Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Mathilda hakade på chansen – snabbutbildades mitt i kaoset

09 apr, 2020
AvMinna Wallén-Widung
När jobbpassen hos arbetsgivaren SAS slutade komma, nappade flygvärdinnan Mathilda Malm på erbjudandet om att snabbutbildas för jobb inom vården.– Jag vill bidra med min kompetens och det kändes som en skyldighet att hjälpa till, säger hon.Och enligt Ola Bergström, professor i företagsekonomi, har Mathilda helt rätt inställning i coronakrisen. När arbetsmarknaden nu drabbas stenhårt gäller det att vidga sina vyer, menar han.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Detta reportage har vi gjort tillsammans med våra systertidningar MåBra och Allas. För att göra så bra journalistik som möjligt nu under corona-krisen har vi utökat vårt samarbete och har tillsammans startat en gemensam corona-redaktion.

***

Coronavirusets framfart har redan nu fått enorma konsekvenser för världsekonomin. I takt med att länder stängt sina gränser och regeringar uppmanat folk att hålla sig inomhus, har resebolag, hotell och restauranger gått på knäna. Butiker har slagit igen och mängder av kultur- och idrottsevenemang har ställts in.

I slutändan har det här slagit hårt mot den enskilda arbetstagaren – tiotusentals människor bara här i Sverige har på väldigt kort tid förlorat jobbet, blivit varslade eller korttidspermitterade. Finansminister Magdalena Andersson och regeringen spår att arbetslösheten kommer att stiga till nio procent under året – den högsta nivån sedan 1990-talet, rapporterar Svenska dagbladet.

Annons

Nyligen gick Arbetsförmedlingen ut med uppgiften att det har skett historiskt många varsel – 36 800 stycken – under mars månad.

Mathilda Malm jobbar normalt som flygvärdinna.
Mathilda Malm jobbar normalt som flygvärdinna. Foto: Privat

SAS permitterade 10 000 anställda

En av dem som har upplevt hur coronaviruset slagit mot arbetsmarknaden är Mathilda Malm, 23, i Stockholm. Hon har jobbat som flygvärdinna i två och ett halvt år och älskar sitt arbete.

– Det är jätteroligt att få träffa så mycket människor och att få ta hand om dem. Den ena dagen är inte den andra lik och arbetsveckan går alltid jättesnabbt. Kollegorna är en stor del i att jag trivs så bra, det är fantastiskt att få jobba med dem varje dag, säger hon.

Annons

Men i coronakrisens spår har hennes arbetsgivare SAS drabbats hårt. Mängder av flygningar har ställts in till följd av att länder stängt sina gränser och folk uppmanats att stanna hemma. Efterfrågan på flygresor har minskat dramatiskt och i mitten av mars meddelade bolaget att man tvingas korttidspermittera 10 000 anställda.

För Mathilda, som är timanställd, innebar det att hon helt enkelt slutade få jobbpass.

– Det brukar vara vissa perioder då man inte får så många pass, så därför har jag varit ganska förberedd. Men samtidigt vet man ju inte hur länge det här håller i sig, så det har ändå varit lite chockartat.

Kabinpersonal skolas om inom sjukvården

Hon säger att förändringen i flygbranschen kom snabbt. Det har bara gått några veckor sedan hon själv började märka att något var annorlunda – först började vissa passagerare gå med munskydd och det följdes av allt fler inställda avgångar. Nu får hon inte längre några timmar, även om hon har kvar sin anställning.

Annons

Men Mathilda går inte sysslolös. Strax efter att det blev klart att SAS skulle permittera, fick Mathilda erbjudande om att snabbutbilda inom sjukvården som av naturliga skäl just nu skriker efter arbetskraft. Nu har hon, tillsammans med cirka 30 av sina kollegor, genomgått en tre dagar lång utbildning inom vård och omsorg på Sophiahemmet i Stockholm. Meningen är att kabinpersonalen från SAS ska kunna avlasta sjukvårdspersonalen med uppgifter som inte kräver någon längre sjukvårdsutbildning.

– Jag kände direkt att jag var intresserad av att göra det här. Jag vill bidra med min kompetens och det kändes som en skyldighet att hjälpa till i den här besvärliga situationen. Jag vill inte bara sitta hemma och göra ingenting.

Matilda Malm.
Mathilda Malm ska nu börja jobba inom vården. Foto: Privat

I utbildningen ingick två dagar med teori och en dag praktiskt övande. Mathilda berättar att hon bland annat lärt sig hur man tar hand om patienternas basala behov, som att mata och borsta tänder, men också att till exempel bädda sängar på bästa vis.

Annons

En helt ny vardag

I dagarna börjar Mathilda sitt nya jobb. Hon ska transportera människor som till exempel behöver flyttas från en vårdinrättning till en annan. Bland annat handlar det om att patienter som inte har corona ska göra plats för de som är smittade.

Även om Mathilda, i likhet med sina kollegor, har fått en grundutbildning i till exempel första hjälpen via sitt jobb har hon aldrig tidigare jobbat inom vården. Nu står hon inför en helt ny utmaning.

– Det känns verkligen jättekul och spännande att få testa på något nytt. Men även om det här är helt nytt, är jag ändå van från mitt vanliga jobb att handskas med människor och att behålla lugnet i oväntade situationer. Som flygvärdinna har man också alltid säkerheten som prio ett. Allt det här är viktigt inom vården också.

Inte rädd för att byta bransch och jobb

För Mathilda har det varit självklart att anpassa sig till den nya situationen. Att bara stanna hemma och vänta på att flygningarna kommer igång igen har inte varit ett alternativ för henne.

Annons

– Det här är så långt från min vanliga vardag det går att komma, så det är klart att jag fått ändra mitt tankesätt lite. Men jag vill gärna bidra med det jag kan och då får man göra vad som krävs, säger hon.

Och Mathilda har helt rätt inställning med tanke på de rådande omständigheterna. I alla fall om man ska tro Ola Bergström, som är professor i företagsekonomi vid Göteborgs universitet.

– Det finns alltid jobb, men man måste vidga sina vyer och ta det som finns. Man kan inte tänka att man ska fortsätta med exakt det man gjorde tidigare. Det handlar om att inse fakta och acceptera den nya situationen. Om det innebär att hjälpa till att sätta potatis i en åker, ja då får man göra det, säger han.

Coronakrisen annorlunda än finanskrisen

Det speciella med coronakrisen jämfört med finanskrisen 2008 och den ekonomiska krisen i början av 90-talet, är att hela världen drabbats samtidigt, säger Ola Bergström.

Ola Bergström. Foto: Pressbild

– Under den senaste finanskrisen fortsatte hemmamarknaden, trots att exporten försvann. På 90-talet räddades hemmamarknaden av exportmarknaden. Men nu drabbas båda samtidigt.

Annons

Gemensamt för de branscher som hittills drabbats hårt, som handeln och hotell- och restaurangbranschen, är att en stor andel av personalen är visstidsanställda. Många har bara timkontrakt och det är de som nu får ta den största smällen, eftersom de står utan jobb helt och hållet och inte är aktuella för till exempel korttidspermittering. Att så fort som möjligt anmäla sig till a-kassan är Ola Bergströms viktigaste råd.

– Det är jätteviktigt för alla i den här gruppen, och regeringen har nu också gått ut med att det finns en extra chans att få a-kassa.

Bra förutsättningar i den ekonomiska krisen

Men även om läget alltså ser dystert ut för den svenska – och globala – ekonomin, är allt inte nattsvart. En sak som är viktig att komma ihåg är att inte alla varsel nödvändigtvis behöver leda till avsked i slutändan. Dessutom menar Ola Bergström att vi i Sverige också har betydligt bättre förutsättningar för att klara oss igenom krisen än många andra länder.

Annons

– Via kollektivavtalet, som många svenska företag följer, kan man få hjälp av till exempel Trygghetsrådet eller Omställningsfonden att söka nytt jobb. Man får träffa en coach som hjälper till att skriva CV och träna på att gå på arbetsintervju till exempel. Har du ett jobb är chansen stor att du kommer få ett nytt jobb. I en kris tar det lite längre tid, men man har helt klart bättre förutsättningar än de som är långtidsarbetslösa.

Jobben finns – men kanske inte där du tror

Enligt Ola Bergström visar forskning att 80-90 procent av de som förlorat jobbet under en djup kris förr eller senare hittar ett nytt. Under finanskrisen 2008 tog det i genomsnitt sju till åtta månader att få en ny anställning, säger han.

Jordgubbar i händer.
Många av landets odlare är i behov av arbetskraft som kan hjälpa till att plocka och skörda bär och andra grödor. Foto: Shutterstock/TT

Ola Bergström förutspår att det framöver kommer att finnas gott om jobb på ställen där personal behövs på plats, men där sjukfrånvaron är hög på grund av coronaviruset. Inom exempelvis vården, hemtjänsten, förskolan och livsmedelsbutiker är trycket på personalen högt och här kommer behovet av vikarier att växa.

Annons

– Och inom jordbruket kommer det att behövas mer personal. I de verksamheter som bygger på att man har många som plockar och planterar, har man de senaste åren importerat arbetskraft. Men de människorna kommer inte att kunna ta sig hit nu, och vissa odlare varnar redan för att man inte har någon som kan plocka jordgubbarna till midsommar.

Tufft för unga och långtidsarbetslösa

De som kommer att ha det svårast att hitta jobb framöver är de långtidsarbetslösa och unga personer som kanske skulle ha haft sitt första sommarjobb på hotell, restauranger eller i butiker nu i sommar.

– Det är några grupper som har det lite kärvare nu, men i Sverige har vi ändå en bra grundtrygghet att stå på. Speciellt om man jämför med exempelvis Indien eller USA, där många är daglönare och nu inte kommer att kunna ha råd att betala hyran. Det finns miljontals människor som är i den situationen och det tror jag att kommer leda till oroligheter.

Annons

Här finns jobben just nu:

Vård och omsorg:

Redan innan coronakrisen slog till, var flera vårdyrken med på Arbetsförmedlingens lista över framtidsyrkena med högst chans till jobb. Bland annat barnmorska och specialistsjuksköterska finns med på listan över de hetaste yrkena 2025.

Men i coronavirusets spår ökar behovet också av annan vård- och omsorgspersonal. Sveriges radio rapporterar att det just nu finns tusentals lediga tillfälliga jobb att söka inom landets kommuner, eftersom många anställda är sjukskrivna för att minska spridningen av corona. Även regionalt finns ett stort behov av vård- och omsorgspersonal just nu.

Sjukvården eftersöker nu också personal som inte nödvändigtvis är sjukvårdsutbildad. Det visar satsningen i Stockholm, där permitterad kabinpersonal från SAS nyligen genomgått en kort utbildning för att kunna jobba inom vården och avlasta den ordinarie personalen.

Annons

Jordbruket:

Livsmedelsproduktionen och -försäljningen går fortsatt bra, trots att restaurangnäringen går på knäna. Och här finns massor av jobb att söka! Lantbrukarnas riskförbund, LRF, räknar med att minst 8 000 personer kan erbjudas jobb inom de gröna näringarna den närmaste tiden.

5 000 jobb är inom trädgårdsnäringen och 3 000 inom skogsplantering, och det handlar om anställningar på i genomsnitt sex månader. LRF hoppas kunna underlätta för permitterad personal och utländsk arbetskraft som jobbat i Sverige men inom andra branscher, att hitta nytt jobb.

Underskottet på arbetskraft inom jordbruk och skogsnäringen beror, enligt LRF, på att tidigare rekryterad utländsk arbetskraft nu har problem att komma till Sverige. Personalbristen kan bland annat leda till en minskad produktion och en lägre svensk självförsörjningsgrad av livsmedel.

Apotek:

Förutom livsmedel köper vi svenskar nu också mycket läkemedel. Aftonbladetrapporterade nyligen att nätapoteket Apotea slår försäljningsrekord på försäljningsrekord och nu behöver nyanställa till sitt lager för att klara trycket. Där har ledningen också undersökt möjligheten att låna in personal från exempelvis hotell i närområdet som just nu går på knäna, och på så vis också stötta andra lokala företag.

Annons

Mataffärer:

Sedan coronaviruset gjorde entré i vårt medvetande har människor i stor utsträckning börjat bunkra mat och i många mataffärer tar varorna slut på nolltid. Hos Mathem, som säljer mat på nätet och levererar hem till dörren, anställer man just nu 75 personer i veckan för att klara av den ökade efterfrågan, rapporterar TV4.

Läs mer:

Linser eller inte under corona? Experterna svarar

Gravida Sandra smittades av corona: ”Jag fick panik”

Dessa grupper av kvinnor drabbas värst av coronakrisen

Annons