Klassiska böcker du inte vill missa
Har du tid över på semestern? Passa på att bocka av bokklassikerna du missat. Vi har valt ut 15 litterära verk som inte går ur tiden.
Att döda en härmtrast (To Kill a Mockingbird)
Det är 30-tal i en småstad i den amerikanska södern. En ung, svart man vid namn Tom Robertson anklagas för våldtäkt på en vit kvinna. Samhället vänder sig mot honom och han möter ett segregerat rättsystemet. Att döda en härmtrast är skriven av författaren Harper Lee, 1960.
Anne Franks dagbok
Är baserad på den judiske flickan Anne Franks dagboksanteckningar som hon skrev under de två år som hon höll sig gömd med sin familj under den tyska ockupationen av Nederländerna. Boken är en viktig skildring av förintelsens tyranni på mitten av 1900-talet. Det är en bok om hur det fruktansvärda kan ske. Den litteraturen bör inte glömmas i tider där rasismen åter ger sig till känna.
Det andra könet
Det andra könet är feminismens stora klassiker. En facklitterär bok från 1949 av Simone de Beauvoir. Den diskuterar kvinnans olika roller, hennes utveckling och kvinnoförtrycket. Med en historisk ansats menar Beauvoir att kvinnans roll som ”den andre” reproduceras genom tid - ”Man föds inte till kvinna, man blir det”. Samtalet kretsar kring kropp och miljö relaterat till könsroller. Ett måste att läsa för att förstå kvinnans ställning och utveckling fram till idag.
Jane Eyre
Charlotte Brontë skildrar 1847 en föräldralös prästdotters uppväxt och liv som kvinna. Det är en berättelse om en kvinnas kamp för självständighet och den komplexitet det medför i en kärleksrelation. Jane Eyre utgör en milstolpe i litteraturhistoriens skildring av kvinnor.
Unga kvinnor (Little Women)
Läs Louisa May Alcotts Little Women (Unga kvinnor) som ligger till grund för den omåttligt populära serien med samma namn. Den utspelar sig under tidigt 1900-tal i England i skuggorna av inbördeskriget och skildrar fyra systrars starka band till varandra i övergången från barn till kvinna.
Flugornas Herre
Efter en flygkrasch blir några engelska skolpojkar strandade på en liten ö mitt i Stilla havet. De tvingas organisera sig för att överleva. Det är en spännande roman med en beteendevetenskaplig ingång, över hur ett samhälle byggs upp och sakta bryts ned. Flugornas Herre skrevs 1954 av författaren och nobelpristagaren Wiliam Golding.
Den långa vägen till frihet
Är en medryckande självbiografi över medborgarrättskämpen Nelson Mandelas storslagna liv. Vi får följa Mandela från barndom, genom kampen för demokrati och människovärde, till presidentposten. Den långa vägen till frihet är det enda verket skrivet av hjälten själv.
Son av sitt land (Black Boy)
Son av sitt land (Black Boy) utgör första delen av Richard Wright självbiografi som skildrar hans uppväxt i det rasistiska Mississippi under tidigt 1900-tal. Wright är en av USA:s mest framgångsrika afroamerikanska författare.
Brott och straff
Brott och Straff kom ut 1866 och skrevs av Fjodor Dostojevsky. Det är en av världens mest lästa böcker, en riktig bokvändare. Vi får följa hur ex-studenten Rodion Romanovitj Raskolnikov rättfärdigar mord för ett högre syfte. Det är en berättelse om ett stort moraliskt och själsligt lidande.
Stolthet och fördom
Stolthet och fördom skrevs 1796 av Jane Austen men publicerades inte förrän 1813. Romanen utspelar sig på landsbygden i grevskapet Hertfordshire i södra England och kretsar kring Elizabeth Bennets tidiga vuxenår. Det är en riktig klassiker bland kärleksromaner där Elizabeth och Mr Darcy inte bara måste hantera förälskelsen utan parera klassfrågan, fördomar och familjeviljan.
På västfronten intet nytt
På västfronten intet nytt skrevs 1929 av författaren Erich Maria Remarques och var en av de första böckerna nazisterna brände på det stora bokbålet 1933. Förståligt är ju det när romanen gör allt annat än att glorifiera krig. Boken berättas utifrån den 19-åriga soldaten Paul Bäumers syn på första världskriget och handlar om uppoffringar, kamratskap och död. Läsning som berör.
Mina drömmars stad
Mina drömmars stad är första delen i Per Anders Fogelströms romanserie Stad som beskriver arbetarklassens hårda liv i Stockholm under 1860-1880-talet. I första delen får vi följa hur den unga mannen Henning anpassar sig till storstaden och i de följande romanerna hans ättlingar. En riktig klassiker där du får lära dig om Sveriges historia.
1984
En framtidsskildring av George Orwell som utkom första gången 1949. Romanen är en mörk och fängslande dystopi om ett samhälle som styrs av en diktatur. Med ständiga krig i nya konstellationer, där medborgarna övervakas hårt av regeringen. Begrepp från boken finns idag i vårt vardagsspråk som exempelvis ”storebrorssamhälle”. Läs 1984 och avgör hur nära Orwell kom sanningen.
Kallocain
Poeten och författaren Karin Boyes mest lästa alster är kärleksdikten Ja visst gör det ont när knoppar brister i diktsamlingen För trädets skull och den dystopiska science-fiction framtidsskildringen Kallocain. Kemisten Leo Kall har tagit fram den ultimata drogen för ett samhälle utan hemligheter - ett sanningsserum. Ingen går längre säker, angivare finns runt varje hörn. Boye upplevde Hitlers Tyskland och studerade flitigt Sovjetunionen under Stalin. Denna samhällskritiska skildring förbjöds i Tyskland.
Under Karin Boyes senare liv levde hon öppet tillsammans med en tysk-judisk kvinna trots att det då betecknades som kriminellt. Litterära professorer som studerat hennes verk menar att många genomlyser hennes bisexuella läggning och längtan att bara få vara sig själv.
Din stund på jorden
Din stund på jorden är Vilhelm Mobergs tänkvärda roman från 1963. Den berättas utifrån utvandraren Albert Carlssons reflektioner över sitt liv när han på ett hotellrum i Kalifornien ligger inför döden. Mobergs älskade och tidlösa citat ”tag vara på ditt liv! Akta det väl! Slarva inte bort det! För nu är det din stund på jorden!” utgör romanens credo.
Foto: TT
LÄS MER:
6 böcker av Camilla Läckberg du bara måste läsa
Kenneth Gysings boktips: Sen for jag hem av Karin Smirnoff
Flora Wiström: ”Jag ska väl skriva bok och försöka få mitt företag att gå runt”