En sak alla genier har gemensamt (och det är inte IQ)
När vi hör ordet "geni" tänker de flesta av oss nog att det handlar om en person som är lite extra bra på något. Allra först kanske tankarna går till en person á la Einstein, med skyhögt IQ (och kanske lite speciell personlighet). Sen finns det mängder med faktorer som sägs vara tecken på högre intelligens – som att vara vänsterhänt eller ha en katt.
Men vad som egentligen definierar ett geni är inte så lätt att svara på. Det menar den amerikanske musikprofessorn Craig Wright som forskar vi Yale University. I sin bok "The Hidden Habit of Genius" försöker han reda ut vad termen egentligen innebär.
Olika sorters intelligens
– Genier kan påverka samhället. Det är inte kändisar, och det är inte tillfälliga förändringsförsök som samhället snabbt glömmer bort. Det är något som påverkar och förändrar livet för många människor över en längre tidsperiod, säger han till tidskriften Well & Good.
Craig Wright menar att IQ är ett begränsat sätt att mäta intelligens, då det är ett standardiserat test som bara mäter en liten del av den mänskliga upplevelsen, som knappt ens är relevant. Det finns så många olika sätt att vara "smart".
– Det har funnits människor som Martin Luther King och Gandhi, jag har ingen aning om vad de skulle fått för poäng på ett IQ-test, men det är uppenbart att de hade en viss uppsättning färdigheter som aldrig hade kunnat mätas i ett vanligt IQ-test.
I sin bok skriver han om flera olika drag som kan kopplas till genier genom tiderna, men bara för att man har de talangerna behöver man inte automatiskt vara ett geni.
En sak alla genier gör
Vissa skulle kunna argumentera för att genialitet bottnar i nyfikenhet, eller att det kommer från passion eller ens benägenhet att ta risker och vara rebellisk – men inget av dessa drag kan enskilt göra ett geni.
Istället menar han att det bara finns en sak alla olika typer av genier har gemensamt – och det är att de går emot strömmen.
Att vara den som kan tänka annorlunda är en bra ingång för att senare bli den som förändrar världen, menar professorn.
Men för att vi ska få fram alla möjliga genier i världen krävs det att vi blir mer jämställda. Om alla hade samma möjligheter till utbildning, material och uppmuntran från omgivningar skulle vi troligtvis se många fler genier, tror Wright.
Källa: Well & Good Foto: TT
Läs mer:
Josefin Dahlberg om tunga insikten hos barnmorskan: “Bröt ihop”