Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Mer än öl och golf

03 okt, 2013
AvLotta Hansson
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sugen på något riktigt gott och att möta härliga människor? Åk till Irland!

Säg Irland och de flesta börjar tala lyriskt om öl och golfbanor. Men man behöver vare sig vara golfare eller öldrickare för att bli betagen av ön. Här finns så mycket annat att bli glad i: maten, naturen och inte minst människorna.

Känslan är helylle, i ordets mest positiva bemärkelse. De flesta irländare tycks stolt leta sig tillbaka till sina traditioner och arbetar kreativt med att föra dem vidare. Något som tar sig uttryck i allt från genuint hantverk till närproducerat och miljötänk. Landet beskrivs ofta som en mix av förr i tiden och högteknologi.

WHISKEYRESA

Drömmer du om att resa runt på Irland och smaka whiskey? Gå in på www.irelandswhiskeytrail.com. Här hittar du en gratis guide till alla Irlands destillerier, de bästa whiskeypubarna samt barerna, hotellen och butikerna som specialiserat sig på drycken.

HISTORIEN BAKOM IRISH COFFEE

På Irland dricker man naturligtvis världens godaste irish coffee. Oftast serveras den som alternativ till dessert.

Annons

Första gången det någonsin serverades irish coffee var en kall, stormig vinternatt 1942 då ett flygplan på väg till USA tvingades gå ner och landa i Foynes. De trötta, frusna och skärrade passagerarna lotsades in på stadens nya restaurang. Kocken ville ge dem ett varmt välkomnande och blandade ihop vad han hade: starkt varmt kaffe, lite whiskey, en nypa brynt socker och så en rejäl klick nyvispad grädde. En av de amerikanska passagerarna frågade överraskat: Är detta brasilianskt kaffe? Nej, svarade kocken. Det är irish coffee.

NÄR?

Egentligen när som helst. Visst är det varmare och torrare på sommaren. Men skaldjuren är bäst på hösten. Klimatet är milt och fuktigt året om. Oavsett när du reser är regnkappa ett måste.

GOLF

Det lär finnas runt 400 golfbanor på ön men räkna med att det är svårt att få starttid på de mest kända. Eftersom temperaturen sällan går under noll grader kan man i princip spela året om. Men bästa tiden sägs vara mellan april och oktober.

HUR?

Enklast med flyg till Dublin. SAS flyger fyra gånger i veckan från Arlanda liksom Aer Lingus. Man kan även åka med Ryanair från Skavsta. Både SAS, (två gånger om dagen), och Norwegian (två gånger i veckan) flyger från Köpenhamn. Man kan även resa charter.

VALUTA

Euro.

Reportaget har publicerats i ett tidigare nummer av Femina där du varje månad kan du läsa om nya, spännande resmål. Missa inte magasinet i butik.

Annons