Esters pappa Ann-Christine kom ut som kvinna

15 maj, 2020
AvAlexandra Andersson
För tio år sedan kom författaren Ester Roxbergs pappa ut som kvinna – något hon skrev en bok om.
I den nya radiodokumentären ”När pappa köpte sin första klänning” berättar hennes pappa Ann-Christine om den viktiga upptäckten på landsbygden i Zimbabwe.
– Det var första gången jag kände att det här handlar ju om mig, säger hon i dokumentären.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I februari hade filmen Min pappa Marianne premiär med bland annat Rolf Lassgård, Lena Endre och Hedda Stiernstedt i rollerna.

Filmen är fritt baserad på Ester Roxbergs bok Min pappa Ann-Christine där den då 58-åriga prästen och trebarnspappan Åke Roxberg 2010 kommer ut som kvinna.

Ester Roxberg skriver om att förlora en förälder som ändå finns kvar i en annan skepnad – försöker förstå och acceptera, döljer sin vrede, lägger pussel med sina hågkomster.

Rolf Lassgård i rollen som Marianne. Foto: Nordisk Film.

Nu, sex år efter utgivningen av boken, är hon aktuell med När pappa köpte sin första klänning i P1 Dokumentär.

I radiodokumentären reser hon för första gången tillbaka till Zimbabwe – landet hon föddes i 1987 – med målet att besöka byn där familjen bodde, hitta kvinnan som tog hand om henne som liten, och försöka förstå hur det kommer sig att det var just här som hennes pappa tog viktiga steg mot att berätta sin stora hemlighet.

Annons

Ester Roxbergs föräldrar har beskrivit åren i Zimbabwe som familjens lyckligaste tid. Mamman jobbade som sjuksköterska, pappan som präst och biståndsarbetare. De hade sålt allt de ägde och lämnat den småländska byn för ett nytt liv på den afrikanska kontinenten.

Och det var även här som Åke, i dag Ann-Christine, köpte sin första klänning.

I radiodokumentären berättar Ester om att hennes pappa ända sedan barndomen upplevt sig vara flicka.

Den starka känslan av att vara född i fel kropp följde såklart med i flytten till ett annat land.

– Det fanns perioder i Zimbabwe när det var riktigt tufft. I en sådan period tänkte jag: ”Jag måste väl ändå få lära mig om vad är det här?”. ”Är jag ensam om det här?”, säger Ann-Christine i dokumentären.

Prästen begav sig till ett bibliotek mitt ute i landsbygden och hittade till sin förvåning en bok som för första gången bekräftade de svåra känslorna. Boken handlade om den danska konstnären Lili Elbe, född som Einar Wegener, som i början av 1930-talet var den första personen att genomgå en könsbekräftande behandling. Lili Elbes liv har även skildrats i den prisbelönta filmen The Danish Girl.

Annons

– Det var första gången jag kände att det här handlar ju om mig. Det är ju mitt liv som beskrivs här. Det var en helt fantastisk känsla: ”Oj! Jag är inte ensam”. Jag kände att ”nej nu går jag och köper en klänning bara för att känna hur det känns” – för jag hade ju aldrig haft någon, berättar Ann-Christine i dokumentären.

Efter det där första klänningsköpet dröjde det till 2010 då hon till slut kom ut som kvinna för sin omgivning.

Annons