Misstaget varannan svensk gör med sitt lösenord – ökar risken för bedrägeri
– Ger hackarna öppet mål till stora delar av vår digitala värld, säger Måns Jonasson, expert på Internetstiftelsen.
I en tid då den digitala världen växer är nätsäkerhet ett begrep som blir allt viktigare. Bedrägerier, lösenord som läcks och konton som hackas – det finns flera saker att akta sig för när man navigerar runt på internet.
Nätsäkerhet är ett stort begrepp som innehåller flera faktorer, men en av grundstenarna är lösenord. Allt fler företag kräver att du har lösenord med flera tecken, olika symboler, siffror och variation på gemener och versaler – jobbigt enligt vissa, men viktigt enligt experterna.
Så skapar du ett säkert lösenord – misstaget att undvika
Enligt nya siffror från Internetstiftelsen är svenskarna svaga på lösenord online. Varannan svensk uppges ha samma lösenord till flera konton – något som kan öka risken för att få sina konton kapade.
I en undersökning gjord av Novus på uppdrag av Internetstiftelsen svarar 49 procent att de har samma lösenord till flera konton. 22 procent vill inte uppge vad de har och 29 procent svara att de har unika lösenord.
– Det är illa nog att få ett enda konto kapat. Men om man använder samma lösenord på flera ställen ger vi hackarna öppet mål till stora delar av vår digitala värld, säger Måns Jonasson, expert på Internetstiftelsen.
Expertens lösenordstips
- Använd aldrig samma lösenord på flera tjänster.
- Välj ett starkt lösenord med minst 12 tecken.
- Använd en lösenordshanterare för att hålla koll på dina lösenord, vilket är ett program eller app som både lagrar lösenord och hjälper dig att skapa nya säkra lösenord.
- Använd tvåfaktorsautentisering där det finns, vilket innebär att inloggningen kräver två steg, exempelvis både ditt lösenord samt en engångskod som skickas via mejl.
- Kontrollera regelbundet om ditt lösenord finns med i läckor. Det kan du göra på www.internetkunskap.se
Här är de vanligaste lösenorden i Sverige
För att hålla dina konton på internet säkra behöver du ett starkt lösenord, samt uppdatera dem med jämna mellanrum. Här är de vanligaste lösenorden i Sverige (som du alltså bör undvika):
- 123456
- qwerty123
- qwerty1
- 123456789
- hejsan
- hejhej
- hejsan123
- bajskorv
- password
- 12345678
Källa: Nordpass/Nyteknik