Det här betyder stjärnorna på hotellen utomlands
Efter önskemål från EU grundades Hotelstars union som har ett gemensamt klassificeringssystem för sina medlemsländer. Till unionen hör i dag 17 länder: Sverige, Tyskland, Österrike, Schweiz, Holland, Ungern, Tjeckien, Estland, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Belgien, Danmark, Grekland, Liechtenstein och Åland.
Hotellstjärnorna delas ut enligt poäng för obligatoriska och valfria kriterier. Kriterielistan är identisk för alla anslutna länder, med få nationella avvikelser på grund av nationell lagstiftning. För hotell inom medlemsländerna är det i regel frivilligt att delta i systemet.
– Man kan säga att hotellstjärnorna, om det är en professionellt utförd bedömning, ger resenären en genväg till en snabb bedömning över hotellets standard, säger Rikard Bergsten, klassificeringschef på Svensk Klassificering AB och aktiv inom det europeiska Hotelstars Union, och fortsätter:
– Har man en seriös klassificering blir avståndet mellan resenärens förväntan och upplevelse mindre.
Läs även 10 drömöar i Grekland
Hotellstjärnorna reglerar dock inte allt och berättar mer om utbud och standard än om hur det är att bo på hotellet. Det gör att vissa resenärer kan ha en sämre upplevelse på ett fyrstjärnigt hotell än på ett trestjärnigt hotell.
– När vi gör klassificeringar gör vi det efter 270 kriterier. Det vi inte tittar på är mjuka värden som atmosfär, hur vänlig personalen är, hur mysigt det är eller hur bra läge hotellet har. Det kan bara gästen själv bedöma och därför är gästers recensioner ett viktigt komplement till stjärnorna som är en objektiv bedömning. Det är först när man ser på båda som man kan få en korrekt bild av ett hotell, säger Rikard Bergsten.
Flera stora länder i Europa står dock fortfarande utanför systemet, däribland turistmagneterna Spanien, Frankrike och Italien. I Spanien och Italien saknas dessutom nationella system och istället finns flera regionala system för stjärnklassificeringen, vilket kan skapa skillnader mellan hotellen.
– Det är viktigt att både ha en objektiv bedömning om standarden och att gästerna har en bra kanal för att berätta om sin upplevelse. Det är viktigt med rättvisa bedömningar för att gäster ska få det de beställt, säger Rikard Bergsten.
När det kommer till charterhotell ser det annorlunda ut eftersom charterbolagen använder sina egna bedömningssystem. Bolagen tittar då på mer än själva standarden och kan ta in läge, inredning och aktiviteter. Hotellen jämförs dessutom med andra hotell på resmålet och betygen är därför inte jämförbara länder och orter emellan.
Hur ska du som resenär tänka för att bli nöjd med ditt val då? Ta reda på hotellets standard genom att titta på stjärnorna, men läs även recensioner och kolla upp läget samt priset. Känns hotellet rimligt för dina personliga kriterier kommer du förhoppningsvis bli nöjd med din semester.
Det här betyder hotellstjärnorna – ett utdrag ur kriterielistan som gäller de länder som anslutit sig:
En stjärna
Rum med toalett samt dusch eller badkar
Daglig städning av rum
Byte av sängkläder minst en gång i veckan
Tvål vid handfat
Handdukar
Bord och stol
Tv med fjärrkontroll
Frukost
Allmänt tillgänglig telefon
Eluttag i rummet
Två stjärnor
Läslampa vid sängen
Frukostbuffé
Betalning med kort
Duschkräm och hygienartiklar
Klädhyllor eller -lådor
Tre stjärnor
Tvåspråkig personal
Dryckesutbud i rummet
Telefon och internetuppkoppling i rummet
Receptionen öppen i 14 timmar och nåbar dygnet runt per telefon
Hårtork och helfigurspegel
Sittplatser i receptionen
Fyra stjärnor
Byte av sängkläder minst två gånger i veckan
Lobby med sittplatser och dryckesservice
Receptionen öppen i 16 timmar och nåbar dygnet runt per telefon
Minibar eller dryck via roomservice
Badrock och tofflor på beställning
Sminkspegel, kosmetiska produkter
Fem stjärnor
Receptionen öppen dygnet runt
Flerspråkig personal
Valet-parking, concierge, bell-boy
Personlig hälsning till varje gäst med färska blommor eller present i rum
Safebox i rummet
Minibar samt mat och dryck via roomservice dygnet runt
Skohorn, badrock och syset i rummet
Möjlighet att mörklägga rummet helt
Uppbäddning på kvällen
Foto: Shutterstock
Läs även
4 tips för att undvika vägglöss på semestern – checklista till hotellrummet
5 sovrumsidéer som gör din säng oemotståndligt mysig
Få mer av Femina – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook
[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/femina.se/” layout=”standard” action=”like” showfaces=”true” share=”false” width=”320″]