Generationsmöte på slätten
– Jag ville undersöka hur en relation börjar bli destruktiv, de mekanismerna är fasci-nerande. Kärleken i sig är en så positiv kraft att det är svårt att sätta gränsen när det negativa tar överhanden.
Har du dina rötter i Varatrakten?
– Min mamma är från Vara och jag är uppvuxen i Göteborg, och jag ville använda mig av platser som låg nära till hands. Så jag utgick från miljöerna och sökte därefter en historia som kunde berättas i både storstad och glesbygd, mellan flera generationer.
Hur har din skrivande karriär sett ut hittills?
– Jag har mest varit verksam som poet. Jag vann SM i Poetry Slam när jag var 17 och har försörjt mig som poet sedan dess. Tidigare har jag gett ut en diktsamling och en skiva tillsammans med en stråkkvartett, men nu vill jag skriva fler romaner när jag lärt mig hantverket. Det sägs att man ska dra i gång genast och inte fastna i debutantfållan, så jag har redan börjat arbeta med nya idéer.
Var det svårt att få tid att skriva?
– Nej, jag fick ett oväntat stipendium som gjorde att jag kunde tillbringa ett halvår i Köpenhamn och skriva boken. Jag satt på biblioteket från morgon till kväll, med målet att skriva 10 000 tecken per dag, och fick ihop ett jättematerial som jag fick stryka ner. Det var en stor skillnad från hur jag skriver som poet, eftersom jag jobbar med en poetisk form som är impulsiv och bygger på scenframträdandet.
AV STAFFAN WILSSON