Forskning visar: Så uppfattas man om man avslutar sina sms med punkt
Då är risken stor att den du sms:ar med tror att du är sur eller irriterad.
Forskning visar att personer som avslutar sms med punkt uppfattas som passivt aggressiva och mindre innerliga.
”Det låter bra.” eller ”Det låter bra!” – hur skulle du svara på ett sms där någon kommer med förslag på exempelvis en trevlig lunchrestaurang?
Om du skulle svara det första alternativet är risken att den du sms:ar med tror att du inte alls är nöjd med förslaget, och kanske till och med är irriterad eller arg, speciellt om personen hör till en yngre generation.
En studie som har gjorts av psykologer på Binghamton universitet i USA visar att sms som inte avslutas med punkt uppfattas som mer genuina och innerliga, än sms som avslutas med punkt. Studien gick ut på att deltagarna, som var tonåringar, skulle läsa korta sms som både hade och inte hade punkt på slutet. Man kom då fram till att det inte var omtyckt att avsluta sms med punkt, men att ett utropstecken fungerar bra för att låta mer entusiastisk, om man inte vill använda emojis.
Upplevs vara passivt aggressiv
Brightside skriver att det till och med kan verka passivt aggressivt att svara på sms och avsluta med en punkt, även om det inte är det man vill få fram. För yngre generationer blir punkten ödesmättad i sms. Faktum är att den inte heller behövs som avslut i sms, eftersom det är uppenbart att meddelandet är slut oavsett.
Problemet med sms och att ha olika ton i sina meddelanden är att man inte kan se varandra när man kommunicerar. Brist på kroppsspråk, tonläge och minspel gör att man läser in mer i hur meddelandet är skrivet. En annan studie som har gjorts på ämnet visar att man framstår som mindre entusiastisk i sms som man avslutar med en punkt. Det kan också upplevas abrupt och snäppet för formellt.
Är målet däremot att låta formell, exempelvis i ett jobbsammanhang, så är det i stället bra att använda punkt som vanligt – allt beror på vem man sms:ar med och i vilket syfte.