Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Feministiska framsteg som betytt särskilt mycket 2021

10 dec, 2021
AvMalin Ny
magdalena andersson
Sverige fick en kvinnlig statsminister och en ny EU-lag ska ge skärpta straff för våld mot kvinnor. Här är exempel på feministiska framsteg under 2021.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
TV: Feministiska framsteg som betytt särskilt mycket 2021Brand logo
TV: Feministiska framsteg som betytt särskilt mycket 2021

Strikta abortlagar, förlossningskriser och kaos i Afghanistan. Situationen för kvinnor världen över har känts hopplös stundtals. Men som tur är finns det en del ljusglimtar.

Här är exempel på feministiska framsteg som har betytt särskilt mycket under året som gått.

Magdalena Andersson blev Sveriges första kvinnliga statsminister

magdalena andersson

Onsdagen den 24 november valdes Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson till Sveriges första kvinnliga statsminister. Det följdes som bekant av en del kaos och samma dag valde hon att avgå till följd av att Socialdemokraternas regeringspartner Miljöpartiet hoppat av koalitionen. Miljöpartiet menade att de omöjligt kunde regera med den budgeten som röstats igenom, signerad Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Annons

Ett par dagar senare stod det dock klart igen att Magdalena Andersson åter röstats fram som Sveriges statsminister. Detta sedan MP, V och C meddelat att de släppte fram henne.

Ny gemensam EU-lag ska ge skärpta straff för våld i nära relation

eu-lag skärpta straff för våld i nära relation

Omkring 3 500 EU-medborgare dör varje år efter att ha utsatts för våld i hemmet, enligt kriminalstatistik från Eurostat. De allra flesta är kvinnor och ungefär var tredje kvinna som bor i EU har någon gång utsatts för fysiskt eller sexuellt våld eller trakasserier.

Medlemsländer i EU har dessutom kunnat se en ökning av mäns våld mot kvinnor under pandemiåret. I Sverige visar BRÅ:s statistik att antalet anmälda misshandelsbrott mot kvinnor ökade med fyra procent första halvåret 2020 jämfört med året innan. Även Trygghetsberedningens rapport om brottslighet under covid-19 visar på en ökning av anmälningar om våld i hemmet.

Annons

På grund av den breda ökningen arbetar just nu EU med att ta fram en gemensam lagstiftning för könsbaserade brott i hela EU. Lagen skulle innebära att våldet kriminaliseras i alla länder på samma sätt och tros komma på plats som tidigast under våren 2022.

Norge införde lag som ska motverka orealistiska kroppsideal i sociala medier

kim kardashian

Under året införde grannlandet Norge en lag som gör det olagligt att marknadsföra produkter med hjälp av retuscherade bilder, utan att informera om detta. Influencers kommer att behöva märka bilderna med en speciell logga, framtagen av staten, om bilderna är manipulerade. Lagens syfte är att motverka orealistiska kroppsnormer.

Lagen är framtagen av Kjell Ingolf Ropstad, Norges barn- och familjeminister, och röstades fram i juni men har ännu inte trätt i kraft. Lagen rör bara sponsrade inlägg, alltså inlägg som avsändaren har fått betalt för. Det kan till exempel handla om inlägg där avsändaren ändrat på sin kropp men enligt Vice kommer man också behöva markera bilder som har filter på sig.

Sverige införde gratis hpv-vaccin

sverige hpv-vaccin

Sedan 2012 kan alla flickor i Sverige kostnadsfritt få cancerförebyggande vaccin mot humant papillomvirus. Det sexuellt överförda viruset är den största enskilda orsaken till livmoderhalscancer och bidrar även till flera andra cancerformer.

Annons

Men det finns många tusen unga i Sverige som var för gamla för att erbjudas hpv-vaccin när programmet startade, men fortfarande är i de åldrar då den genomsnittliga risken för hpv-smitta är som störst. Risken är kopplad till sexvanor och forskning har visat att den minskar efter ungefär 30 års ålder.

Ett sätt att minska hpv- och cancerrisken är att införa så kallad catch-up- (ikapp-) vaccinering i de aktuella årskullarna. Detta ska nu ske i Region Stockholm inom ramen för en studie och med två olika metoder. Båda använder samma niovalenta hpv-vaccin som används vid skolvaccineringen.

Sammanlagt erbjuds 76 000 kvinnor i åldrarna 21-26 år gratis hpv-vaccin för att förhindra livmoderhalscancer.

Nya Zeeland klubbade igenom lag som ger kvinnor som drabbas av missfall betald ledighet

nya zeeland

Tidigare i år klubbade Nya Zeeland igenom en ny lagstiftning som ger kvinnor som drabbats av missfall eller dödsfödsel under graviditeten rätten till tre dagars betald ledighet, för att sörja. Lagen innefattar även den drabbade kvinnans eventuella partner, och gäller även vid surrogatmödraskap eller adoption.

Annons

Den betalda ledigheten gör att kvinnor i Nya Zeeland nu inte behöver använda sina sjukdagar när hon drabbats av missfall eller dödsfödsel.

Historisk lagändring för abort i Argentina

argentina abort

Argentina finns i världens mest katolska region, där några av de kringliggande länderna utmärker sig för att ha världens hårdaste abortlagstiftning.

Även i Argentina har det fram till i dag varit olagligt att göra abort. Men nu är det alltså tillåtet för kvinnorna där att göra abort fram till vecka 14.

Sedan senaten i landet tog beslutet om legaliseringen, för mindre än en månad sedan, har en stor informationskampanj gått ut till vården och allmänheten.

I broschyrer kan befolkningen läsa om hur de lagliga aborterna går till.

– Lagen har startat en process inom sjukvårdssystemet som kommer ta tid, säger Sabrina Balaña de Caro, hälsochef för kvinnor, barn och tonåringar i Buenos Aires till spanska nyhetsbyrån EFE.

Foto: TT

Se också: 5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
Se också: 5 snackisar från veckan som gått
Annons