Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Paris på nytt

28 jan, 2014
AvFemina
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
kollage av Paris

Den franska huvudstaden är så rik på konst, mode, historia och gastronomi att man nog aldrig blir klar med den. Och frågan är om inte Paris höjt sig ytterligare ett par nivåer som resmål de senaste åren.

Staden har lagt ner enorma summor på att putsa den kulturella glansen, exempelvis omgörningen av världens bästa impressionistmuseum Musée d’Orsay och den helt nya avdelningen för islamisk konst på Louvren.

Ett annat Paris gömmer sig också ofta alldeles bredvid turiststråken. Ett bra exempel är Montmartre. När man tröttnat på utsikterna och trängseln från toppen av kullen finns det betydligt bättre vägar därifrån än rakt ner. På sidorna av Montmartre finns mycket att se. Särskilt Abbesses i sydvästlig riktning är ett litet grannskap som sjuder av liv. Parisarna själva söker sig gärna till torget Place des Abbesses där inbjudande bistron, kaféer och kvarterskrogar ligger sida vid sida med konstgallerier och intressanta specialbutiker.

Annons

Missa inte heller en promenad längs med Saint-Martin-kanalen. Varma dagar fylls kajkanterna av folk som dukar upp picknickkorgar, och runt kanalen finns barkaféer och roliga butiker som designbokhandeln Artazart. Bäst är Saint-Martin på söndagar, då kanalgatorna stängs av för biltrafik och lämnar plats för fotgängare.

En annan trivsam avstickare går till Bercy Village. Trots att det ligger relativt centralt i östra Paris får man en lantlig känsla i den nyanlagda kulturparken där man bevarat äldre historiska hus. I de gamla bodarna längst österut, som tidigare var vinlager, ryms nu populära restauranger och butiker.

Vart man än väljer att gå i Paris följer stadens särskilda atmosfär hela tiden med. Paris är alltid Paris, stilfullhetens och det goda livets stad.

Av ANDERS PIHL

Foto HELÉNE LINSJÖ, ANDERS PIHL

Reportaget har publicerats i ett tidigare nummer av Femina där du varje månad kan du läsa om nya, spännande resmål. Missa inte magasinet i butik.

Annons