11 oväntade kungliga jultraditioner
Julförberedelserna är i full gång i så väl koja som slott. Kungafamiljernas jultraditioner stäcker sig långt tillbaka i tiden och vissa är lite oväntade. Vi har samlat elva exempel:
Drottning Silvia firar födelsedagen i nytt rum
Svenska kungafamiljens uppesittarkväll stavas inte Bingolotto eller rimstuga. Nej den består att ett storslaget födelsedagsfirande. Den 23 december fyller nämligen drottning Silvia år, vilket såklart firas stort.
Kungen står värd för firandet och hela familjen samlas för att överraska drottningen med en supé. Middagen dukas upp i ett nytt rum på Drottningholms slott varje år. Och det är inga problem att förnya sig, det finns hela 192 rum att välja på…
Säger nej till dyra julklappar
Ja vad ger man till någon som bokstavligt talat har allt? Kungafamiljen fokuserar inte på dyra klappar, nej de älskar att ge varandra roliga, genomtänkta och omtänksamma gåvor. Kungen älskar practical jokes!
Prinsessan Lilian var en mästare på roliga klappar och gav gärna bort presenter som hoppade upp ur paketen. Hon ska bland annat ha gett bort en poppande ketchupflaska.
Ostron på det kungliga julbordet
När hela familjen samlas så ska alla medlemmar få sina favoriträtter serverade. Prinsessan Madeleine vill gärna ha ostron på bordet. Kungen stoppar egen korv inför julen och prinsessan Sofia är vegetarian. Drottning Silvia har implementerat den tyska delikatessen weinacht stolle – en kaka med russin och sprit.
Granleverans till slottet
Sedan har 1960-talet har Sveriges lantbruksuniversitet levererat granar till de kungliga slotten.
Och kungsgranen har fått sitt nuvarande namn efter denna tradition, den hette från början nordmannsgran.
Drottning Elizabet i julstöket till februari
Drottning Elizabeth firar alltid jul på Sandringham i Norfolk. Innan och bortom pandemin är det alltid ett storslaget julfirande där hela familjen samlas. Drottningen stannar kvar på Sandingham efter julfirandet, ända fram till 6 februari, på årsdagen av hennes fars död.
Gästerna vägs in vid firandet
När gästerna anländer till julfirandet på Sandringham vägs de in. Anledningen? Kung Edward VII startade traditionen för att säkerställa att alla gäster skulle äta tillräckligt med mat och delikatesser under firandet. Innan de sedan checkar ut från Sandringham vägs de åter igen. Diana, prinsessan av Wales ska ha varit mycket emot denna tradition.
Leker charader på julafton
Julafton är en avslappnad högtid för den brittiska kungafamiljen. På julafton klär de granen och sedan leker de charader. I drottningens jultal 2015 sade hon:
– Ett av glädjeämnena med att leva ett långt liv är att se sina barn, sedan barnbarn och sedan barnbarnsbarn dekorera julgranen.
Packar med sju olika klädombyten
Juldagen är däremot mer formell med kyrkobesök, smokingmiddag och julklappsöppning. Det sägs att gästerna behöver ha med sig sju olika klädombyten inför juldagen, och ja vi förstår varför!
Fasanjakt på annandagen
Under annandagen genomförs den stora familjefotograferingen. Och alla förväntas delta i den traditionsenliga fasanjakten på familjens stora egendom vid Sandringham.
Signerar julkort redan 1 juli
Alla kungafamiljer skickar ut personliga julkort till nära, kära och de organisationer de jobbar tillsammans med. Drottning Elizabeth postar med än 750 kort per år. Varje hälsning signeras av henne, en process som tar lång tid och sägs starta redan i juli.
Håller jultal och talar till folket
Runt jul och nyår sätter sig regerande monark och talar till sitt folk. Svenska kung Carl Gustaf talar alltid till folket den 25 december. Danska drottning Margrethe och norska kung Harald sparar sina tal till nyårsafton.
Drottning Elizabeth talar till sitt folk den 25 december, i år genomför hon sitt 69:e jultal. Elizabeth talar alltid från sitt skrivbord där hon placerat olika foton av familjens medlemmar. Det var en historisk händelse när drottningen 1957 talade till folket via tv istället för radio.
Foto: TT, Raphael Stecksén, Kungl. Hovstaterna