Här är årets alla Augustprisvinnare
Augustpriset delades i vanlig ordning ut på Augustgalan, som i år var den 30:e i ordningen, i Stockholms Konserthus under måndagskvällen.
Efter ett gediget arbete av jury, bokhandlare och bibliotekarier som läst över 500 nyskrivna svenska böcker har nu årets vinnare av Augustpriset utsetts.
Här är alla de nominerade författare och deras böcker
”Lilla Augustpriset”
Litteraturpristävlingen för unga mellan 16-20 år delades i år ut till Vem beskyddar gudarna? av Linn Spjuth.
Juryns motivering:
I dagens dystopiska stämningar kan vi inte längre hoppas att antikens gudar ska rädda oss. Den här texten är både samtida och tidlös. Rasande, rytmisk, filmisk och omöjlig att värja sig mot. Det är oerhört skickligt.
Hederspriset till Ilon Wikland
Under Augustgalan delades Svenska Förläggareföreningens Hederspris ut för första gången för att hedra en nu levande upphovsperson som skapat verk av bestående värde och som genom sin konstnärliga gärning på ett betydelsefullt sätt bidragit till den svenska litterära utgivningen. Den första pristagaren blev illustratören Ilon Wikland.
Juryns motivering:
Ilon Wikland har en unik position och en särartad betydelse för barnlitteraturen i Sverige. Hennes bilder har präglat och inspirerat barn i flera generationer. Med sina stämningsmättade, färgrika barnboksillustrationer såväl som sina känsligt vibrerande svart-vita kapitelillustrationer är hon en bildberättare av allra högsta klass. Hon besitter en unik kombination av känslomässig bredd och teknisk skicklighet. Dessutom har hennes bildkonst haft ett stort och obestridligt inflytande på nya illustratörer världen över. Ilon Wikland är Svenska Förläggareföreningens hederspristagare 2018.
Årets svenska fackbok
Augustpriset för årets svenska fackbok tilldelades Magnus Västerbro förANNONS Svälten. Hungeråren som formade Sverige (Albert Bonniers förlag).
Juryns motivering:
En oavbrutet spännande och engagerande berättelse om svälten under klimatkrisen i Sverige 1867-69. Om hungern som bryter ned människor och samhälle. Än mer handlar det om politik, eller makt utan ansvar. Det handlar om bottenlös inkompetens och cynism och läsaren lever med dess offer, de som svalt ihjäl. Hjälpen som kom var “för litet och för sent”. Någon som ser parallellerna till vår tid?
Årets barn- och ungdomsbok
Emma Adbåge får Augustpriset för ANNONS Gropen (Rabén & Sjögren)
Juryns motivering:
Gropen är en livsbejakande hyllning till den fria leken bortom trygghetstänk och säkerhets-certifierade sandlådor. Med dråplig humor och suverän bildbehandling visas att fantasin gror i det obevakade och vilda. Med ett konsekvent barnperspektiv gestaltas barn som ett ”vi” som gör barndom på egna villkor mitt inför de vuxnas ängslan inför all denna urkraft. Aldrig har väl en bok om den grå skolvardagen varit så färgsprakande!
Årets skönlitterära bok
Årets skönlitterära bok tilldelas Linnea Axelsson för ANNONS Aednan (Albert Bonniers förlag).
Juryns motivering:
I Linnea Axelssons poetiska brottstycken skildras en annan sida av det framväxande nittonhundratalet. Förlusten av den samiska aednans livsrytm fångas i två familjehistorier där generationers undanträngda tillhörighet till språk och natur lämnat existentiella revor.
FOTO: TT, Sören Andersson
Läs också:
10 anledningar till att läsa böcker varje dag