Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Expertens skarpa varning: Vanliga köksredskapet du borde rensa bort

22 maj, 2023
AvEbba S. Dahlman
FotografTv4, Shutterstock
Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, gästade nyligen tv-programmet Nyhetsmorgon för att prata om hygien i köket.
Hennes skarpa varning och demonstration får oss att tänka om kring vanliga köksredskapet.
– I varje prick är det mellan en miljon och tio miljoner bakterier. Det kanske inte är så hygieniskt trots alls, säger hon i inslaget.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Ekohemmet: Så rengör du med bikarbonatBrand logo
Ekohemmet: Så rengör du med bikarbonat

När Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, gästade Nyhetsmorgon i dagarna stod kökshygien på agendan.

Som expert på ämnet slog professorn hål på en vanlig myt kring hygien – och varnade för ett specifikt köksredskap, som (i värsta fall) kan få förödande hälsokonsekvenser.

Därför borde du rensa bort vanliga köksredskapet

Det handlar om skärbrädan. Mer specifikt skärbrädan i trä. Marie-Louise Danielsson-Tham låter meddela att träskärbrädor, trots den vanliga missupfattningen, inte är så kallade ”självrengörande.”

När skärbrädan används ofta och när träet åldras uppstår sprickor. Och det är just dessa sprickor som gör att denna produkt blir hälsofarlig.

– Om du har kyckling på skärbrädan, då är det ganska stor risk för att det fastnar farliga bakterier i sprickorna, säger professorn.

Annons

När skärbrädan därefter används för att skära upp råvaror, exempelvis bröd och grönsaker, som inte ska värmebehandlas, riskerar dessa bakterier att överföras till oss människor via maten.

Enligt SVT har exempelvis ehec-bakterien (förknippad med rått kött) blivit allt vanligare i Sverige. Bakterien är mer smittsam än salmonella och kan orsaka svåra magsmärtor och diarré.

Enligt Marie-Louise krävs så lite som tio ehec-bakterier för att en vuxen människa ska bli sjuk.

Hennes lösning på problemet är att endast använda de trendiga träskärbrädorna till uppskärning av bröd.

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, gästade Nyhetsmorgon, och berättade om häsloriskerna med en skärbräda i trä.

Därför är träskärbrädor ohygieniska

Vidare under inslaget i Nyhetsmorgon berättar professorn att träskärbrädan har, de vackra utseendet till trots, många nackdelar. Bland annat går de inte att diska i maskinen, och bakterier går inte att få bort manuellt om man inte sköljer dem i 60-gradigt vatten under en period på minst 30 minuter. Även då är det svårt att komma åt att göra rent i sprickorna, där bakterierna frodas.

Annons

Marie-Louise demonstrerar detta genom att visa upp en bakterieodling som fått gro, efter att hon topsat en spricka med en steril bomullssvamp. Resultatet är häpnadsväckande.

– Varje enskild bakterie fastnar. I varje prick är det mellan en miljon och tio miljoner bakterier. Det kanske inte är så hygieniskt trots alls, säger hon i inslaget.

Professor Danielsson-Tham visar upp hur bakterieodlingen från en skärbräda i trä.

Expertens rekommendation: Så ofta ska du byta skärbräda

Professorn i livsmedelshygien rekommenderar i stället att du använder skärbrädor i plast. De må vara mindre miljövänligt, men det är ett obestritt mer hygieniskt malternativ.

Dessutom tycker hon att man bör ha skärbrädor i olika färger för att signalera vilken som används till kött, till fisk och till grönsaker – och därmed skilja på dessa tre vanliga livsmedel.

För att säkra upp bör man dessutom byta skärbrädor ofta (och då är det ju en fördel om de inte är dyra designade skärbrädor i trä).

– Man kanske kan byta den två till tre gånger per år, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.

Se hela Nyhetsmorgon-inslaget med Marie-Louise här.

Annons