Expertens bästa tips – så lyckas du med din bokashi
Malin Sairio, en av Sveriges främsta bokashiexperter, ger sina bästa tips för att lyckas få till den bördiga jorden.
– Det har gått från att vara personer som har odling som fritidsintresse till att bli bredare. Folk är klimatintresserade och vill göra något bra, säger hon.
Bokashi. Många har hört ordet, och även om det inte är helt etablerat i folkmun så är det en trend som ökat lavinartat de senaste åren.
Bokashi är ett speciellt sätt att kompostera på, som gör att matavfall med hjälp av en speciell bakterieblandning blir till näringsrik odlingsjord på bara några veckor. Kompostmetoden är både ett miljövänligt och smidigt sätt att ta vara på sitt eget avfall.
Malin Sairio är en av de främsta bokashi-experterna i Sverige, och jobbar med det på heltid sedan över tre år tillbaka.
– Bokashi är ett enkelt sätt att göra sitt matavfall till en resurs och omvandla det till jord på kort tid utan att något går till spillo. Vanlig kompostering kan lukta illa och hälften av energin försvinner som växthusgaser, medan bokashi sparar allt, säger hon.
När hon fick höra talas om bokashi 2011 var det inte många som höll på med det, men de senaste åren har intresset för kompostmetoden blivit ordentligt populär, med en bok på ämnet av Stefan Sundström, och efter att det tagits upp i Nyhetsmorgon.
– Det har gått från att vara personer som har odling som fritidsintresse till att bli bredare. Folk är klimatintresserade och vill göra något bra. Bokashi är så klimatsmart, för det binder kol och kväve som annars hade kunnat bli koldioxid och metan i luften. Jorden kan hålla dubbelt så mycket kol som luften kan, så man kan använda det till att dra ner på växthusgaser.
Så fungerar bokashi
Vetenskapen bakom bokashi är enkel. Man tillsätter de speciella bokashi-bakterierna – som är framtagna på ett japanskt universitet, och nu går att köpa lätt på internet – till sitt matavfall. När det görs i en lufttät hink så fermenteras avfallet, och all näring och energi tas till vara på, precis som när man syrar grönsaker eller annan mat. Efter ett tag kan det syrade matavfallet blandas med vanlig jord och på tre till fyra veckor hjälper bokashi-bakterierna avfallet att förvandlas till näringsrik jord.
– Det blir som en mikrobexplosion, där den omgivande jorden får en boost av näring och bakterier. Bakterierna som finns i jorden är jätteviktiga, men i det traditionella jordbruket stör man dem snarare. Man märker att bokashi ger jord som mår bra, till skillnad från påsjord. där man grävt ner det kommer det ofta upp olika svampsorter, något som kan göra en nervös i början. Men det betyder bara att jorden är frisk och hälsosam, säger hon.
Lättaste sättet att börja med bokashi – experten tipsar
Det behöver inte vara komplicerat att börja med bokashi. När Malin körde igång gjorde hon det i majonäshinkar. Hon trycker också på att det inte spelar någon roll om man bor i lägenhet eller hus, med eller utan trädgård,
– Det man behöver för att hålla på med bokashi är bakterierna, de klarar man sig inte utan. De kan man köpa antingen som strö eller sprej. Sen behöver man en lufttät hink med lock. Det finns speciella bokashihinkar men man kan lika gärna ta en vanlig hink, bara den är tillräckligt lufttät, säger hon och fortsätter:
– Sen behöver man någonstans att göra jorden, när matavfallet är redo att möta jord. Det kan man göra i en vanlig plastback.
3 tips för att lyckas med bokashi
- Skaffa utrustning. Det man behöver bestämma innan man börjar är var ska man ha sin hink och göra sin jord. Många som gör jord inomhus har exempelvis en plastlåda från Ikea i sin garderoben.
- Samla matavfall. Bokashi-hinken ska bara öppnas en gång om dagen, så samla ihop avfallet någon annanstans först. Man kan ha en snygg burk med lock på diskbänken, där man lägger sitt matavfall under dagen.
- Hitta din lösning. Hur man än gör med sin bokashi kan det vara bra att bestämma innan man börjar. Nu för tiden finns det mycket inspiration på nätet, fanns inte när vi började, hitta din egen lösning.