIS
STATUS: 30 %

Kommer robocops snart att patrullera våra gator? Det vore ju praktiskt med en prickskjutande supersnut som inte fruktar kulregn. Utmaningen är att få med de sociala funktioner som krävs av polisen, och etisk kompetens är i dagsläget robotarnas svaghet. Men vad gäller bevakning finns redan patrullerande kameraförsedda robotar och drönare som ska ge trygghet och motverka brott.

SMINKÖR
STATUS: 10 %

I science fiction-filmen Det femte elementet håller man en sminkmaskin från Chanel framför ansiktet och får automatiskt en förstklassig makeup. Filmen utspelas dock på 2200-talet och det lär kanske dröja ungefär till dess innan man får fram en robot som kan applicera en eyeliner. De sminkrobotar som finns i dag duger möjligen till att måla en ladugårdsvägg. Ett ansikte är oerhört informationstätt, så även om AI-tekniken kan erbjuda analysförmåga bör själva sminkningen ske med mänsklig hand.

Annons

FÖRFATTARE
STATUS: 50 %

Nobelpriset i litteratur år 2044 tilldelas … androidlyrikern XC-45! Ja, kanske dyker det snart upp en artificiell litterär stjärna. Inte minst inom lyriken finns visst utrymme för avvikelser och poetisk frihet. Många författare laborerar redan nu med interaktiv fiktion där läsare får påverka intrigen. Det känns ganska sannolikt att vi snart läser en robotroman.

AV STAFFAN WILSSON

FOTO IBL/SHUTTERSTOCK

Läs även:

Så begränsar du vad Facebook vet om dig – enkel guide

Snart kan du få kontroll över ditt mobilberoende

Därför talar alla om bitcoin

Annons