Trendar: Inredning Mat och dryck Resor Kultur

DK, KK, Nation – det betyder orden i studentlivet

22 aug, 2024
DK, AK, student uppsala lund ord beskrivning
Som student behöver du inte bara lära dig allt som har med din utbildning att göra – du behöver även lära dig ett helt nytt ordförråd för att ta dig fram i universitetsstäder som Uppsala och Lund. Som tur är har Femina den ultimata ordlistan!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljönBrand logo
Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljön

Uppsala, Lund, Linköping, Umeå, Göteborg och Sundsvall. Städer, stora som små, fylls just nu av nya studenter som förväntansfullt möter en ny vardag med teorier, seminarier – och märkliga ord. Men lugn, bara lugn. Som gammal nationsräv kommer här en lista på de ord och förkortningar du kommer möta – förklarade av en expert! Jag har nämligen varit chefredaktör för en nationstidning, hållit tal på vårbalen i Uppsala och varit innehavare av det eftertraktade KK-kortet i redan nämnda studentstad. Ett studentikost ord jag inte kan är inte värt att veta.

Detta betyder förkortningarna DK, AK och KK för studenter

AK betyder akademisk kvart

En akademisk kvart betyder att lektionen inte börjar förrän kvart över hel timme. Om det står 9 AK innebär det alltså att du behöver komma senast kvart över för att vara i tid. Anledningen till detta sägs vara att studenterna i Uppsala förr började gå till sin lektion först när Uppsalas domkyrka slog hel timme – och därmed var i lektionssalen en kvart senare.

Annons

DK betyder dubbelkvart

Ofta börjar så kallade sittningar 18 DK, vilket betyder att middagen drar igång halv sju, alltså en dubbelkvart efter 18.00. Ett tips är att ändå komma strax innan 18.30, då bör du ha lämnat av både jackan och stå med fördrinken i hand!

Nation

Nationer finns i huvudsak i studentstäderna Uppsala och Lund, du hittar 13 stycken i Uppsala, och 13 i Lund. Från början var detta sammanslutningar av studenter som kom från samma del av landet, som exempelvis Norrland, Västergötland eller Östergötland. Numera är det i de flesta fall så att vem som helst får gå med i den nation man helst vill vara med i. Kanske är du intresserad av att vara med i den nation med flest fester eller den nation med mest bostäder? Nationerna har ofta nämligen egna bostadsköer som du kan lyckas få en hyresrätt genom.

Det är inom nationerna, men även kåren, som du kan hitta många roliga aktiviteter att göra på din fritid (för nej, du kommer inte bara plugga). Ett tips är att passa på – när annars ska du få chansen att ansvara för ett radioprogram, publicera en tidning eller sköta en bar?

Annons

KK-kort (gäller endast Uppsala)

KK-kort förtjänar du som belöning ifall du som student engagerar dig mycket inom Nationerna på idéell basis. Kortet innebär du och en gäst får gå före i kön under Nationernas alla festkvällar och klubbar. Tro mig – det är värt att kämpa för!

Uppsala universitet bal gasque
I Uppsala bär de engagerade studenterna ofta upp medaljer eller band som visar vilka föreningar de är medlemmar i eller engagemang de utfört. Tor Johnsson/SvD/TT

Vad är en gasque? Här är svaret!

Gask eller Gasque

Redo för några av dina roligaste middagar i ditt liv? Det är nämligen vad en Gasque kan vara. En Gasque eller Gask är en finare middag, eller sittning som man säger i studentvärlden, där du äter en trerättersmiddag, sjunger studentsånger och kanske får uppleva ett härligt spex! Gasquer avslutas nästan alltid med med en större fest, eller släpp som det även kallas.

Eftersläpp eller släpp

Om långa middagar inte är något för dig kan du satsa på eftersläppen. Efter baler och gasquer öppnar baren och dansgolvet – och till denna tillfälliga klubb kan du köpa biljetter till. Perfekt om du vill slippa middagen, men ändå vill få dansa natten lång.

Annons

Recentior (recce) och novisch

En ny student vid Uppsala universitet kallas Recentior, men förkortas recce och uttalas "resse". I Lund kallas de nya studenterna för novisher. Detta är två gamla ord som förr innebar att dessa studenter hade en lägre "klass" och skulle stöttas av seniorerna, alltså de äldre och mer erfarna studenterna.

Sexa

En enklare middag som förekommer på nationerna. Om du exempelvis arbetat ideellt under en middag eller en gasque kan nationen bjuda på en sexa efteråt som tack. Det brukar vara lättsamt, roligt och utan krav på klädkoder.

Alumn

Inget ord du kommer stöta på under dina första veckor – men engagerar du dig i Nationslivet kan det snart dyka upp. En alumn är en tidigare elev från den skola där du själv går.

Så är det att vara student uppsala lund
En klassiker under studentmiddagar är att vifta med tygservetterna under delar av middagen eller i slutet av vissa studentsånger. TT

Campus

Campus är ett universitets- eller högskoleområde där byggnaderna som har med studierna att göra samlas.

Annons

Fakultet

Universitetet är organisatoriskt indelat i olika fakulteter – ämnesområden – för utbildning, forskning och forskarutbildning.

Förste och andre kurator (1Q och 2Q, gäller endast Uppsala)

Alla nationer i Uppsala har en förste kurator, också kallad 1Q, samt en andre kurator, även kallad 2Q. Dessa personer är studenter som tagit ett år utan studier för att ha det främsta ansvaret för nationsverksamheten. Ett stort ansvar, men som skulle kunna vara en bra erfarenhet för ett framtida yrkesliv.

Flogstavrålet eller Delphivrålet

Att vara student är inte alltid en dans på rosor, därför har många studentstäder olika bostadsområden där traditionen med ångestvrål slagit rot. Vid ett visst klockslag varje kväll, oftast klockan 22.00, öppnar studenterna sina fönster och skriker ut sin ångest. I Uppsala sker detta i området Flogsta och i Lund ska du besöka området Delphi för att få uppleva denna härligt märkliga händelse.

Annons