Orange Day: En färgglad manifestation mot kvinnovåldet
Den 25 november betyder något mer än att det är mindre än en månad kvar till julafton, det är nämligen dagen då vi klär oss i orange och uppmärksammar kampen mot våld mot kvinnor. Det är FN som har utlyst just den 25 november som den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor och gett den namnet Orange Day, och det är tyvärr en dag som behövs.
– En av tre kvinnor i världen utsätts för våld under sin livstid. Våld mot flickor och kvinnor är ett utbrett folkhälsoproblem och en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna, säger Petra Engberg, verksamhetschef för UN Women Sverige och fortsätter:
– Över hela världen och i olika sammanhang utsätts kvinnor och flickor för våldtäkt, sexuellt våld och trakasserier. Våld mot kvinnor kan och måste få ett slut.
16 dagar mot våld mot kvinnor
Orange Day fyller 20 år i år och att det blev just den 25 november är för att hedra systrarna Mirabal från Dominikanska republiken. De tre systrarna protesterade mot diktatorn Rafael Trujillo som därför lät mörda dem den 25 november 1960.
Man har valt orange som signalfärg eftersom det är en positiv och ljus färg som ska representera en värld utan våld mot kvinnor och flickor. Den 25 november är också startskottet för 16 days of activism against gender based violence, alltså 16 dagar då FN uppmanar regeringar, företag, organisationer och privatpersoner att uppmärksamma och ta ställning mot detta. De 16 dagarna avslutas den 10 december då det är internationella dagen för mänskliga rättigheter.
Orange Day och de efterföljande 16 dagarna är bara en liten del av Unite-kampanjen – FN:s långsiktiga arbete mot att stoppa våld mot kvinnor världen över.
Hashtaggen #orangetheworld
Under de kommande 16 dagarna belyses ett antal kända byggnader i orange och den orangea färgen lär synas på sociala medier tillsammans med hastaggen #orangetheworld.
En av de som har uppmärksammat den här dagen är Kakan Hermansson som delat en bild på sig själv tillsammans med bland andra bloggaren Petra Tungården, stylisten Sara Biderman, H&M’s art director Alia Serban och personliga tränaren och MMA-fightern Fannie Redman där alla var klädda i olika nyanser av orange. I inlägget finns också swishnumret till UN Women Sweden som arbetar just mot våld mot kvinnor.
Kvinnojourerna vill ha samma satsning som mot gängen
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen var också på Nyhetsmorgon tillsammans med Olga Persson på kvinnojourerna Unizon med anledning av Orange Day och pratade om männens ansvar för att minska våldet mot kvinnor. Åsa Lindhagen försäkrar att regeringen har ett stort engagemang i frågan men Olga Persson vill se fler insatser:
– Nu har ju regeringen lanserat det här 34-punktsprogrammet mot gängkriminaliteten och det är ju en ypperlig idé att göra ett exakt likadant program för att mäns våld mot kvinnor också ska upphöra, säger hon.
FN:s kvinnoavdelning UN Women har förstås också lagt upp en inspirerande film på Instagram.
Foto: UN Women, Instagram
Läs mer:
Det nya kvinnohatet – det här är inscels