Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Femina möter … Drakenberg Sjölin, smyckedesigners.

13 maj, 2013
AvCaroline Löfgren
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons


Smyckena bär namn som Flora, Rain och Grass. Det är i naturen som tjejerna bakom Drakenberg Sjölin hämtar sin inspiration.

Namn: Andrea Drakenberg Daléus & Ellen Sjölin.

Gör: Grundare av smyckemärket Drakenberg Sjölin.

Mest kända för: Varumärket Drakenberg Sjölin samt den egna butiken på Köpmanbrinken 4 i Gamla Stan.

Aktuella med: Nya kollektionen ”Willow” som just kommit ut i butik.

Hur började ni ert samarbete?

Andrea är utbildad silversmed och designer, Ellen är ekonom. Idén till märket kom när vi träffades över en middag. Andrea hade med sig några prover med smycken och vi började spåna idéer. Ganska snabbt insåg vi styrkan i vår gemensamma energi och våra olika bakgrunder.

Båda är väldigt intresserade av att jobba kreativt. Andrea står oftast för själva designen medan Ellen skapar omgivningen med text och paketering.


Hur har ni utvecklat er stil?

Vi känner en fascination för naturen och ser den som en plats för återhämtning i en annars tidspressad vardag. Att ha tid att betrakta detaljerna på ett löv eller sitta på en varm klippa och lyssna på vågorna är vår tids lyx. Den naturliga känslan är vårt signum. Vi försöker att fånga enkelheten och den skandinaviska essensen.

Annons

Samtidigt funderar vi mycket på hur man hittar det tidlösa. Vad är det som ger ett smycke en genuin känsla? Genom denna process har vi skapat en stil som vi kommit att kalla ”rå elegans”. Vi använder oss mycket av organiska former, leker med stelhet och rörlighet i smycket och arbetar mycket med ytor.

En helt blank yta säger en sak medan en matt säger något annat. Varje liten detalj är viktig för helheten och ofta är det just en liten ändring som gör att smycket går från att vara en skiss till en produkt. Det kan vara en liten justering i längd för att skapa asymmetri eller att sätta ett hänge på sniskan i stället för rakt.

Vad inspirerar er?

All typ av kreativitet och driftighet. Det kan vara allt från konstnärer till superentreprenörer. Vi vill skapa något stort och meningsfullt och vill gärna ha med oss driftiga människor på resan.

Att få jobba med någon som är riktigt duktig på vad den gör är väldigt givande. Att se på andra företag och hur de lyckats har även varit en stor inspirationskälla.

Annons

Formmässigt är det framförallt naturen som står i fokus men även dess absoluta motsats, storstaden. Det är just i kontrasterna det händer. I naturen finns det fullt av former i perfekt harmoni utan att de är perfekta i formen. Det är denna typ av självklarhet och lugn vi vill åt.

På gång just nu?

Vi jobbar med vår nya kollektion ”Evening” som kommer i butik till hösten. Det blir en jättefin serie, inspirerad av brytningen mellan natt och dag.

Det viktigaste i er studio?

Våra anställda, vi själva och våra fantastiska kunder som ständigt inspirerar och motiverar oss.

Vad ser ni fram emot?

Vi har planer på att öppna en till butik vilket känns spännande. På sikt drömmer vi om en flaggskeppsbutik i New York.

Läs mer på www.drakenbergsjölin.se

Annons