Nytt avsnitt av Berghagen & Tess: Kändisskapets baksida
Höstterminen har startat och Malin Berghagens son Isak har precis börjat på en internatskola långt hemifrån. Men inför flytten bad han sina föräldrar att inte följa med till skolan, vilket fått Malin att reflektera över kändisskapets baksidor.
– Han bad snällt att mamma och pappa inte skulle komma, på grund av att han kände att när han var där och kollade in skolan i våras var det första som hände att nån började prata om hans föräldrar och hans mormor och morfar, berättar Malin.
Med Malin Berghagen och Tommy Nilsson som föräldrar – och med Lill-Babs och Lasse Berghagen som morföräldrar – kände han att han ville ha sin egen identitet på sin nya skola, utan att direkt kopplas ihop med sina berömda släktingar.
– Det där känner jag så otroligt väl igen, för det där har jag också vuxit upp med, säger Malin. Jag märker att jag å ena sidan blir jätteledsen för att jag inte kan åka ner och å andra sidan så kan jag känna att ”nej men fasiken, det är klart, jag vet hur det här känns”. Jag vet precis hur det känns när jag fick mamma på besök på skolan och ingen såg mig.
”Behöver vi fortfarande skolan?”
Malin minns väl från sin egen barndom känslorna kring att ifrågasätta vem som är ens verkliga vän och upplevelsen av att folk inte beter sig ”som vanligt” runt henne.
– Det är så mycket känslor i det. Jag kastas tillbaka till min egen barndom och så vill jag skydda honom från olika saker, säger hon. Jag får lägga min entusiasm åt sidan så att han får fokus på sig.
Malin och Tess Merkel hamnar också i en diskussion kring vad barn faktiskt behöver lära sig i skolan nuförtiden. Är det någon mening med att traggla årtal när all information finns ett klick – eller ett röstkommando – bort i mobilen eller datorn?
Tess anser att det är viktigt att skolelever får lära sig om historia, för att förstå varför människor agerat som de gjort – och fortfarande gör.
– Varför hade vi slavar? Varför är vi i dag fortfarande rädda? Det har med all historia att göra, det händer överallt, säger Tess. Varför finns det fortfarande människor som bränner upp synagogor?
– Jag fattar vad du menar, men då skulle jag hellre ha en lektion som heter ”samhälle och mänskligt beteende”, där man får sitta och läsa om alla de här sakerna – hur människor har betett sig i relation till andra människor. Det är aktuellt här och nu. Varför agerar människan så här om och om igen? Varför kan det finnas så mycket hat? säger Malin Berghagen.
Den moderna tekniken underlättar för oss en hel del, men när går det för långt? Malin och Tess resonerar kring hur vår surfhistorik leder till riktade annonser som får oss att känna att ”universum säger åt oss” att köpa en viss yogamatta och hur vi blir lurade att köpa resor till högre priser.
Förlorar vi förmågan att läsa skyltar när vi ständigt navigerar med gps:en? Kommer samhället i framtiden att frysa ut oss om vi vägrar att operera in chip under huden – och måste vi flytta till en öde ö för att slippa undan teknikens framfart?