Monica uppmanar föräldrar att sätta tydliga gränser för alkohol
– Det finns inget sorgligare än att se en 16-åring ligga full på en bänk, säger influencern och fyrabarnsmamman Monica Nyhus (36) till KK.
Nyligen skrev hon en debattartikel i VG där hon delade sin syn på att inte ge alkohol till sina barn innan de fyllt 18. Och även om ungdomarna kan ha argument som: "Jag får tag på det ändå" eller "då kommer jag att dricka sprit", skulle Monica aldrig ens köpa en cider till sina barn.
En ny, nationell undersökning från Vinmonopolet och Opinion visar att andelen föräldrar som köper alkohol till sina minderåriga barn har fördubblats på sex år.
– Jag tror att många föräldrar är osäkra. Det är ett viktigt ämne som måste lyftas fram, även om jag inte har något facit, säger Monica.
Debatten om föräldrar som köper alkohol till sina barn innan de fyllt 18 väcker stort engagemang, men enligt Monica finns det flera skäl som pekar på att man inte bör göra det.
"Var som en broms!"
För Monicas föräldrar var det inte aktuellt att köpa alkohol till henne och hennes syskon innan de fyllde 18 år. Och enligt den 36-åriga influencern gjorde det henne mer försiktig under tonåren.
– Även om jag testade gränserna var jag mycket mer försiktig, eftersom jag visste att de förväntade sig något annat av mig. Den tydligheten gjorde mig mer återhållsam. Jag var både rädd för att bli upptäckt och ännu mer rädd för att göra dem besvikna.
– Det fungerade som en broms. Vi pratade mycket om alkohol, och de förstod att vi var nyfikna, men berättade också att mycket kan gå fel på grund av alkohol, som förstörda relationer och bråk, säger hon till KK.
Monica inser nu att hennes föräldrar visste mer än de visade då, men hon tror att deras strategi var helt rätt.
– Det är normalt att 16-åringar går på fest, men jag kommer att råda mina barn att tacka nej till alkohol.
Det betyder dock inte att de inte kommer att ta emot alkohol, men det behöver inte barnen veta att jag är medveten om.
– Kanske är det bättre om de inte vet att jag vet, för då är de kanske fortfarande försiktiga.
I Vinmonopolets undersökning framkommer det att allt fler föräldrar tror att tonåringar som får alkohol serverad hemma lär sig att hantera det bättre än andra.
– Varför ska vi tillåta att alkohol introduceras så tidigt? Det leder inte till något bra. Jag vill hellre lära mina barn att det är coolt att säga "nej", coolt att ha kontroll, säger Monica.
I diskussioner om detta lutar Monica sig alltid på lagen, för enligt henne finns det en anledning till att vi har just lagar.
– "It takes a village to raise a kid", som det heter, och lagen finns där för att skydda oss.
Professor Stig Tore Bogstrand, som har forskat på alkohol och hälsokonsekvenser, håller med Monica om att föräldrar inte bör ge alkohol till sina barn.
– Det kommer att normalisera alkoholbruk väldigt mycket. Och normalisering bidrar ofta till ökad konsumtion och sänker tröskeln för att dricka även i andra sammanhang. För då är det accepterat att det är okej, säger Bogstrand till KK.
Normalisering leder till ökad konsumtion
Forskning visar nämligen att ungdomar som får alkohol från sina föräldrar dricker mer än vad de annars skulle ha gjort.
En annan anledning till att Bogstrand inte skulle ge alkohol till minderåriga är på grund av hjärnans utveckling.
– Hjärnan utvecklas under barndom och tonår, och då är alkohol och andra medel särskilt skadliga. Det allra bästa är att vänta så länge som möjligt, och om man som förälder säger "ja" till att köpa alkohol, ger man dem inte den möjligheten, menar forskaren.
– Ju längre man väntar, desto sundare förhållande till alkohol får man. När man är äldre är man mer ansvarsfull och bättre på att fatta bra beslut.
När man dricker påverkar alkoholen också omdömet, och man tar, enligt Bogstrand, kanske andra beslut än man skulle ha gjort utan alkohol.
– Alkohol bidrar till en sämre riskbedömning, och man har redan ett något nedsatt omdöme genom att ta med sig alkohol hemifrån.
Att finnas där för sina barn
Trots att Monicas äldsta barn är 12 år anser hon att det är viktigt att ha en öppen diskussion om ämnet redan nu. Influencern tror nämligen att många unga inte vet tillräckligt om alkoholmissbruk.
– Man tror man har kontroll, men så tar man den där sista klunken som får en att tappa kontrollen helt.
Själv kommer hon att vara tydlig och bestämd i att det inte är okej att dricka alkohol innan de fyller 18 år, men hon vill också vara tydlig med att om något skulle hända – kan de alltid ringa föräldrarna.
– Vi vill vara där och hämta dem.
Monica är också medveten över att de kan hamna i svåra situationer när barnen börjar utforska alkohol.
– Man vet aldrig vilka situationer man kan hamna i som förälder, men medvetenheten kan hjälpa oss att navigera.
Ta en titt på dina egna vanor
Enligt Bogstrand kan det vara klokt att prata med ungdomarna om de stora hälsoriskerna med att dricka alkohol.
– De är tillräckligt mogna för att förstå att saker har konsekvenser. Ta det på allvar och prata om det.
Han håller dock med om att det är svårt, särskilt om barnen hotar med att få tag på starkare drycker om föräldrarna inte köper.
– Jag skulle ändå inte köpa. Se det som ett tillfälle att prata om alkoholbruk. Något som också är viktigt under den här perioden är att titta på sina egna vanor, så att man agerar som bra förebilder som föräldrar.
Men det allra viktigaste är, enligt forskaren, att vara tydlig med att barnen alltid kan vända sig till föräldrarna om de gör något dumt.
Detta är en artikel som först publicerades på vår systersajt KK.no.