”Lilla Hjärtat” – allt du behöver veta om uppmärksammade fallet
Det här är allt du behöver veta om det skakande fallet som engagerat hela Sverige – och skrivit om lagarna.
När Esmeralda bara var några veckor gammal beslutade förvaltningsrätten att omhänderta henne enligt LVU, lag med särskilda bestämmelser om vård av unga, då hennes biologiska föräldrar ansågs olämpliga att ta hand som sitt barn. Familjen präglades av missbruk och psykisk ohälsa.
Pappan bedömdes vara ett hot mot flickans säkerhet och förekom även i belastningsregistret för flera narkotikabrott, hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd, olaga hot och brott mot knivlagen. Efter att socialtjänsten först ville placera mamman och dottern i ett skyddat boende, lämnade mamman sin nio dagar gamla dotter på BB.
Melinda Jacobs gav aldrig upp kampen
På grund av missbruk under graviditeten hade flickan, som av socialtjänstens handläggare kallades för ”Lilla hjärtat”, fötts med abstinens.
Nästan åtta veckor gammal fick hon under försommaren 2016 komma till sin nya familj i Vadstena – till flera syskon och familjehemsmamman Melinda Jacobs.
Hos Melinda Jacobs som hade tagit hand om familjehemsplacerade barn i 15 år blev flickan som fick namnet namnet Esmeralda en naturlig del av familjen och chanserna till att hon skulle få stanna hos dem för alltid bedömdes som goda.
Men några månader innan Esmeralda skulle fylla två år hörde de biologiska föräldrarna av sig. De ville ha tillbaka sin dotter. Pappan hade inte träffat barnet sedan födseln och även suttit i fängelse, mamman var enligt läkarintyg fortsatt psykiskt sjuk, och paret vägrade att ta emot stöd från socialtjänsten. Inte heller ville de visa att de var drogfria genom tester.
Lilla hjärtat tvingades tillbaka till biologiska föräldrarna
Socialnämnden utlåtande löd: att bryta kontakten skulle skada flickan.
Fallet prövades i förvaltningsrätten där föräldrarna hävdade att deras liv hade förändrats till det bättre, men även här beslutades att överklagan skulle avslås.
Men föräldrarna gav sig inte. Den 20 september 2018 gjorde kammarrätten i Jönköping en ny bedömning: Föräldrarnas situation uppgavs ha förändrats till det bättre.
Enligt svensk lag innebär en stor förbättring att tvångsvården av ett barn kan upphöra.
Trots att Socialnämnden motsatte sig beslutet och hänvisade till att Esmeralda var en naturlig del i sitt nya hem hos Melinda Jacobs och hennes dåvarande man Lasse, fick de biologiska föräldrarna under vintern 2018 och våren 2019 börja träffa Esmeralda vid allt fler tillfällen.
Flickan började tappa i vikt och tvingades att börja använda blöja igen. Varje gång hon skiljdes åt från sitt Melinda och familjen skrek hon förtvivlat.
– Hur kan barnets bästa vara att ryckas upp från all sin trygghet och sin familj? Domstolen såg inte till hennes bästa över huvud taget. Jag förstår inte att det kan vara så här i Sverige, i mina ögon är det barnmisshandel, sa Melinda Jacobs i DN:s reportage.
Maktlösa inför lagen
I början av april 2019, tre veckor innan hon skulle fylla tre år, var Melinda Jacobs tvungen att lämna ifrån sig Esmeralda för gott. Trots att de biologiska föräldrarna under domstolsförhandlingarna hade lovat att familjehemsmamman skulle få ha fortsatt kontakt med flickan fick de efter avskedet reda på att de inte längre var välkomna att besöka henne.
Under det följande halvåret hörde de ingenting från varken familjen eller socialtjänsten, och kunde på grund av domen inte heller göra någonting. Oron blev allt svårare. Kring jul fick de av en anonym person i familjens närhet reda på att flickan inte verkade må bra.
De kontaktade socialtjänsten som skickade jourhavande handläggarna och polis till de biologiska föräldrarnas lägenhet i Norrköping. Efter att först nekats tillträde fick de efter några dagar till slut komma in, men då gjordes bedömningen att situationen inte var tillräckligt allvarlig för vare sig akut omhändertagande eller en fortsatt utredning.
Den 30 januari 2020 tog socialtjänsten kontakt med Melinda – lilla Esmeralda hade dött i sitt hem bara några veckor innan sin fjärde födelsedag.
Mamman dömdes för dråp
Efter Esmeraldas död häktades båda föräldrarna. Enligt förundersökningen bedömdes dödsorsaken vara en kombination av trubbigt våld och nedsatt andning på grund av droger. Spår av narkotika hittades i Esmeraldas kropp och även i en mugg där hennes nappar förvarades.
Föräldrarna hävdade att Esmeralda avlidit i samband med en halkolycka i badkaret.
– Vi vågade inte ringa, ringer vi nu och säger att hon halkat och avlidit så kommer vi få sitta på livstid. Det var precis det här vi visste. Händer det ett barn någonting är det alltid föräldrarnas fel, sa enligt Aftonbladet flickans mamma i ett av de första polisförhören.
I februari dog pappan i häktet och i maj 2020 inleddes rättegången mot Esmeraldas biologiska mamma som mot sitt nekande i augusti samma år dömdes till fängelse i ett år och nio månader för vållande till annans död. Domen överklagades till hovrätten, som i juni 2021 dömde modern till åtta års fängelse för dråp.
Regeringen tillsatte en utredning
Reaktionerna efter Lilla Hjärtats död förorsakade starka reaktioner och debatt, inte minst blev det beslut som kammarrätten i Jönköping fattade om att ge vårdnaden åter till de biologiska föräldrarna kritiserat.
En namninsamling krävde en lagändring för att barns rätt till omvårdnad och välmående ska väga mer än föräldrars rätt till barnen och i täten för kampen gick Melinda Jacobs.
Melinda som i början av 2023 fick en dotter tillsammans med artisten E-Type har utåt i offentligheten, bland annat i en stor intervju med Femina berättat om familjens tragik för att hedra Esmeraldas minne men också för att driva på en förändring.
Den 1 juli 2022 trädde ett flertal lagändringar i kraft vilka ska skydda barn efter att LVU upphör. Dessa kallas Lex Lilla Hjärtat.