Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Professorn om corona-vaccin redan i september

29 apr, 2020
AvFemina
Flera länder testar coronavaccin på människor men på Oxford University i Storbritannien har man kommit lite längre.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Runt om i hela världen jobbar man just nu på att ta fram ett vaccin för coronaviruset. På flera platser har man redan börjat testa vaccin på människor. Men några som kanske ligger lite extra långt fram är Oxford University i Storbritannien.

Här har man testat vaccin mot en annan variant av coronavirus på människor tidigare, och konstaterat att det vaccinet var ofarligt för människor. Därför kan man här komma igång snabbare med att testa vaccin mot covid-19 på en större grupp människor. Det skriver New York Times.

Vaccin mot covid-19 testas redan på människor

Vaccinet har redan börjat testas på människor i liten skala. Nästa månad har Oxford University planer på att testa ett nytt vaccin, mot covid-19, på några tusen människor.

Det man önskar se då är förstås att vaccinet inte bara är ofarligt utan att det också fungerar. Man har redan gjort lyckade tester på apor, vilket tyder på att det kan fungera men det är inte säkert.

Annons

Första vaccin-doserna kan komma i september

Skulle det vara så att vaccinet fungerar skulle de första doserna kunna vara klara redan i september, långt före andras vaccin finns tillgängligt.

Professor Sarah Gilbert på Oxford University har tidigare i april sagt till The Times att det i bästa fall skulle kunna finnas ett vaccin mot covid-19 inom ett halvår och att hon är 80 procent säker på att vaccinet mot covid-19 som de håller på att jobba fram kommer att fungera.

Fler länder har börjat testa vaccin mot corona

Företag i USA har också börjat testa vaccin för covid-19 på människor, men än så länge i mindre skala, liksom i Kina och Tyskland. Här tror man ändå att det kommer att dröja lite längre tid att få fram ett vaccin. De flesta siktar på att ha ett vaccin färdigt inom ett år.

Av: Sandra Hiort

Foto: TT

LÄS MER:

Annons