För 79 år sedan banade Astrid Kindstrand vägen för andra kvinnor
Med en sändning på knappt tre minuter blev hon historisk. Men hennes medverkan innebar också att Radiotjänstens växel som blev helt nedringda efter nyhetssändningen.
– Snälla ni, släpp inte fram fruntimmer till att läsa dagsnyheter. Det är ju barockt, sa en av inringarna.
Elva år efter den historiska sändningen blev Astrid Kindstrand själv intervjuad om händelsen i Sveriges Radio. I intervjun berättade hon att det även fanns ett internt motstånd mot att släppa fram en kvinnlig uppläsare. Den dåvarande radiochefen Carl Anders Dymling motsatte sig beslutet – helt, säger Astrid Kindstrand.
– Tidningarna var välvilliga. Men annat var det med vissa lyssnare. Jag vet att de fullkomligt skummade av raseri. Lyckligtvis hade vi kommit överens om att jag skulle vara anonym, annars hade väl de förbittrade kvinnohatarna god lust att lyncha mig om det hade kunnat ske lite i skymundan, säger hon 1949.
Läs även 7 inspirerande kvinnor med Downs symdrom som följer sina drömmar
Astrid Kindstrand berättar också att vissa av lyssnarna nästan var överdrivet positiva.
– Det fanns sådana där galanta herrar som antagligen slagit vad om att de skulle bjuda ut den där nya radiorösten på supé. Ni förstår nog att vi fick oss ett gott skratt på TT, säger Astrid Kindstrand i radiointervjun.
Och kritiken tog hon med lugn. Några brev läste hon aldrig, eftersom hennes chef tyckte att hon skulle hålla sig borta från allmänhetens åsikter.
I intervjun från 1949 tar hon också död på idén att det var den massiva kritiken som senare fick henne att lämna jobbet som nyhetsuppläsare.
– Det var nog rätt många lyssnare där ute i landet som drog en suck av tillfredsställelse och konstaterade att det var just deras brev som förmått den där förfärliga kärringen att sluta. Men nu måste jag ta ifrån dem den villfarelsen: Jag slutade helt enkelt för att jag inte orkade läsa nyheter samtidigt som jag hade två andra jobb, säger hon.
Här kan du lyssna på när Astrid Kindstrand läser upp TT-nyheterna den 6 april 1938.
Text: Helena Sjögren
Läs även 7 inspirerande kvinnor som kämpar för att världen ska bli bättre