Micael Bindefeld: Så lyckas du med din festinbjudan
Sveriges mest kända ”festfixare” Micael Bindefeld är aktuell med utställningen Invitationer – Just ask Bindefeld på Antalis showroom i Stockholm. Här ställs ett femtiotal av Bindefelds bästa inbjudningar från de senaste 30 åren ut – allt från galapremiären av Singin’ in the Rain till Carolas 30-årsfest.
Utställningen bevisar också att ett inbjudningskort inte alls behöver vara något kort, utan lika gärna kan tryckas på en badmössa, en bit konstgräs eller en flipflop-sandal.
Så vilken är hans favoritinbjudan i utställningen?
– Kanske Evita (filmens galapremiär 1997, reds anm), för den klassiska elegansen, pappersvalet och hantverket med handgjorda oblatpapper. Den är väldigt fin. Trots att det är 20 år sedan är den fortfarande inspirerande och klassiskt vacker, säger Micael Bindefeld till Femina.se.
Andra inbjudningar fungerar mer som ett dokument över en svunnen tid.
– Vissa är ju hopplöst daterade och omoderna, inte bara pappersvalet utan även orden blir ju gamla och förlegade på något sätt. Också själva eventet: vi gjorde Sveriges 69 sexigaste för Café, det var ett av årets största event och känns så fullständigt icke-korrekt i dag. Samma sak med Fröken Sverige-eventet vi gjorde för Vecko-Revyn. På många inbjudningar står det dessutom att man kan svara på fax, säger Michael Bindefeld.
I dag skickas de flesta inbjudningar per mejl, vilket gör att det känns extra speciellt att få ett fysiskt inbjudningskort på hallmattan.
– Man tillmäter dem ännu större respekt. Man känner sig utvald och det känns exklusivt och påkostat att få ett vackert inbjudningskort med adressen skriven för hand och riktiga frimärken på breven, säger han.
Här delar Micael Bindefeld med sig av 5 saker du bör tänka på när du skapar en inbjudan:
1. Glöm inte de viktigaste detaljerna
En inbjudan ska besvara frågorna var, när och hur. Mellan vilka tider är eventet? Ska man komma hungrig eller äta innan? Är barnen välkomna? Ge tillräckligt med information för att gästerna ska slippa höra av sig med en massa frågor.
2. Var tydlig med dresscode
Det är inte roligt att komma till en fest och känna sig överklädd – eller underklädd, för den delen. Det blir trevligare för gästerna om de vet ungefär vad de förväntas ha på sig.
3. Skriv inte för långt
Brodera inte ut texten alltför mycket bortom den grundläggande informationen. Långa vägbeskrivningar kan till exempel bifogas i ett löst blad eller skickas digitalt efter att gästerna osa:t.
4. Se till att inbjudan matchar festen
Inbjudningens utformning ska vara en spegling av vad man kan förvänta sig av evenemanget, så försäkra dig om att inbjudningen stämmer överens med tillställningen.
5. Var ute i god tid
Om evenemanget kräver att gästerna reser bort över en helg, skaffar barnvakt eller klär upp sig i frack behövs extra lång framförhållning. Vid bröllop och andra stora tillställningar bör man ofta skicka inbjudningarna redan 6 månader i förväg.
Se några av inbjudningarna från inställningen i bildspelet nedan:
Utställningen pågår mellan den 4 maj till den 24 maj i Antalis showroom på Birger Jarlsgatan 23 i Stockholm. För öppettider, besök antalis.se.
Foto: Bindefeld AB