Doreen Månsson: ”Jag kan inte ens kan estimera hur orolig jag är över konsekvenserna”
Femina har pratat med författare, skådespelare, artister och programledare som ger sina bästa tips på hur man som konsument kan stötta kulturen genom krisen och hur de själva är påverkade.
– Jag upplever en digital motreaktion hos mig själv. Jag odlar, går i skogen och läser mycket böcker, säger programledaren och tv-producenten Doreen Månsson som har fått mängder av jobb inställda.
Hur har dina planer och ditt jobb förändrats av coronakrisen?
– Allt har förändrats. Det är inte att jag har uppskjutna jobb, jag har helt inställda jobb. Jag skulle ha hållit i två galor, det var det som min största inkomstkälla. Jag håller på att utveckla tv-program som inte ser något dagsljus vad gäller inspelning och har fått flera föreläsningar om mångfald och främlingsfientlighet inställda. Jag vet inte allt än.
Hur orolig är du för viruset och dess konsekvenser, personligen och för din bransch?
– När det gäller min bransch är det första gången jag inte ens kan estimera hur orolig jag är över konsekvenserna. Jag kan inte ta in att det kan pågå länge till. Jag tänker inte hålla på att stressa genom att jämföra med andra länder, andra länder är inte där vi är, men klart är att otroligt många är väldigt ensamma som det är redan och med det här vet jag inte vad som tar dem först; coronan eller ensamheten och det oroar mig.
– Jag och Gabriel Fors har något som heter Breakfast Club dit människor kan komma för att prata om sin oro och sina skav och det kör vi digitalt nu varje söndag på Instagram.
Vilka är dina bästa kulturtips i karantäntider? Vad läser du, lyssnar till eller tittar på?
– Jag försöker vara ute så mycket som möjligt, jag är i skogen med min yngsta dotter och gläds över att ha fått hem min andra dotter som bodde i New York där man nu kan behöva begrava människor i parker. Jag läser mycket böcker för tillfället, nästan som en digital motreaktion, litteratur är en bra plats att berika sig både intellektuellt och kulturellt.
– Har man inte läst Gunilla von Platens bok Draken i rummet är det en god idé, plus så mycket bra barnlitteratur som finns. Det är viktigt att läsa för sina barn även om de kan läsa själva. Sätt inte på en ljudbord och försvinn bort, vi behöver vara närvarande för varandra.
Vilka är dina planer för framtiden?
– Jag driver en pr-byrå och har märkt ett ökat behov av kommunikation och får väl köra på det nu allt jag kan. Jag tror att vi alla behöver ta den här tiden till att lära om och hitta nya vägar, jag tror inte att vi kommer tillbaka till så som det var.
–––––––––––––––––––
KULTURSVERIGE I KARANTÄN – ALLA DELAR:
Pernilla Wahlgren om corona: ”Längtar efter min publik”
Stina Wollters kulturtips: ”Skapa och lek tillsammans”
Helena af Sandeberg: ”Vi har kostymprovning med mask och repar på Skype”
Marianne Mörck: ”Mitt forum är Youtube – där ser jag allt”
Lena Endre: ”Jag är på femte veckan i isolering”
Alexej Manvelov: ”Att jag inte tillhör en riskgrupp är inget frikort”
Sarah Dawn Finer: ”Alla har behövt tänka om”
Alexander Salzberger: ”Jag har klippt alla sociala kontakter”
Nina Wähä: ”Vi författare lever ofta i en sorts karantän”
Bahar Pars: ”Jag blev jätteledsen över Adam Alsing”
Stefan Sauk: ”Vi var sårbara innan och nu kan det knappast bli värre”