Karin Volo blev oskyldigt häktad i USA
I mars 2006 är Karin Volo och kärleken Sergio på väg att resa hem till Sverige efter en jobbresa i USA. Plötsligt och helt utan förvarning grips Karin av två poliser på flygplatsen och Sergio blir tvungen att ta planet hem till barnen.
Det visar sig senare att Karins exman utan Karins vetskap har satt hennes namn på en mängd papper i en stor mexikansk bedrägerihärva. Och det dröjer 1 352 dagar i amerikanskt häkte innan Karin sätter sin fot på svensk mark igen – och kan fortsätta med sitt liv.
Trots att tiden är konstant kan den upplevas på så olika sätt. Hur blev ditt förhållande till tid i häktet?
– Där gick den förstås plågsamt sakta. Att inte ha något annat att göra än att sitta i en pytteliten cell i åratal var som tortyr för mig. Framför allt när jag såg bilder av hur snabbt mina barn växte.
Ja, du förlorade inte bara din egen tid utan även deras…
– Och detta var ju det svåraste av allt. Utan tvekan. Jag visste inte hur långvarig vår separation skulle bli och den ovissheten och hjälplösheten var otroligt svår att bära. Jag kan inte ens beskriva hur mitt hjärta brast vid varje födelsedag eller jul. Räddningen för både mig och barnen var att vi tillsammans fokuserade på det vi var tacksamma för, och det var varandra. Varje dag hade jag ett val mellan att känna kärlek (till min familj) och hopp (om att få komma hem) eller rädsla för att det aldrig skulle ordna sig. Och jag valde kärleken.
Hur har ditt förhållningssätt till tid förändrats?
– Även om upplevelsen var horribel, så lyckades jag vända tiden till en inre resa, hålla mig positiv och hitta den inre kärnan som jag tror att alla människor har. Att medvetet fokusera på det som går bra både förändrar och förstärker. Jag kallas numera för ”The Chief Joy Bringer”, eftersom det blivit min mening med livet – bringa glädje till andra människor så att de kan blomstra.
–Det pratas och skrivs så mycket om mindfulness, meditation, att vara närvarande – allt det där är olika strategier för att hitta frid. Och frid är exakt vad vår värld behöver just nu.
Hur viktigt blev det med rutiner för att stå ut?
– Struktur var det enda som gav mig en känsla av kontroll. Jag började hålla en yogaklass varje dag och jag läste så många böcker jag kunde, läsningen gav mig en mening och en chans att rymma mentalt. Jag tränade, skrev brev, mediterade och visualiserade att min situation blev bättre och att jag skulle komma hem till min familj. Min man Sergio skapade på sitt håll regelbundna rutiner för barnen som höll dem sysselsatta och gav honom den praktiska hjälp han behövde.
Tid är nästan allas bristvara – hur gör du för att inte stressa runt planlöst?
– Stress har blivit en epidemi i vårt samhälle. Vi har för mycket att göra hela tiden, och det är inte ett hållbart sätt att leva. Det kommer att brista om vi inte medvetet gör något åt det.
– Jag har nyligen börjat med två saker för att inte sprida stress: Den första är att jag försöker plocka bort ordet ”stressad” från mitt ordförråd. Ord har makt, så jag kan åtminstone börja förändra på det planet. Det andra jag börjat med är att markera ledig tid i almanackan. Eftersom jag sitter mycket vid datorn låter jag bli den en dag i veckan och tar mig ut i naturen, promenerar och cyklar. Dessutom är promenadmöten väldigt givande, jämfört med att sitta och prata på ett kontor.
Du föreläser om hur man finner meningsfullhet i livet – på vilket sätt är det kopplat till tid?
– Jag tror verkligen att något av det viktigaste du kan göra för dig själv är att hitta ett eget syfte, en mening. Vi föds alla med unika gåvor och talanger – det gäller att ta reda på vilka de är och använda dem för att hjälpa andra. Jag arbetar med personlig utveckling för både företag och privatpersoner och har sett många exempel på hur omvälvande det är när någon hittar just sin innersta kärna. Och eftersom gladare människor gör bättre ifrån sig på arbetet stärks organisationen på ett positivt sätt.
Ständig nåbarhet – är det bra?
– Nej, inte alls! Vi måste vara aktsamma om vår tid. Tekniken är underbar på så vis att den kopplar ihop oss och lägger världen för våra fingertoppar, men i det kommer ansvaret att ta hand om oss själva och inte tänja ramarna för mycket. Jag läste att det blivit olagligt för chefer i Frankrike att skicka e-mejl efter arbetstid – mycket intressant trend!
Hur förbereder du din arbetsvecka?
– Det är viktigt att skriva ner sina mål och visioner om vart man vill komma, men också att vara tillräckligt flexibel att justera efterhand. Jag ser över min veckoplanering på söndagen, vilka möten jag har, vad jag borde ta tag i, göra klart. Men sedan är det okej om jag inte hinner med allt, då flyttar jag det till nästa vecka eller så faller det bort naturligt som något som inte var tillräckligt viktigt att lägga tid på.
– Det är också enormt viktigt att tycka om det man gör! Vi tillbringar alldeles för mycket tid på våra jobb för att inte trivas. Och ansvaret ligger bara hos oss själva, vi kan inte tänka att en chef, en partner, våra barn eller någon annan styr åt oss.
Att ta sig tid att se inåt, borde vi bli bättre på det?
– Ja, jag tror vi måste ta oss tid att gräva djupare. När du inte är i kontakt med dina passioner och vad som driver dig riskerar du till slut att ett underliggande missnöje växer till depression och andra negativa känslor.
– Ta dig utanför din trygghetszon ibland, res och upplev nya platser och människor. När du märker att du själv växer så känner du dig levande. Titta bara på en stillastående vattenpöl – vattnet börjar efterhand lukta och allting dör i det, medan en forsande flod är frisk och levande. Det är samma sak med oss människor.
Carpe diem, säger uttrycket. Hur gör du det?
– Jag återkommer hela tiden till tacksamhet. Var tacksam för det du har. Tänk på några positiva saker som du är glad för när du går och lägger dig och när du vaknar. Den strategin har jag själv haft i flera år. Vi har alla 24 timmar på ett dygn och vi vaknar med gåvan att få andas. Vad vi gör med vår tid är upp till oss själva.
Läs alla reportage i serien om tid här!
KARIN VOLO
ÅLDER: 47 år.
BOR: Stockholm.
FAMILJ: Maken Sergio, två döttrar.
GÖR: Ledarskapskonsult, driver företaget Evoloshen tillsammans med Sergio. Har skrivit böckerna Engage och Från galler till glädje (Ekerlids förlag).
AV KATARINA DANIELSSON
FOTO MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK