Kritiken mot dokumentärserien Kapten Klännings producent
Dokumentärserien Kapten Klänning — polischef och våldtäktsman hade premiär den 3:e september på Tv4. Serien som sänds i flera delar berör den svenska länspolismästaren Göran Lindebergs dubbelliv, och kriminalfallet med Göran Lindberg har kallats för för den kanske största skandalen någonsin inom polisväsendet. I yrket var han en känd feministisk förespråkare som värnade om lika rättigheter för män och kvinnor. Men 2010 visade det sig att han levt ett dubbelliv. Efter en lång polisutredning dömdes han 2010 för en lång rad grova brott såsom misshandel, grov våldtäkt, köp av sexuell tjänst och koppleri.
Läs mer: Här är allt vi vet om Kapten Klänning – fallet Göran Lindeberg
Producenten bakom dokumentärserien Pål Hollender möts nu av kritik, vilket Baaam var först med att uppmärksamma. I ett inlägg på Instagram, som fått tusentals likes och hundratals kommentarer, lyfter hon frågan om producenten som ”själv begått övergrepp mot kvinnor i en annan dokumentärfilm”. Och att ”bara i ett patriarkat kan en dokumentär om en våldtäktsman som får finansieras av och sändas i TV4 produceras av en man som själv begått övergrepp på kvinnor”.
https://www.instagram.com/p/B19lxwzopY6_gnubgzThaburgJBHvVt3yqBZN00/
Wallin har i inlägget tagit med skärmdumpar från en TT-intervju med Hollender från 2008 där han pratar om sin dokumentärfilm Buy Bye Beauty. En dokumentär där han filmade sig själv när han hade sex med lettiska prostituerade kvinnor.
– Jag ville ge ett ansikte åt svinet som går till prostituerade. Jag behövde skapa en egen skurk, som aldrig skulle säga nej, och det fick bli jag själv. Givetvis visste jag att jag skulle bli avskydd för det – jag är ju the good guy i början av filmen, som inger förtroende hos tjejerna, och sedan sviker jag dem, säger Hollender i intervjun.
I en intervju med Aftonbladet i januari 2001 berättar Hollender att han betalade kvinnorna för att ställa upp på intervjuer och sex framför kameran. På frågan om filmen inte bara var ett sätt att ställa till med en skandal svarade Hollender att han ansåg att sexscenerna fyllde en viktig funktion, eftersom filmen i hans tycke annars skulle bli ”ännu en avtrubbande dokumentär”.
— Jag tyckte verkligen inte att det var trevligt. Och det gjorde inte kvinnorna heller, sa Pål Hollender 2001.
Dokumentären visades 2001 på TV3 och ledde till tittarstorm men också att den dåvarande lettiska premiärministern avvägde att stämma Hollender för hur landet, och framför allt den lettiska poliskåren framställdes i dokumentären. TV3 bad efteråt det lettiska folket om ursäkt för att de visat filmen, inte bara en utan två gånger.
Åtalet mot Hollender lades ner eftersom de lettiska myndigheterna ansåg att en juridisk process skulle ge ytterligare uppmärksamhet åt filmen. De lettiska inrikesmyndigheten skrev att trots att de: ”respekterar varje regissörs ståndpunkt i alla sociala, ekonomiska och andra problem, är inrikesdepartementet av den åsikten att Hollenders dokumentär är ett exempel på en åsikt som beskrivs på ett kränkande och överdrivet sätt”, skrev DN i februari 2001.
Sexköp är olagligt i Sverige, och trots att den dåvarande vice ordföranden för polisstyrelsen i Stockholms län Catharina Tarras-Wahlberg anmälde Hollender för brott mot sexköpslagen, men det ledde inte till åtal eftersom brottet skett utomlands, skrev DN.
Femina har på flera sätt sökt TV4 för en kommentar kring Pål Hollenders bakgrund med dokumentärfilmen Buy Bye Beauty, men har inte fått något svar.
FOTO: TT