Efter lagändringen: Färre plastpåsar hittas i Nordsjön
Upp emot 13 miljoner skräp som hamnar i haven varje år. Mikroplaster som hotar det marina djurlivet. De senaste årens nyhetsrapportering kring hur miljösituationen ser ut i världshaven har varit nattsvart. Men nu ser det faktiskt lite ljusare ut – plastpåsarna i Nordsjön har nämligen blivit färre.
För cirka ett år sedan började flera stora kedjor i Europa att ta betalt för sina plastpåsar – och redan nu kan vi se resultat. Forskare från Nederländerna och Storbritannien har nämligen presenterat en rapport med ett glädjande besked – enligt den har plastpåsarna i Nordsjön minskat markant, skriver nyhetsbyrån Reuters. Enligt forskarna är det just de gemensamma åtgärderna från flera olika håll i Europa som har gett resultat.
– Alla dessa länders handlingar har inneburit att färre påsar kommer i omlopp, att färre påsar kommer ut i den marina miljön, säger Thomas Maes, en av forskarna bakom studien.
Forskarna har sett att andelen fisketrålare som tidigare fångat minst en plastpåse i sina nät har halverats. Sedan år 2010 har andelen minskat från 40 till 16 procent. Även här i Sverige har omsättningen av plastpåsar minskat, det efter att flera butiker har infört en avgift på plastpåsar.
Naturvårdsverket har tidigare föreslagit att en plastpåse bör kosta fem kronor här i Sverige, men det har regeringen sagt nej till. I dag kostar en påse omkring två kronor, och Agnes Willén på Naturvårdsverket utesluter att förbjuda plastpåsarna helt.
– Något måste vi ha att bära hem våra varor i. Det bästa är ju om man kan ta med sig hemifrån, men att bestämma att något skulle vara bättre än något annat är inte fullt så enkelt. Det bästa är ändå att om man har tagit en påse, att använda den så många gånger som möjligt, säger hon till SVT Nyheter.
Studien visar dock att det ser mörkare ut för andra typer av plast – bland annat har flöten, nät och bojar som fångats i fiskarnas nät ökat.
Källor: Expressen, SVT Foto: IBL
Artikeln publicerades först på ELLE.
Läs även:
2,5 miljoner färre plastpåsar i naturen efter lagändringen
Dold plast i dina kläder kan förstöra haven
Spana in H:Ms nya hållbara kollektion: Conscious Exclusive 2018